Witajcie,ostatnio zacząłem dużo ćwiczyć strzelanie z postawy stojącej, narazie na dystansie 10m ale myślę że to dobry dystans na początek.
Ciekawi mnie na jakich powiększeniach koledzy wam się dobrze strzela ze stojaka, na jakich dystansach i na jakim najlepiej ćwiczyć?
Od razu zapytam na jakich powiększeniach strzelacie na zawodach HFT ? - reguły nie ma i każdy woli inne.
Zauważyłem już że na powiększeniu x9 najbardziej "pływam po tarczy".
W tym sezonie mam zamiar strzelić kilka tarczek do ligi kpn10 SKS i tutaj kolejne pytanie, mianowicie do których tarcz (chodzi mi o wielkość czarnego pola) najlepiej Wam się strzela i na jakim powiększeniu?
Powiększenia
Moderator: Hiszpan63
-
Mi z 10 m z lunetą najlepiej strzelało się do czarnego wielkości "9", przy powiększeniu 2 lub 2,5, najmniejszym możliwym. I zgadza się, przy 9 najbardziej się pływa - bo wreszcie można to zobaczyć dzięki wyraźnym punktom odniesienia. Przy zerowym powiększeniu pływa się tak samo, tylko jest to mniej zauważalne.
Strzelanie z lunety ogólnie jest dość problematyczne na taką odległość, jeśli nie jest przefokusowana.
Strzelanie z lunety ogólnie jest dość problematyczne na taką odległość, jeśli nie jest przefokusowana.
-
-
- Ściepnik
Tak jak pisał Piotr, najczęściej stosowane powiększenie przez zawodników na zawodach HFT, to x10.
Ze stojaka niepodpartego trzeba się nauczyć strzelać do KZ40 na dystansie 7,5-32 m.
Z podpartego jw lub KZ25 na dystansie 7,5-27,5 m.
Regulamin PFTA 2012 hft pkt. 4.6
Na zawodach często wieje i nie ma mowy o zajęciu super stabilnej postawy.
Lufa z łożem działa wtedy jak żagiel i majda człekiem na wsze strony.
Często samo stanowisko nie jest idealnie płaskie jak na strzelnicy,
do tego 'wredny' organizator*) ustawia taką figurkę wysoko na drzewie lub nisko w dołku
*) np. Ja
Ze stojaka niepodpartego trzeba się nauczyć strzelać do KZ40 na dystansie 7,5-32 m.
Z podpartego jw lub KZ25 na dystansie 7,5-27,5 m.
Regulamin PFTA 2012 hft pkt. 4.6
do tego 'wredny' organizator*) ustawia taką figurkę wysoko na drzewie lub nisko w dołku
*) np. Ja
Uczę się strzelać od nowa
-
- Ściepnik
Zazwyczaj strzelam właśnie ze stojącej, powiększenie x6. Strzelam na dystansie od 10 do 42 m (mniej więcej, Bemowo...). Po odrobinie treningu bezproblemowo strącałem korki butelek na maksymalnym dystansie.
Jeśli chodzi o tarczę...nie lubię ich, ale jeśli z lunetą, to najlepiej strzela mi się z małym czarnym polem, w przypadku przeziernika...dużym.
Jeśli chodzi o tarczę...nie lubię ich, ale jeśli z lunetą, to najlepiej strzela mi się z małym czarnym polem, w przypadku przeziernika...dużym.
FWB 300 "Palemka"
FWB 600 + Burris Timberline 4.5-14x32
Remington 1858 Uberti .44
Ruger Mk2 Target .22
CZ P10C 9x19
FWB 600 + Burris Timberline 4.5-14x32
Remington 1858 Uberti .44
Ruger Mk2 Target .22
CZ P10C 9x19
-
-
I dlatego właśnie to jest to co Tygryski lubią najbardziej, to się nie nudziSlaweQ pisze:
Sprzedam AT44 L&W, cały komplet, informacje PW.