Nie było czasu aktualizować tematu od jakiegoś czasu.
Rozebrałem tę Diankę na czynniki pierwsze. Większość wżerów okazała się powierzchowna. W kilku jednak miejscach trochę zostanie bo nie chcę zdzierać zbyt dużo oryginalnego materiału.
Kurde, nie spodziwałem się, że tyle roboty będzie ze szlifowaniem. Do tej pory zeszło 10-14h i jeszcze daleko do końca. Muszę nad techniką poprawcować czy to faktycznie tyle zajmuje?
Po drodze okazało się też, że śruba trzymająca uszczelkę tłoka jest zapieczona i urwała się podczas odkręcania. Na początku mocno się zmartwiłem bo perspektywa robienia nowego gwintu z M5 na M6 była kiepska: nie mam odpowiedniego sprzętu, żeby zrobić to centrycznie i byłaby potem zabawa z dopasowaniem uszczelki.
Postanowiłem więc uratować w miarę możliwości stary gwint. W miarę precyzyjnie zaznaczyłem środek trzpienia śruby i "napocząłem" punktakiem. Potem w ruch poszły stare, dobrej jakości NRDowskie wiertła: 1,5

2,5

3

3,5

4. Czwóreczka była już na granicy gwintu w tłoku.
Nie wiem jakim cudem ręczną wkrętarką "z ręki" udało mi się tak ładnie równolegle rozwiercić, ale się udało.
Została więc cieniutka warstwa śruby na gwincie i poradziłem sobie z nią dalej nadzwyczaj łatwo za pomocą gwintownika M5. W efekcie uszkodzeniu uległ jedynie pierwszy zwój, a reszta pięknie się oczyściła z resztek materiału śruby.
Nową śrubę posmarowałem... kremem do pupy niemowlaków.

Nie śmiać się. To wazelina z dodatkiem bodajże cynku i jest dokonałym środkiem przeciw zakleszczaniu powszechnie i identycznej formie stosowanym w przemyśle.
Fotka z prac nad tłokiem:
Wracając na chwilę do szlifowania. Może to i herezja dla wielu, ale błyszczacy metal bardzo mi się spodobał. Zaczynam się zastanawiać, czy tego tak nie zostawić. Obawiam się jednak o nieco większą korozyjność niż oksydowanego metalu. Z drugiej strony oksyda bardzo słabo pomaga w tym temacie.
A może by tak poniklować? Próbował już ktoś?
Drewienko wymaga na pewno odświerzenia. Wydaje mi się, że mogłaby to być ładna kompozycja gdyby zrobić srebrny lub srebrny satynowy system i do tego drewienko w kolorze matowym czerwonym wpadającym w brąz. Mahoń?