Slavia i lunetka - problem z wyzerowaniem
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Slavia i lunetka - problem z wyzerowaniem
Nie mogąc doczekać się wizyty na Bemowie aby w końcu przetestować mój nowy nabytek (Slavia 634) postanowiłem na szybko przejechać się na drugi brzeg Wisły. Wybrałem bezpieczne miejsce (betonowy wał, cel ustawiony na końcu, strzały w kierunku wody) i zacząłem zabawę.
Niestety, szybko okazało się, że strzały są niecelne bez względu na pozycję (siedząca z podparciem, leżąca) - za nic nie mogłem trafić. Fakt, że wiał wiatr, ale brałem na to poprawkę a mimo tego nie trafiałem (śrut lądował w wodzie najczęściej po lewej stronie celu, jednak nie byłem w stanie powiedzieć czy leciał za wysoko czy za nisko). Sprzedawca zapewniał mnie, że lunetka była zerowana przez rusznikarza, ale wiadomo, że w transporcie mogło się to wszystko poprzestawiać. Dobrałem się więc do wieżyczek mojej lunetki i okazało się, że regulacja wysokości jest już ustawiona na maxa; natomiast regulacja P/L dawała się zmieniać, jednak mimo skręcenia maksymalnie w prawo (ponieważ śrut leciał po lewej) okazało się, że to wciąż za mało.
Z lekka przybity, bo bez nawet jednego trafienia, spakowałem się i wróciłem do domu. Wychodzi na to, że regulacja lunety jest skręcona na max i nie ma już możliwości wyzerowania jej przy obecnym montażu. Co prawda należałoby jeszcze postrzelać bez wiatru aby to dobrze ustawić, ale pewnie trzeba będzie kombinować z jakimiś podkładkami itp...
Koledzy sympatyczni, czy jest szansa żeby przed weekendem poradzić się (a najlepiej spotkać - zapewne na Bemowie) kogoś z Was w tej sprawie?
Niestety, szybko okazało się, że strzały są niecelne bez względu na pozycję (siedząca z podparciem, leżąca) - za nic nie mogłem trafić. Fakt, że wiał wiatr, ale brałem na to poprawkę a mimo tego nie trafiałem (śrut lądował w wodzie najczęściej po lewej stronie celu, jednak nie byłem w stanie powiedzieć czy leciał za wysoko czy za nisko). Sprzedawca zapewniał mnie, że lunetka była zerowana przez rusznikarza, ale wiadomo, że w transporcie mogło się to wszystko poprzestawiać. Dobrałem się więc do wieżyczek mojej lunetki i okazało się, że regulacja wysokości jest już ustawiona na maxa; natomiast regulacja P/L dawała się zmieniać, jednak mimo skręcenia maksymalnie w prawo (ponieważ śrut leciał po lewej) okazało się, że to wciąż za mało.
Z lekka przybity, bo bez nawet jednego trafienia, spakowałem się i wróciłem do domu. Wychodzi na to, że regulacja lunety jest skręcona na max i nie ma już możliwości wyzerowania jej przy obecnym montażu. Co prawda należałoby jeszcze postrzelać bez wiatru aby to dobrze ustawić, ale pewnie trzeba będzie kombinować z jakimiś podkładkami itp...
Koledzy sympatyczni, czy jest szansa żeby przed weekendem poradzić się (a najlepiej spotkać - zapewne na Bemowie) kogoś z Was w tej sprawie?
--=C!chy=--
[ Slavia 634 + PP 4-16x50 AOE ]
-
OT:
Jeśli pogoda pozwoli - bądź dobrej myśli - napewno "koziotematyczni" się zjawiąKoledzy sympatyczni, czy jest szansa żeby przed weekendem poradzić się (a najlepiej spotkać - zapewne na Bemowie) kogoś z Was w tej sprawie?
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
*/ CPR=CustomPabloRudnik
-
-
-
-
OK, spróbuję! Nie mam co prawda książki telefonicznej ale mam kulochwyt. Dziurawy już trochę, ale coś tam się chyba da podłożyć z tyłu. Wezmę na wszelki wypadek jakąś płytę wiórową...
Sugerujecie odkręcać lunetę? Czy bawić się tylko wieżyczkami? Czy też zrobić cokolwiek będzie konieczne?...
Sugerujecie odkręcać lunetę? Czy bawić się tylko wieżyczkami? Czy też zrobić cokolwiek będzie konieczne?...
--=C!chy=--
-
-
-
-
Re: Slavia i lunetka - problem z wyzerowaniem
[quote="C!chy"] Sprzedawca zapewniał mnie, że lunetka była zerowana przez rusznikarza, ale wiadomo, że w transporcie mogło się to wszystko poprzestawiać.
A czy na twojej Slavi była zerowana przez rusznikarza.
A czy na twojej Slavi była zerowana przez rusznikarza.
-
green_thunder, ok, w takim razie spróbuję zdemontować i postrzelać na otwartych.
Andragus, kupiłem komplet, więc lupka zerowana była dokładnie na tej Slavi. Nawet jej jeszcze nie demontowałem, więc mogła się przestawić tylko tyle co w transporcie kurierskim, ale cholera wie jak oni to przewożą...
Andragus, kupiłem komplet, więc lupka zerowana była dokładnie na tej Slavi. Nawet jej jeszcze nie demontowałem, więc mogła się przestawić tylko tyle co w transporcie kurierskim, ale cholera wie jak oni to przewożą...
--=C!chy=--
-
-
To raczej niezdrowe dla lunety żeby wieżyczka była skręcona na maxa.
Może rusznikarz chciał ustawić na 50-100 m lunetę, bo skąd miał wiedzieć, że w wiatrówkach się ustawia na ok 30 m
Wczoraj byłem na chwilę postrzelać, szkoda, że nie mówiłeś wcześniej bym rzucił okiem
Teraz nie wiem kiedy dam radę bo jeden gość u mnie siedzi
Może rusznikarz chciał ustawić na 50-100 m lunetę, bo skąd miał wiedzieć, że w wiatrówkach się ustawia na ok 30 m
Wczoraj byłem na chwilę postrzelać, szkoda, że nie mówiłeś wcześniej bym rzucił okiem
Teraz nie wiem kiedy dam radę bo jeden gość u mnie siedzi
Proszę kontaktować się tylko na mail: slavek_t@interia.pl
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW