Dobre rady kolegów bezcenne..

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

pala30 pisze:Troszkę spokoju skupienie i zastosowanie się do rad kolegów co do pozycji strzeleckiej i oto tarczki.Dystans 15,20,25,30 metrów
... Obrazek ...
pala30 pisze:No teraz myślę , że to już granice jego możliwości no i oczywiście moich też
.. nie sądzę .. jeszcze da się poprawić ... :D
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: pala30 »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Hiszpan63 nikt nie motywuje do treningu tak jak ty.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

pala30 pisze:Hiszpan63 nikt nie motywuje do treningu tak jak ty..
... Obrazek ...
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

pala30 pisze:Hiszpan63 nikt nie motywuje do treningu tak jak ty.
Też mogę o tym coś powiedzieć ;)
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Janusz FWB

Strzelanie 50 i 100 metrów QB 36-1

Post autor: Janusz FWB »

Dzisiaj byłem na "torowisku" strzelić te 100 metrów i jestem bardzo niemile zaskoczony gdyż karabinek ma na tym dystansie większy opad śrutu niż było to prawie rok temu (tyle karabinek nie był strzelany - stał sobie spokojnie w kącie). Przestrzeliny układały się w 3/4 kartki A4 - to bardzo kiepsko !!!.

Strzeliłem 50 metrów i tu było już lepiej - skupienie 10 przestrzelin zmieściło się w kwadracie 4,5cm X 4,5cm - mogłoby być lepiej.

Wniosek jest jeden - wymiana sprężyny lub strzelanie tylko na dystansie do 50 metrów.

A i najważniejsze !!!
Pierwszy raz w życiu trafił mi się "ludź" który stanowczo rozkazał mi zaprzestania strzelania z BRONI w tym miejscu i jeśli się nie zastosuję to on natychmiast dzwoni na Policję i będę miał kłopoty. Wytłumaczyłem mu spokojnie wszystko co dotyczy karabinka i używania go w różnych miejscach - "ludź" odszedł bardzo wściekły gdyż nie poddałem się jego agresji i dalej strzelałem. Lecz gdy oddalił się całkowicie - spakowałem wszystko i odjechałem - nie chciałem się nikomu z niczego tłumaczyć.
Co za naród zawistnych agresywnych tłumoków !!! :evil:
Łuk z badyla i sznurka
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

To 4,5 na 4,5 strzeliłeś z tej qbety?
Diablik + Waver v10 2-10x38
Janusz FWB

maximus pisze:To 4,5 na 4,5 strzeliłeś z tej qbety?
Tak z QB 36-1 4,5mm z lunetka PP 4x32AO.
Czy to dobry wynik ? , strzelałem z podpórki ze stolika z kocykiem i siedziałem na stołeczku, śrut brany prosto z pudełka EXACT 4,5mm.

Myślę że w takich warunkach to średni wynik !!!.
Łuk z badyla i sznurka
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

maximus pisze:To 4,5 na 4,5 strzeliłeś z tej qbety?
Janusz FWB pisze:Tak z QB 36-1 4,5mm z lunetka PP 4x32AO.
Janusz FWB pisze:Myślę że w takich warunkach to średni wynik !!!.
Hmm .... ja znam ten model Qb ... skoro jeszcze jest pudełkowy , to taki wynik jest szczytem możliwości , a i szczerze mówiąc , wątpię w powtarzalność takiego wyniku na 50m :/ I piszę to bez złośliwości ... wiem ile pracy trzeba było włożyć w taki karabin , by zaczął strzelać z pełną kulturą i na powtarzalnym poziomie. Chłopaki z Cekausu robili taki karabin dla naszego Kolegi donkichota. Ja zaś miałem okazję go potestować. Swoją drogą QB36 ma nie więcej niz 12 J i strzelanie na 100 m faktycznie jest przerostem formy. Do tego musi się trafić naprawdę dobra lufa . Nieważony śrut na , tej odległości , także spowoduje spory rozrzut ...

Ciesz się zatem Januszu z takiego wyniku , bo może być więcej nieosiągalny. A wtykanie mocniejszej sprężyny może spowodować , ze takiego wyniku nie osiągniesz nawet na 30m.
Janusz FWB

No mówię pudełkowy bo nic nie modyfikowane.
Zrobiona korona lufy i smarowanie.
Łuk z badyla i sznurka
Awatar użytkownika
maximus

powiem szczerze że taki wynik moim zdaniem z tego sprzętu jest nie osiągalny. Może kiepski ze mnie strzelec ale strzelałem już paru sprężyn (uznanych za jedne z najlepszych) i wiem że taki wynik jest naprawdę świetny. Stąd moje wątpliwości. powiem tak dopuki nie zobaczę nie uwierzę.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

maximus pisze:powiem szczerze że taki wynik moim zdaniem z tego sprzętu jest nie osiągalny
No właśnie , tak myślę , że to był raczej zbieg okoliczności :P
maximus pisze:Może kiepski ze mnie strzelec ale
A tu już Marcin , wkurzasz mnie , któryś raz z kolei .. :mrgreen: Powtarzasz to zdanie , jakbyś w nie naprawdę wierzył :/ Pierwszy rok strzelasz ?? .. z gumy od majtek ?? Dobry sprzęcik masz , bywasz tu i tam , zawsze jest jakaś okazja pyknąć z innych karabinków , to chyba masz wyrobione zdanie i pewne doświadczenie ?? :D

Nie chcę nikogo zniechęcać , ale dla poparcia takiego wyniku pasowałaby choć tarczka , zdjęcie sytuacji itp. Wtedy można dyskutować ...
Awatar użytkownika
maximus

No słuchaj Przemek , skoro ja ze swojego karabinka bądź co badź nie złego + całkiem przyzwoitej optyki mam problem wystrzelać skupienie takie jak inni z chińskich sprężyn to do jakich innych wniosków mam dojść?
Janusz FWB

Moi koledzy - "niedowiarkowie" :cry:

Będę na tych zawodach (jak pogoda dopisze - bez deszczu i silnego wiatru)

http://kspjura.pl/forum/viewtopic.php?p=1189#1189

zobaczę jaki wynik dam radę uzyskać - będą to moje pierwsze zawody.

Prędzej czy później na 100% spotkam się z kolegą „pala30” na strzelnicy w D.G. i on będzie mógł zobaczyć co potrafi karabinek QB 36-1 4,5mm z lunetką PP 4x32AO.

Myślę że o braku znakomitej celności tych karabinków pisze się tylko z jednego powodu, karabinki tej klasy raczej kupują ludzie którzy nie potrafią dobrze strzelać i nie mają zamiaru startować przy ich użyciu w jakichkolwiek zawodach i już z góry przy zakupie nie zależy im na uzyskaniu dobrych wyników, strzelają na krótkich dystansach do puszek i innych przedmiotów, kombinują jak zrobić z karabinka broń pneumatyczną itp. itd.

Jeżeli ktoś zna swoje możliwości i potrafi bardzo dobrze strzelać to nie kupi QB 36-1 tylko coś znacznie lepszego i markowego i tu mamy odpowiedź bo gdyby ten karabinek w większej części trafiał właśnie do tych potrafiących strzelać to opinie byłyby inne !!!.

Żaden mniej doświadczony strzelec nie zrobi dobrego wyniku z QB 36-1 chociażby z powodu jego baaaaaaardzo twardego spustu (tam jest chyba ze 3- 4 kilo) palec musi pokonać bardzo duży wysiłek i zerwanie strzałów w takim momencie to norma i nie przypadek. Uderzenia i brzęki sprężyny zachowują się jak w karabinku grubo ponad limitowym a jest tam zaledwie 10 - 12 J - strzelałem z TX 200 i odczucie jest takie że moje QB 36-1 ma około 2 - 3 razy mocniejsze szarpnięcie sprężyny !!! :shock: .

Z karabinkiem QB 36-1 trzeba długo popracować by mieć z niego wyniki, nie jest możliwym wzięcie go do ręki i osiągnięcie dobrych wyników, pierwsze moje wrażenia też były takie że nic z niego nie będzie i żałowałem zakupu, myślałem że to karabinek jest do d..y, a po jakimś czasie okazało się że to ja nie potrafiłem z niego strzelać !!! (wcześniej Sharp innova , QB 79).

Po wczorajszym strzelaniu na 100 metrów już karabinek miał zaklepane miejsce na znanym portalu aukcyjnym, ale pomyślałem że zbyt dużo od niego wymagam i niech sobie strzela do 50 metrów tak jak potrafi najlepiej, w końcu to nie sztucer tylko zabawka na śruciki.
Łuk z badyla i sznurka
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

maximus pisze:No słuchaj Przemek , skoro ja ze swojego karabinka bądź co badź nie złego + całkiem przyzwoitej optyki mam problem wystrzelać skupienie takie jak inni z chińskich sprężyn to do jakich innych wniosków mam dojść?
Jak w życiu ... cudze dziel na pół ... swoje mnóż x2 ... :mrgreen: Obaj wiemy jak to jest . Jak się trafi dobry egzemplrz 'chiński' , to dobrze zrobiony może w swojej klasie konkurować z innymi markami ... na ogół do czasu aż się nie popsuje. Wynik skupienia , to wypadkowa tak wielu czynników , że dopiero kilkukrotne uzyskanie podobnego wyniku , pozwala na opinie . Oczywiście , strzelec też jest tu nie od parady. Ja też muszę "chwilkę" postrzelać z jakiegoś egzemplarza nim go wyczuję ...
Janusz FWB pisze:Moi koledzy - "niedowiarkowie"
Błąd ... sceptycy ... i jak napisałem wyżej , bez złośliwości. Po prostu , ja osobiscie , strzelam Januszu już tak długo i z każdego dostępnego sprzetu , że wiem co można , co się da i czego oczekiwać ;) Wiem rownież ile wysiłku i praacy kosztuje przygotowaanie karabinka klasy QB36 , aby strzelał na poziomie ... hm ... iż- 512 ? .. hatsan55 ? ... slavia ? :mrgreen:
Janusz FWB pisze:Będę na tych zawodach (jak pogoda dopisze - bez deszczu i silnego wiatru)

http://kspjura.pl/forum/viewtopic.php?p=1189#1189

zobaczę jaki wynik dam radę uzyskać - będą to moje pierwsze zawody.
Janusz FWB pisze:Prędzej czy później na 100% spotkam się z kolegą „pala30” na strzelnicy w D.G. i on będzie mógł zobaczyć co potrafi karabinek QB 36-1 4,5mm z lunetką PP 4x32AO.
Aaa ... i o to właśnie chodzi :D ... wynik na zawodach to nie tylko obraz możliwosci karabinka , ale już kilkukrotne strzelenie takiego dystansu w dobrych , stabilnych warunkach pozwoli na sprawdzenie czego oczekiwać . Zachęcam ... choć moim zdaniem nie oczekuj cudów , bo ma być dobrze , a nie "cudownie" ...
Janusz FWB

Jeszcze jedno bardzo ciekawe spostrzeżenie !!!
Frezy na montaż pod lunetkę i mocowanie lufy w moim egzemplarzu QB 36-1 jest perfekcyjnie wykonane jeśli chodzi o uzyskanie osiowości !!!.
Karabinek strzela na każdym dystansie idealnie w linię pionową, czyli wszystko musi być wykonane z niesamowitą precyzją !!! :D .

Czytałem na forach jak w karabinkach dużo wyższej klasy, strzelcy mają z tym problem i przestrzeliny układają się przy różnych odległościach do tarczy w innych miejscach, raz po lewej raz po prawej stronie środka celu (oddalając lub zbliżając dystans do celu).
Łuk z badyla i sznurka