Czy luneta może być za droga na dany karabinek?

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

młotek pisze:...Pociesza mnie jednak, że kiedy na liczniku miałeś identyczną co ja ilość wystrzelonych śrutów, to byłeś jeszcze większym oseskiem.
To akurat prawda. Pierwszy tysiąc wystrzelałem mając 10 lat.... :P

A co do moich rad....doradzałem i doradzam wielu kolegom i są raczej zadowoleni. Parunastu z nich już skonfigurowało sobie sprzęt, który przeszedł przez moje ręce...ale nie upierali się tak przy swoich racjach jak Ty.
Daj sobie pomóc, bo koła już raczej nie wymyślisz.... :roll:
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Piotrze już gdzieś pisałem, młotek vel młotkowy żyje w swoim świecie, czasem nas do niego zaprasza (albo tak się wydaje), jednak nie można zapomnieć, że ten alternatywny świat rządzi się swoimi prawami i w nim wszystkie doświadczenia i wiedza z naszego świata są funta kłaków nie warte.
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

OT:
witeg pisze:ten alternatywny świat rządzi się swoimi prawami
... czarna materia ... :oops:
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
młotek

Post autor: młotek »

Starszy_Pan pisze:OT:
witeg pisze:ten alternatywny świat rządzi się swoimi prawami
... czarna materia ... :oops:
Fakt
Każdym tuningowany przez Was sprężynowy Hatsan co jakiś czas strzela na sucho.
Wszyscy o tym wiedzą.
Nikt jednak się nie przyzna (gwarancja na optykę).
Przychodzi jeden co robi z tym porządek i co?
Czarna materia (albo raczej niebieska).
Podziwiam Wasze dobre samopoczucie.
Trzeba mieć tupet, nie ma co.
Co cię nie zabije to cię wzmocni
cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: cheng13 »

To jest post o lunetach, a nie hatsanach i tego się trzymajmy.
Jak już pisałem wcześniej, wyznacznikiem celownika jest jego jakość, cena jest jedynie następstwem jakości i popytu.
Nikt Ci nie da testować lunety przez 8 dni (podobnie jak i np. samochodu), więc tutaj musisz się zadowolić tzw. jazdą próbną i zaufać opiniom innych użytkowników. Albo kupić, przetestować i trochę taniej odsprzedać - zwykłe prawa rynku - dla celowników optycznych nie ma od nich odstępstw.
Dyskusja nt. lunetek budżetowych vs. porządnych celowników optycznych ma się tak, jak dyskusja właściciela Matiza z posiadaczem Mercedesa - oba pojazdy jeżdżą, wiozą, dowiozą. Różnica leży w jakości.
orzeszki....koniecznie :)
Awatar użytkownika
blucas
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: blucas »

cheng13 pisze:Dyskusja nt. lunetek budżetowych vs. porządnych celowników optycznych ma się tak, jak dyskusja właściciela Matiza z posiadaczem Mercedesa - oba pojazdy jeżdżą, wiozą, dowiozą. Różnica leży w jakości.
Trafione porównanie.
Czy chciał byś jeździć Mercedesem a mieszkać w kartonie?
Moim zdaniem tak samo wygląda Pro luneta na budżetowym karabinku, tylko po to by pykać np. do puszek. ;)
C.3576, Ka.CaP-1 - jeszcze się robi
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

@ młotek
1.Z niczym nie zrobiłeś porządku.
2.Piszesz że wszyscy wiedzą że tuningowane karabinki przez Kolegów strzelają co jakiś czas na sucho,JA NIE WIEM.
3.A tupet to trzeba mieć,chwaląc samego siebie i innych uważając za osoby nie mające pojęcia o naprawie i tuningu pomimo tego że co poniektórzy zjedli zęby na różnych strzeladłach i szkiełek do nich.I każdy "klient" był zadowolony z ich pracy.
4.Słowne przepychanki z Tobą nie mają większego sensu bo i tak nie dasz sobie niczego powiedzieć.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Cortez

Michał pisze:...Słowne przepychanki z Tobą nie mają większego sensu bo i tak nie dasz sobie niczego powiedzieć.
...nie kopać się z koniem...i nie karmić :idea:
witeg
Ściepnik
Ściepnik

blucas pisze: Czy chciał byś jeździć Mercedesem a mieszkać w kartonie?
Moim zdaniem tak samo wygląda Pro luneta na budżetowym karabinku, tylko po to by pykać np. do puszek. ;)
1. Moje podejście do strzelania - zabawa z wiatrówkami jest jedynie zabawą i nakłady na nią nie powinny wykraczać poza pewne granice zdrowego rozsądku. Tzn. wydawać na to można pieniądze przeznaczone na przyjemności, czyli te które "zbywają" po zaspokojeniu podstawowych potrzeb. Niestety mieszkanie i często samochód takimi podstawowymi potrzebami są. Przy takim podejściu trafniejszym porównaniem byłoby garażowanie wypasionego quada w szopce z desek, zamiast w ogrzewanym garażu z myjnią.
2. Odpowiednikami Mercedesa (w zasadzie to chyba powinno być Mercedesy... :roll: ) i kartonu mogłoby być np. Big Nikko i Norconia Germany ze skupu złomu, zakładając temat miałem bardziej na myśli budżetowe karabinki spokojnie wystarczające do rekreacji ( typu Crosman Vantage, Hatsany, Slavie, etc...) i celowniki ze średniej półki ( Weavery, Nitrexy, DOT-y, Burrisy, Bushnelle....) mające przyzwoity/dobry obraz, krzyż, dopracowane mechanicznie, a niestety kosztujące często wielokrotność wymienionych karabinków.
Nie chodzi mi o namawianie kogokolwiek do kupowania wyłącznie drogich celowników, czy twierdzenie, że z tańszych się nie da celować. Po prostu nie zgadzam się z podejściem, że "nie wypada" np. posadzić DOT-a na Hatsanie, za jedyne wytłumaczenie mając, że za drogi. Jeśli komuś taki układ przypasuje, to innym nic do tego. Zdecydowanie trudniej mi zrozumieć montowanie na TX-ie Point Precision, choć jeśli ktoś ma taki kaprys, bądź tak mu pasuje - jego sprawa.
Awatar użytkownika
Cortez

A właśnie - pomyślał ktoś, że może być odwrotnie??? Czyli super karabin i kiepska optyka...ja to przerabiałem. :roll:
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Slavia + ołówek się liczy? :lol:
Awatar użytkownika
tregarth

Post autor: tregarth »

Dawno mnie tu nie było, ale jak czytam posty kolegi młotek, to jak przez mgłę wraca do mnie wspomnienie kogoś o nicku
"Janusz FWB". Ktoś jeszcze tak ma?
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Już jakiś czas strzelam, więc też coś zaobserwowałem co dotyczy optyki. Na Crosmanie jeszcze mam o dziwo zestawowego chinola i działa, na HW posadziłem Bushnellka (odkupionego od kolegi też strzelającego) i cudo zaskoczenie, obraz perełka, czysty, ostry. W chinolu matowy i przy słoneczku z boku całkiem do tyłka:) Kiedyś zapewne zmienię na coś innego i jestem pewien że koledzy doradzą co kupić lub odsprzedadzą coś co będzie im zbędne. MŁOTKOWI też to radzę, nie bądź młotek tylko popytaj a może koledzy mają coś na zbyciu, podjedź na zawody popatrz przez lupkę, posłuchaj doświadczonych i kup coś co posadzisz na dmuchawce na stałe. Chyba że jesteś młotek i lubisz zadymę wokół siebie.
Ostatnio zmieniony 2013-11-07, 17:58 przez mironTG, łącznie zmieniany 1 raz.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Kolego MŁOTEK, spokojniej proszę, przypominam, że to jest forum prywatne, obowiązuje regulamin, a przede wszystkim grzeczność wobec czytających. Pamiętaj również, że oceny moderatorów są subiektywne.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Krzysztofie- co się spodziewać po młotku, sam sobie wybrał taki nick i do niego pasuje. To jakiś zatwardziały pieniacz który nie potrafi słuchać ani czytać tego co inni ( MĄDRZY ) piszą. Pozdrowionka.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )