Izh MP-512M po mojemu

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

abdaal

Izh MP-512M po mojemu

Post autor: abdaal »

Witam. Do wiatrówek ciągnęło mnie już od dłuższego czasu lecz dopiero jesienią zeszłego roku zakupiłem zakupiłem Crosmana 3576. Ogólnie byłem z niego bardzo zadowolony ale szybko okazało się że krótka wiatrówka mi nie pasuje - chciałem strzelać dalej i celniej. Tak zrodził się pomysł zakupu karabinka. Zimą większość wolnego czasu spędziłem przekopując internet w poszukiwaniu jak najbardziej optymalnego rozwiązania i po zebraniu odpowiednich funduszy do mojego mieszkania zawitał w maju Izh MP-512M.

Od tamtego czasu karabinek już troszkę przeszedł. Strzelec ze mnie początkujący i raczej jak na razie marny ale systematycznie staram się poprawiać możliwości zarówno moje jak i sprzętu. Nie byłbym sobą gdybym nie zaczął dłubać przy wiatrówce, hehe. Karabinek został zmodyfikowany w następujący sposób:

1. Muszka została zaostrzona i pokryta warstwą czarnego matowego lakieru.
2. Nowe kąty powierzchni kontaktowych rygla na tłoku, spustu i pazura zaczepu układu spustowego. Zmiany subtelne aby zachować bezpieczeństwo ale różnica przy strzelaniu jest konkretna. Nie planuje obcinki sprężynki oporowej spustu, jestem zadowolony z tego w jaki
sposób teraz działa.
3. Nie byłem zadowolony z oryginalnej prowadnicy sprężyny. Była elementem bardzo solidnym i najprawdopodobniej została wykuta ale straszyły trochę luzy. Poza tym, prowadnica miała długość 54 mm i obawiałem się szybszego zużycia/wypaczenia sprężyny. Zamówiłem u znajomego nową prowadnicę o długości 115 mm i masie 110 gramów. Prowadnica jest ciasno wpasowana w tłok a napięcie wstępne sprężyny zwiększyło się o ok 5 mm. Wbrew moim przewidywaniom, po zamontowaniu cięższej prowadnicy karabinek nie kopie zauważalnie mocniej, ale może się to wiązać z kolejną modyfikacją...
4. W wargę uszczelki tłoka wcisnąłem dwa plastikowe paski, wypreparowane z zamknięcia dużej torebki strunowej. Uszczelka szczelniej przywiera do ścian cylindra.

Plan dalszej modernizacji uwzględnia użycie kleju do śrub, dociążenie karabinka i zakup optyki. Zastanawiam się również nad obcinką i koroną lufy oraz gruntowną polerką tłoka i wnętrza cylindra. W dalszej perspektywie rozważam popracowanie nad kanałem dolotowym i osadą.

I na koniec wyniki na chrono strzelnicy sekcji strzeleckiej CWZS:

Seria 10 strzałów, śrut Crosman Pointed.
Najwolniejszy strzał 225.1 m/s, najszybszy strzał 230.6 m/s.
Różnica najszybszy-najwolniejszy: 5.5 m/s.
Średnia z 10 strzałów: 227.2 m/s -> 13.16 J.
Baikal MP-512M 4.5mm. Dawniej Crosman 3576.
abdaal

Doszła optyka. Zastanawiałem się nad vomzem, PP i leapersem. Padło na leapersa 3-9x40 AOMDLTS. Zobaczymy jak się będzie sprawował :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

B. przyjemny zestaw, myślę że będziesz zadowolony
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
stiven22

Post autor: stiven22 »

Ja nie widzę sensu obcinania lufy długa wygląda ładnie.
Air Arms s410f 4,5 mm +BKL 237 + Hawke varmint II 4-16x44 AO Mil Dot
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

No no no ładnie to wygląda. Może jakaś tarczka ze skupieniem?
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
abdaal

stiven22 pisze:Ja nie widzę sensu obcinania lufy długa wygląda ładnie.
No wygląda ładnie i fabryczna korona też nie razi jakimiś niedoróbkami. Nad obcinką i nową koroną jak na razie tylko się zastanawiam.
DZIKIslupsk pisze:No no no ładnie to wygląda. Może jakaś tarczka ze skupieniem?
Jak tylko pogoda i czas pozwoli :) Ale nie spodziewajcie się niczego super - jestem początkującym strzelcem :P
abdaal

Na zewnątrz zimno, mokro i ogólnie ble, więc o wyjściu w teren aby podziurawić kontrolne tarcze na jakimś sensownym dystansie mogę jak na razie zapomnieć. Mogę jedynie powiedzieć, że przy okazji strzelania po zakupie optyki kiedy już ustawiłem zero to z 30 metrów z podpórki zawsze bezbłędnie trafiałem w denko od puszki po piwie (do tarcz nie lubie strzelać)

Aktualnie do wiosny mogę sobie postrzelać w domu na zawrotnym dystansie 7 metrów :P , więc raczej jest to jedynie trening powtarzalność moich ruchów, składania się do strzału itd Myślę że zajmę się niedługo poprawą osady, tak aby bardziej mi pasowała.
abdaal

Dylemat - przerabiać istniejącą osadę czy zamówić nową?

Chciałbym przedłużyć chwyt, podnieść bakę i przedłużyć kolbę. Problem w tym, że aktualnie nie mam dostępu do większości potrzebnych narzędzi i musiałbym korzystać z zasobów pobliskiej stolarni. Obawiam się również nieodwracalnego uszkodzenia osady :roll:

Z drugiej strony, fajnie by było posiadać taką osadę 'custom', w której wszystko robione jest pod strzelca. Ta opcja, chociaż bardziej pociągająca, straszy kosztami. Już sam nie wiem :(
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

abdaal pisze:Dylemat - przerabiać istniejącą osadę czy zamówić nową?
A może sam pożeźbisz w sklejce , łatwiej wykonać niż w litym klocku , przykładowo taka osada http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=4592
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
abdaal

Decyzja zapadła - będę modyfikował istniejącą osadę. Niestety termin rozpoczęcia prac stoi pod znakiem zapytania ponieważ mam teraz ważniejsze sprawy na głowie (pilnie poszukuje pracy w Bydgoszczy). Jak już się zabiorę do dłubania to opisze wszystko w innym, wydzielonym temacie.
Awatar użytkownika
DoktorPio

Post autor: DoktorPio »

A ja proponuję wstawić trochę fotek i opisów, wymiarów z tuningu tego karabinka, zawsze to trochę rozjaśnia temat ;)
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40