Montaż celownika optycznego - ustawienie siatki pion/poziom
Moderator: Hiszpan63
-
- Ściepnik
Montaż celownika optycznego - ustawienie siatki pion/poziom
Cześć,
Cisza coś od kilku dni na forum więc zapodam temat do dyskusji.
Ostatnio sporo eksperymentowałem z różnymi celownikami i za każdym razem jak zakładam celownik na montaż to mam problem z ustawieniem siatki/krzyża poziomo.
Jeśli się nie mylę to powinno być tak, że pionowa linia krzyża powinna przedłużona przecinać się z osią lufy... Tyle teorii bo poza ciągłymi poprawkami nie za bardzo mam pomysł jak to osiągnąć....
Podzielcie się proszę Waszymi sposobami. Są dzisiątki opisów jak zamontować celownik optyczny i w ani jednym nie znalazłem informacji w tym temacie. Wszystkie zgodnie na ten temat milczą....
Ja robię tak:
Sposób 1: Karabinek opieram dolną częścią osady na wypoziomowanym stołku na przeciwko pionowej lub poziomej linii (np. sprawdzona poziomicą krawędź szafki) i tak ustawiam. Sposób raczej kiepski - osada wcale nie jest dobrym punktem odniesienia.
Sposób 1a: Dobrym sposobem byłoby zamontowanie na szynie poziomiczki. Ustawienie karabinka w prawdziwym poziomie i wtedy użycie innej pionowej/poziomej linii do ustawienia krzyża. Tyle, że sam sobie takiej montowanej na szynie nie wystrugam, a te do kupienia.... hmm... nie bardzo pokazują poziom. No i nie ma jak sprawdzić ich z poziomicą - musiała by mieć poprawnie wykonaną szynę 11mm.
Dodatkowe wyzwanie to utrzymanie w bezruchu raz wypoziomowanego karabinka. Musiałbym jeszcze dokupić np. Predator Shooting Rest.
Tyle ode mnie. Czekam na Wasze sposoby i komentarze.
Cisza coś od kilku dni na forum więc zapodam temat do dyskusji.
Ostatnio sporo eksperymentowałem z różnymi celownikami i za każdym razem jak zakładam celownik na montaż to mam problem z ustawieniem siatki/krzyża poziomo.
Jeśli się nie mylę to powinno być tak, że pionowa linia krzyża powinna przedłużona przecinać się z osią lufy... Tyle teorii bo poza ciągłymi poprawkami nie za bardzo mam pomysł jak to osiągnąć....
Podzielcie się proszę Waszymi sposobami. Są dzisiątki opisów jak zamontować celownik optyczny i w ani jednym nie znalazłem informacji w tym temacie. Wszystkie zgodnie na ten temat milczą....
Ja robię tak:
Sposób 1: Karabinek opieram dolną częścią osady na wypoziomowanym stołku na przeciwko pionowej lub poziomej linii (np. sprawdzona poziomicą krawędź szafki) i tak ustawiam. Sposób raczej kiepski - osada wcale nie jest dobrym punktem odniesienia.
Sposób 1a: Dobrym sposobem byłoby zamontowanie na szynie poziomiczki. Ustawienie karabinka w prawdziwym poziomie i wtedy użycie innej pionowej/poziomej linii do ustawienia krzyża. Tyle, że sam sobie takiej montowanej na szynie nie wystrugam, a te do kupienia.... hmm... nie bardzo pokazują poziom. No i nie ma jak sprawdzić ich z poziomicą - musiała by mieć poprawnie wykonaną szynę 11mm.
Dodatkowe wyzwanie to utrzymanie w bezruchu raz wypoziomowanego karabinka. Musiałbym jeszcze dokupić np. Predator Shooting Rest.
Tyle ode mnie. Czekam na Wasze sposoby i komentarze.
:-D
-
Ale gdzie tu problem? Ja robię tak:
1.Sadzam montaż na szynie (byle osiowy ) i dokręcam słabo
2.Kładę lunetę na montażu i mniej - więcej ustalam odległość od oka, lekko skręcam - tak, aby się dawała przesunąć przód/tył i obracać wokół osi
3.Składam się do celowania i ostatecznie ustalam dystans od oka.
4.Znajduję linię pionową na ok. 20m (np. kant ściany budynku) i reguluję położenie krzyża obracając lunetą
5.Dociągam czujnie obejmy na lunecie i śruby montażu.
Jaka poziomiczka? Wszystkiego 5 min. roboty....
2.Kładę lunetę na montażu i mniej - więcej ustalam odległość od oka, lekko skręcam - tak, aby się dawała przesunąć przód/tył i obracać wokół osi
4.Znajduję linię pionową na ok. 20m (np. kant ściany budynku) i reguluję położenie krzyża obracając lunetą
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
-
...tylko tak, nie ma sensu kombinować, jak koń pod górę...a widziałeś kiedy montaż do winchestera (level action) ?..całkiem z boku pokrywy komory zamkowej...Cortez pisze:Ale gdzie tu problem? Ja robię tak:
-
- Ściepnik
-
-
W sensie chodzi nie o pion tylko o poziom, tę linię horyzontalną? To podobnie jak ze skosem tunelu w Anschutzu ;) Składasz się kilkanaście razy, zamykasz oczy, widzisz, w którą stronę przekaszasz. Jeśli jest to powtarzalne i nie wynika z patologii którejkolwiek postawy - koryguje się tunel śrubkami tak, żeby przy ustalonej postawie mieć poziomą linię jako jakieś odniesienie. Podobnie robiłem z lunetą. Jak się składam, to ma być ok i tyle.
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
Tylko w match'ówce to nie aż tak istotne bo strzela się zawsze na tej samej niedużej odległości. I musi działać. Najwyżej mała korekta na diopterze i jest cacy.Rlyeh pisze:W sensie chodzi nie o pion tylko o poziom, tę linię horyzontalną? To podobnie jak ze skosem tunelu w Anschutzu Składasz się kilkanaście razy, zamykasz oczy, widzisz, w którą stronę przekaszasz. Jeśli jest to powtarzalne i nie wynika z patologii którejkolwiek postawy - koryguje się tunel śrubkami tak, żeby przy ustalonej postawie mieć poziomą linię jako jakieś odniesienie. Podobnie robiłem z lunetą. Jak się składam, to ma być ok i tyle.
Przy optyce i 50m już tak różowo nie będzie. Zresztą nie o to chodzi. Po prostu chciałbym mieć krzyż celownika ustawiony dobrze i już. Pytanie brzmi: czy jest jakiś sprytny sposób czy zostaje jedynie sposób "na oko"?
:-D
-
- Ściepnik
-
Jeśli to do mnie pytanie to odpowiadam.tomtay pisze:A napisz Piotr jak Ty ustawiasz lunetę, ale tak krok po kroku
Potrzebne dwie rzeczy:
1. w miarę precyzyjna poziomiczka (ja mam taką wymontowaną z dużej poziomicy Stanleya)
2. sznurek minimum 3mm grubości około 2m długości.
Grawitacji nic nie oszuka (przynajmniej w Polsce). Do sznurka przywiązuję ciężarek (patyk, kamień lub cokolwiek co pod ciężarem napnie sznurek) i przywiązuję taki zestaw do gałęzi drzewa. No chyba że mieszkasz na pustyni, to wtedy z mojej metody dupa.
Poziomiczka na osadę karabinu lub montaż i ustawiamy pion. Odległość dowolna lub taka od jakiej ostrzy Ci luneta.
-
Ja posługiwałem się dwiema poziomiczkami
Jedna - mała, taki breloczek, na osadę, a druga większa na wieży lunety.
Wystarczyło tylko zgrać obydwa wskazania. Mały problem polega na tym, że człowiek ma tylko dwie ręce
Tylko trzeba mieć pewność, że na osadzie są miejsca "równoległe" do poziomu
Po paru ustawianiach - odpuściłem. "Na oko" ustawiało się stanowczo łatwiej a potem ... Przemek na strzelnicy weryfikował
Jedna - mała, taki breloczek, na osadę, a druga większa na wieży lunety.
Wystarczyło tylko zgrać obydwa wskazania. Mały problem polega na tym, że człowiek ma tylko dwie ręce
Tylko trzeba mieć pewność, że na osadzie są miejsca "równoległe" do poziomu
Po paru ustawianiach - odpuściłem. "Na oko" ustawiało się stanowczo łatwiej a potem ... Przemek na strzelnicy weryfikował
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
*/ CPR=CustomPabloRudnik
-
- Ściepnik