97-ka do poduszki

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

97-ka do poduszki

Post autor: SlaweQ »

Witajcie :D

Strzelanie ze sprężyn zawsze dawało mi najwięcej radości.
Dodatkowo na zawodach można było sobie pozwolić na luźniejsze podejście, niż koledzy strzelający z PCP-ów.
Tyle że na zawodach nie wolno kręcić optyką (zgodnie z regulaminem HFT), a mnie zatęskniło się za wyraźnym widzeniem celu.
Na taki komfort pozwala dyscyplina FT, której już kiedyś próbowałem -> http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=4859
Dlatego w mojej głowie wykiełkował pomysł reanimacji 'trupa' w postaci FT2, czyli strzelania tej konkurencji ze sprężyny.
Od takich karabinków zaczynało wielu obecnych FT-ciarzy, ale dawno przesiedli się już na PCP-y.

Wielu z was czytających przytoczy być może argument, że optyką można kręcić na spotkaniach nieformalnych,
i nie trzeba kombinować ze sprzętem, optyką i jakimiś regulaminami.
Tyle, że zawody są tym co ja lubię w strzelaniu, zarówno ich organizacja, jak i sam udział :roll:

Dawno nie popełniłem żadnego opisu, ale zmotywował mnie Seweryn opisem matchowego Anschutza.

97-ka jaka jest większość z Was wie, kawał dobrej niemieckiej roboty, w niekoniecznie każdemu pasującej osadzie.
Mnie w łapy wpadł ten karabinek w drewienku z pod ręki angielskich skrobidechów.
Na pierwszy rzut osada nie grzeszy urodą, ale jest poręczna i pozwala na powtarzalne składanie się do strzału.
Na karabinku siedzi Bushnell Elite 6-24x40 z krzyżem MD, który umożliwia domierzanie figurek ze spora dokładnością, ukłony dla kol. Cheng-a :D
Dodatkowo krzyż wyskalowany na x12 pozwala na strzelanie na poprawki bez konieczności kręcenia górną wieżą.
Lupka siedzi na regulowanym montażu SportMatcha AOP55, ukłony dla kol. Hiszpana :D
Zapewnia on odpowiednią odległość osi optycznej od osi lufy i pracę krzyża w lunecie w środkowym ustawieniu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dla lepszego ciążenia na lufę, na dźwigni naciągu założone są ciężarki, na początku jeden teraz dwa (2 x 80 g).
Karabinek dzięki temu trochę mniej skacze, i przy wymuszonych pozycjach (stojak, klęczak) ułatwia celowanie.
Kto np. strzela KPN wie jakie znaczenie ma odpowiednie wyważenie karabinka, czasem tylko przydałby się siłka 8-)

Kolejny pomocny patent, to zaciskana plastikowa opaska z wystającym pokrętłem, założona na pierścień AO.
Kręcenie obiektywem nawet w rękawiczce nie sprawia problemu, nie dotykamy też taśmy z opisem odległości.
Poziomiczka to standardowe wyposażenie karabinka FT, także tutaj nie mogło jej zabraknąć.
Spust a'la matchowy, to rozwiązanie którego zalety poznałem mając jeszcze ProSporta.
Chodzi mi tylko o samą budowę języka spustowego, bo przy sprężynach nie jestem zwolennikiem ustawiania na tzw. 'pierdnięcie komara'.
Spust wykonał kol. Merkury zmotywoawany/zmolestowany przez kol. Lasata z Łodzi.
U mnie w 97-ce u kolegi zamontowany jest w 98-ce i póki co uwag negatywnych brak.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

W planach jest dorobienie palmrestu, bo coraz więcej organizatorów ustawia cele pod górkę (ja również :P ) i trochę więcej 'mięska' pod spodem łoża by się przydało.

Starty w kilku krajowych imprezach pokazały, że takie strzelanie nie jest pozbawione sensu (wynik) i daje możliwość fajnej zabawy.
Przy okazji udało się wywołać dwa wilki z lasu w postaci kolegów TZ-ta i Griszy :lol:

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Tak z ciekawości...
Zintegrowany palmrest już masz. :) Wykombinowałeś już jak go powiększyć?
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Ogólnie projekt bardzo ciekawy. Duży DOT styknie??? :roll:
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

JesperKyd pisze:Tak z ciekawości...
Zintegrowany palmrest już masz. :) Wykombinowałeś już jak go powiększyć?
Co by optycznie pasował do reszty, to chcę by był również na dwóch trzpieniach.
Jak się da to będzie regulowany. W FT nie ma ograniczeń 15 cm od osi lufy do spodu palmrestu.
Wybrałbym optymalne ustawienie i na takim ponownie przystrzelał karabinek.
W PCP-ach można przestawiać palmrest na stanowisku, w sprężynie taki numer nie przedzie, będzie strzelać gdzie indziej :roll:

Cortez pisze:Ogólnie projekt bardzo ciekawy. Duży DOT styknie??? :roll:
Zanim zagościła u mnie Elitak, testowałem dużego DOT-a od kolegi z Łodzi.
Mogłem założyć na karabin i kręcić do woli powiększeniem, nastawami diptrii i AO.
Duży DOT do x20 jest O.K., potem wchodzi mleko i to nie tylko na brzeg obrazu :|
Powyżej 40-go metro ciężko było rozpoznać powtarzalnie odległość chociaż co 3 metry.

Zerknij na wynik German Open klasa 2 i 4 (sprężyny mocne i słabe).
-> http://www.fieldtarget-forum.de/viewtop ... 841#p10841
Sporo ludzi strzela z większego brata 8-32x40 czyli tzw. jamnika.
Tyle że ten model jest tylko z krzyżem Multi-X (buschnelowski duplex) i trzeba kręcić górną wieżą.
Kliki są co 1/8 MOA przez co łatwo się pomylić i zrobić tzw. przekręcenie wieży (czyli obrót nie w ta stronę).
Gdy lunetka ma kliki co 1/4 MOA trudniej o taki błąd, bo cały zakres poprawek zamyka się w niepełnym obrocie bębna.

Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Fajny tekst, szczególnie że obfitujący w niuanse konkurencji.
Awatar użytkownika
Cortez

Sławek - w poszukiwaniu ideału, pewnie i tak skończysz na BN.... :mrgreen:

Kwestia montażu.
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Cortez pisze:Sławek - w poszukiwaniu ideału, pewnie i tak skończysz na BN.... :mrgreen:

Kwestia montażu.
BN za duże, za ciężkie, nie stać mnie, by sadzać na sprężynę.
Nie stać w sensie finansowym i czasowym, bo przystrzelanie takiej lunetki i poprawek trochę zajmuje.
Sprężyna ma swoje przywary (destrukcyjny wpływ na optykę), dlatego poruszam się w modelach wytrzymałych.
Elitka z sunschaderem, montażem to 880 g (ważone), BN to około 1100 g.
300 g róznicy to całkiem sporo jeśli patrzymy na wyważenie (boczne) karabinka.
Jeszcze w siedzącej i klęczącej to pół biedy, ale czasem trzeba strzelić stojaka.

Może gdyby wpadł by mi w ręce stary Walther FT 10-40x56 z odchudzonym bocznym kołem, to bym zaryzykował :roll:

Sporo ciekawych informacji wypatrzyłem na zdjęciach miłośników pneumatyków w Estonii
-> http://www.airguns.ee/gallery/?c%2Fvoistlused%2F
W poszczególnych folderach opisanych latami są fotorealcje zawodów terenowych i halowych (tarcze sylwetkowe).

Przypatrzcie się jednej Pani w kwiecie wieku, która ma srebrny system HW97 wsadzony do matchowej osady, a na pokładzie ma Marcha.

Awatar użytkownika
Cortez

SlaweQ pisze:...BN za duże, za ciężkie....
...a to ja wiem akurat... ;)
Tak tylko o ideale do FT pisałem. Ale bywają na beżowym tańsze lupki, zdjęte z PCP-ów ...
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Korzystając z wczorajszej ładnej pogody postanowiłem strzelić kilka fotek karabinka w aktualnej konfiguracji.

Najpierw jednak dwa archiwalne zdjęcia z pożyczonym od kol. Tomka - TZ Leupoldem.
Jest to model VX-III 8,5-25x50 LR, który po modyfikacjach firmy PREMIER ma parametry 20-50x50
Boczne koło z talerza z twardego dysku 3,5" to mój pomysł :P
Koło ma dwa opisy, ponieważ nakładka na obiektywie pozwala domierzać bliskie cele,
a po jej uniesieniu dokonuje się pomiarów na dalszych odległościach.

Obrazek Obrazek

W międzyczasie jak widać karabinek dorobił się palmrestu u kol. Lykona.
I znów prawie że na nowo musiałem nauczyć się strzelać z niego.
Poprawiła się znacznie wygoda pomiaru strzelanie do celów umieszczonych w górę pod kątem.
To samo na plus dla strzelani wysokiego klęczaka i pozycji stojącej, mniej męczą się ręce.
Co ciekawe w obecnym ustawieniu karabinek łapie się regulaminowe 15 cm w HFT.
Na takim ustawieniu zostawiłem po próbach z różną wysokością palmrestu.
Jest jeszcze możliwość wysunięci kilku centymetrów dalej, a w pozycji złożonej ładnie dolega do oryginalnego łoża.
Jest jeszcze miernik kątowy, zaadaptowany z przechyłomierza jachtowego.
Jak na razie najwięcej co mi pokazał podczas strzelania na zawodach to kąt 45° w górę.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Na chwilę obecną waga całości stanęła na 5,8 kg :roll: