Montaż celownika optycznego - ustawienie siatki pion/poziom

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
mildot
Ściepnik
Ściepnik

Montaż celownika optycznego - ustawienie siatki pion/poziom

Post autor: mildot »

Cześć,

Cisza coś od kilku dni na forum więc zapodam temat do dyskusji.

Ostatnio sporo eksperymentowałem z różnymi celownikami i za każdym razem jak zakładam celownik na montaż to mam problem z ustawieniem siatki/krzyża poziomo.

Jeśli się nie mylę to powinno być tak, że pionowa linia krzyża powinna przedłużona przecinać się z osią lufy... Tyle teorii bo poza ciągłymi poprawkami nie za bardzo mam pomysł jak to osiągnąć....

Podzielcie się proszę Waszymi sposobami. Są dzisiątki opisów jak zamontować celownik optyczny i w ani jednym nie znalazłem informacji w tym temacie. Wszystkie zgodnie na ten temat milczą....

Ja robię tak:

Sposób 1: Karabinek opieram dolną częścią osady na wypoziomowanym stołku na przeciwko pionowej lub poziomej linii (np. sprawdzona poziomicą krawędź szafki) i tak ustawiam. Sposób raczej kiepski - osada wcale nie jest dobrym punktem odniesienia.

Sposób 1a: Dobrym sposobem byłoby zamontowanie na szynie poziomiczki. Ustawienie karabinka w prawdziwym poziomie i wtedy użycie innej pionowej/poziomej linii do ustawienia krzyża. Tyle, że sam sobie takiej montowanej na szynie nie wystrugam, a te do kupienia.... hmm... nie bardzo pokazują poziom. No i nie ma jak sprawdzić ich z poziomicą - musiała by mieć poprawnie wykonaną szynę 11mm. ;)
Dodatkowe wyzwanie to utrzymanie w bezruchu raz wypoziomowanego karabinka. Musiałbym jeszcze dokupić np. Predator Shooting Rest.

Tyle ode mnie. Czekam na Wasze sposoby i komentarze.
:-D
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Ale gdzie tu problem? Ja robię tak:
1.Sadzam montaż na szynie (byle osiowy :mrgreen: ) i dokręcam słabo
2.Kładę lunetę na montażu i mniej - więcej ustalam odległość od oka, lekko skręcam - tak, aby się dawała przesunąć przód/tył i obracać wokół osi
3.Składam się do celowania i ostatecznie ustalam dystans od oka.
4.Znajduję linię pionową na ok. 20m (np. kant ściany budynku) i reguluję położenie krzyża obracając lunetą
5.Dociągam czujnie obejmy na lunecie i śruby montażu.

Jaka poziomiczka? Wszystkiego 5 min. roboty.... ;)
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Cortez pisze:Ale gdzie tu problem? Ja robię tak:
1.Sadzam montaż na szynie (byle osiowy :mrgreen: ) i dokręcam słabo
2.Kładę lunetę na montażu i mniej - więcej ustalam odległość od oka, lekko skręcam - tak, aby się dawała przesunąć przód/tył i obracać wokół osi
3.Składam się do celowania i ostatecznie ustalam dystans od oka.
4.Znajduję linię pionową na ok. 20m (np. kant ściany budynku) i reguluję położenie krzyża obracając lunetą
5.Dociągam czujnie obejmy na lunecie i śruby montażu.

Jaka poziomiczka? Wszystkiego 5 min. roboty.... ;)
...tylko tak, nie ma sensu kombinować, jak koń pod górę...a widziałeś kiedy montaż do winchestera (level action) ?..całkiem z boku pokrywy komory zamkowej...
Awatar użytkownika
mildot
Ściepnik
Ściepnik

@Cortez: a skąd wiesz czy trzymasz karabinek pionowo?
Ja wiem, że nie trzymam pionowo. Stąd problem...
Awatar użytkownika
Cortez

mildot pisze:@Cortez: a skąd wiesz czy trzymasz karabinek pionowo?
Bo wcześniej wypijam 3 piwa.... :mrgreen:
To się nazywa kalibracja oka.
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

W sensie chodzi nie o pion tylko o poziom, tę linię horyzontalną? To podobnie jak ze skosem tunelu w Anschutzu ;) Składasz się kilkanaście razy, zamykasz oczy, widzisz, w którą stronę przekaszasz. Jeśli jest to powtarzalne i nie wynika z patologii którejkolwiek postawy - koryguje się tunel śrubkami tak, żeby przy ustalonej postawie mieć poziomą linię jako jakieś odniesienie. Podobnie robiłem z lunetą. Jak się składam, to ma być ok i tyle.
Awatar użytkownika
blind1

Post autor: blind1 »

Cortez pisze:4.Znajduję linię pionową na ok. 20m (np. kant ściany budynku) i reguluję położenie krzyża obracając lunetą
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jimi krewetka
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: jimi krewetka »

A napisz Piotr jak Ty ustawiasz lunetę, ale tak krok po kroku :)
Weihrauch HW 97 KT + Delta Optical Titanium 4-16x42 MD, Tanfoglio Witness 1911
Awatar użytkownika
Cortez

PIONOWĄ Piotrusiu.... :mrgreen: Moja chałupa jeszcze się nie wali.
Awatar użytkownika
mildot
Ściepnik
Ściepnik

Rlyeh pisze:W sensie chodzi nie o pion tylko o poziom, tę linię horyzontalną? To podobnie jak ze skosem tunelu w Anschutzu ;) Składasz się kilkanaście razy, zamykasz oczy, widzisz, w którą stronę przekaszasz. Jeśli jest to powtarzalne i nie wynika z patologii którejkolwiek postawy - koryguje się tunel śrubkami tak, żeby przy ustalonej postawie mieć poziomą linię jako jakieś odniesienie. Podobnie robiłem z lunetą. Jak się składam, to ma być ok i tyle.
Tylko w match'ówce to nie aż tak istotne bo strzela się zawsze na tej samej niedużej odległości. I musi działać. Najwyżej mała korekta na diopterze i jest cacy.

Przy optyce i 50m już tak różowo nie będzie. Zresztą nie o to chodzi. Po prostu chciałbym mieć krzyż celownika ustawiony dobrze i już. Pytanie brzmi: czy jest jakiś sprytny sposób czy zostaje jedynie sposób "na oko"?
cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: cheng13 »

Możesz zdjąć montaż z wiatrówki i postawić np. na stole. Włożyć lunetę i zamocować równolegle (krzyż) względem krawędzi stołu, a potem przykręcić do karibinka. No chyba, że masz krzywy stół...... wtedy (_I_), będzie też krzywo :P
orzeszki....koniecznie :)
Awatar użytkownika
blind1

tomtay pisze:A napisz Piotr jak Ty ustawiasz lunetę, ale tak krok po kroku :)
Jeśli to do mnie pytanie to odpowiadam.

Potrzebne dwie rzeczy:
1. w miarę precyzyjna poziomiczka (ja mam taką wymontowaną z dużej poziomicy Stanleya)
2. sznurek minimum 3mm grubości około 2m długości.

Grawitacji nic nie oszuka (przynajmniej w Polsce). Do sznurka przywiązuję ciężarek (patyk, kamień lub cokolwiek co pod ciężarem napnie sznurek) i przywiązuję taki zestaw do gałęzi drzewa. No chyba że mieszkasz na pustyni, to wtedy z mojej metody dupa. :mrgreen:
Poziomiczka na osadę karabinu lub montaż i ustawiamy pion. Odległość dowolna lub taka od jakiej ostrzy Ci luneta. ;)
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Ja posługiwałem się dwiema poziomiczkami :oops:
Jedna - mała, taki breloczek, na osadę, a druga większa na wieży lunety.
Wystarczyło tylko zgrać obydwa wskazania. :oops: Mały problem polega na tym, że człowiek ma tylko dwie ręce :(
Tylko trzeba mieć pewność, że na osadzie są miejsca "równoległe" do poziomu ;)
Po paru ustawianiach - odpuściłem. "Na oko" ustawiało się stanowczo łatwiej a potem ... Przemek na strzelnicy weryfikował :D
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
blind1

Starszy_Pan pisze:a potem ... Przemek na strzelnicy weryfikował :D
Ach ten Przemek. ;)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

blind1 pisze:Ach ten Przemek.
... Obrazek ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)