Cisza coś od kilku dni na forum więc zapodam temat do dyskusji.
Ostatnio sporo eksperymentowałem z różnymi celownikami i za każdym razem jak zakładam celownik na montaż to mam problem z ustawieniem siatki/krzyża poziomo.
Jeśli się nie mylę to powinno być tak, że pionowa linia krzyża powinna przedłużona przecinać się z osią lufy... Tyle teorii bo poza ciągłymi poprawkami nie za bardzo mam pomysł jak to osiągnąć....
Podzielcie się proszę Waszymi sposobami. Są dzisiątki opisów jak zamontować celownik optyczny i w ani jednym nie znalazłem informacji w tym temacie. Wszystkie zgodnie na ten temat milczą....
Ja robię tak:
Sposób 1: Karabinek opieram dolną częścią osady na wypoziomowanym stołku na przeciwko pionowej lub poziomej linii (np. sprawdzona poziomicą krawędź szafki) i tak ustawiam. Sposób raczej kiepski - osada wcale nie jest dobrym punktem odniesienia.
Sposób 1a: Dobrym sposobem byłoby zamontowanie na szynie poziomiczki. Ustawienie karabinka w prawdziwym poziomie i wtedy użycie innej pionowej/poziomej linii do ustawienia krzyża. Tyle, że sam sobie takiej montowanej na szynie nie wystrugam, a te do kupienia.... hmm... nie bardzo pokazują poziom. No i nie ma jak sprawdzić ich z poziomicą - musiała by mieć poprawnie wykonaną szynę 11mm.

Dodatkowe wyzwanie to utrzymanie w bezruchu raz wypoziomowanego karabinka. Musiałbym jeszcze dokupić np. Predator Shooting Rest.
Tyle ode mnie. Czekam na Wasze sposoby i komentarze.