Haenel Suhl 310
Moderator: Hiszpan63
-
Haenel Suhl 310
Witam,zostałem ostatnio posiadaczem wiatrówki Haenel Suhl model 310 i chce go odrestaurować.Nie jest w złym stanie ale ma kilka wad...wiec pytanie moje i prośba jest taka żebyście pisali i przesyłali mi linki ze stronami sklepów,zakładów galwanicznych,oraz adresy rusznikarzy do naprawy(zapchana lufa)....wielkie dzięki i pozdrawiam.
-
- Ściepnik
... akurat witamy się TU : ... http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18 ...Martinez pisze:Witam
... a to pogratulować ... fajny karabinek ...Martinez pisze:zostałem ostatnio posiadaczem wiatrówki Haenel Suhl model 310 i chce go odrestaurować
Martinez pisze:Nie jest w złym stanie ale ma kilka wad.
... no z Twojego opisu wynika , że jednak jest w kiepskim stanie i kupa roboty przy nim. Zwłaszcza ta zapchana lufa będzie problemem w tym modeluMartinez pisze:żebyście pisali i przesyłali mi linki ze stronami sklepów,zakładów galwanicznych,oraz adresy rusznikarzy do naprawy(zapchana lufa)
Eeeehh ... warszawiak - leniuszek ... poczytać , pomyśleć , przeanalizować , a nie na gotowe wpadać i złotej tacy oczekiwać ...
Wiatrówek nie naprawia się u rusznikarza !! ... skorzystaj z powitalni , a tutaj szybciutko napisz co chcesz restaurować w karabinku (lufa i oksyda , to już wiem) , a myślę , że jest do kapitalnego przeglądu i wymiany tak sprężyny jak i uszczelki ... jest taki jeden , co firmę ma co takie rzeczy naprawia ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
Napisz dokładnie co ten karabinek boli. Powiedzmy że znam ten model dość dobrze i zdarzyło mi się taki odrestaurować. Zapchana lufa nie będzie chyba aż takim problemem jak by się mogło wydawać. Większym może być rozebranie wszystkiego na części pierwsze żeby dostać się do przewodu lufy od strony korpusu.
W wawce powinna być gdzieś firma co drobnicę na kilogramy oksyduje przy okazji swoich wyrobów. Kiedyś szukałem i znalazłem jakiś zakład zdaje się w okolicy Ordona. Poszukaj w googlach.
Najważniejszy jest dosyłacz. Jeśli będzie uszkodzony to musisz kupić nowy. Kiedyś można było kupić w AK Hobby.
W wawce powinna być gdzieś firma co drobnicę na kilogramy oksyduje przy okazji swoich wyrobów. Kiedyś szukałem i znalazłem jakiś zakład zdaje się w okolicy Ordona. Poszukaj w googlach.
Najważniejszy jest dosyłacz. Jeśli będzie uszkodzony to musisz kupić nowy. Kiedyś można było kupić w AK Hobby.
Haenel Suhl 310 - IIWW Rifle Project
HW 25 oddałem żonie...
HW 25 oddałem żonie...
-
- -#Złoty Dobromir
-
- Ściepnik
... to popatrz dokładnie , kto Ci tą aluzję zrobił ... ... wielu nas tutaj i wspieramy się wiedzą i doświadczeniem , jak również spotykamy się tak często jak to tylko możliwe ...Martinez pisze:jak zawsze do miejsca zamieszkania aluzja,nie ładnie..
... sprawdzasz poziom naszej wiedzy ?? ... nie ładnie ...Martinez pisze:.zadałem dość ogólnikowe pytanie ponieważ chciałem zobaczyć czego się dowiem od ludzi którzy się tym interesują i jest to ich hobby.
Ale już w temacie Haenela : sprężynę i uszczelkę dostaniesz u Andrzeja ... http://www.akhobby.pl/index.php?a=opis&k=55&id=64 ... http://www.akhobby.pl/index.php?a=opis&k=52&id=116 ... jeśli jestes sprawny "mechanicznie" , to nie będzie problemu z wymianą , a warto ...
... w tym samym sklepie masz ofertę "amunicji" dedykowanej specjalnie do 310-ki ...Martinez pisze:nie znam w ogóle historii tej maszynki ale w lufie był ołów wiec pewnie jakiś ktoś strzelał z niej ołowiem(ciężarki wędkarskie)
... na naszym forum juz Kolega wykonał taki zabieg ... http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=1274 ...Martinez pisze:-drewienko już przeszlifowane no i teraz tylko zastanawiam się co z nim zrobić?olejownie,bejca itp.?co wiec polecacie,co daje najlepszy efekt i wytrzymałość,ale nie jest trudne do wykonania samemu???
PS. ... nie trzeba było usuwać postu ... łatwiej byłoby naprawić nietakt ....
-
może inaczej:
-rozebrałem sprzęcik na części pierwsze i zająłem się lufa, była zapchana ołowiem,nie znam historii tego sprzętu wiec pewnie ktoś strzelał ołowiem(wygląda to na ciężarek wędkarski... )wiec już po sprawie.
-w środku wygląda to nieźle choć nie znam się tak dobrze,sprężyna to na pewno do wymiany i uszczelka tez jeżeli chodzi o podawacz to na tyle się nie znam żeby go ocenić??? Wiec od razu zapytanie gdzie się udać z tym wszystkim żeby ktoś mi powiedział co konkretnie jest dobre a co do wymiany.... w Warszawie????
-drewienko jest już po szlifowaniu i teraz zastanawiam się czym je potraktować? Olejownie czy bejca itp.??? Podpowiedzcie co daje zarazem fajny efekt i jest wytrzymałe, ale żebym tez mógł to zrobić sam??? Drewienko jest dość zmęczone i od spodu przy magazynku powgniatane wiec myślałem o jakimś ciemniejszym odcieniu??
dzięki...pozdrawiam
-rozebrałem sprzęcik na części pierwsze i zająłem się lufa, była zapchana ołowiem,nie znam historii tego sprzętu wiec pewnie ktoś strzelał ołowiem(wygląda to na ciężarek wędkarski... )wiec już po sprawie.
-w środku wygląda to nieźle choć nie znam się tak dobrze,sprężyna to na pewno do wymiany i uszczelka tez jeżeli chodzi o podawacz to na tyle się nie znam żeby go ocenić??? Wiec od razu zapytanie gdzie się udać z tym wszystkim żeby ktoś mi powiedział co konkretnie jest dobre a co do wymiany.... w Warszawie????
-drewienko jest już po szlifowaniu i teraz zastanawiam się czym je potraktować? Olejownie czy bejca itp.??? Podpowiedzcie co daje zarazem fajny efekt i jest wytrzymałe, ale żebym tez mógł to zrobić sam??? Drewienko jest dość zmęczone i od spodu przy magazynku powgniatane wiec myślałem o jakimś ciemniejszym odcieniu??
dzięki...pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-04-26, 10:25 przez Martinez, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Ściepnik
... Cekaus ... ul. Kutnowska 21 a. znajdziesz w googlach , łącznie z telefonem . Działają tam prawdziwi pasjonaci i na pewno pomogą ...Martinez pisze:wiec od razu zapytanie gdzie się udać z tym wszystkim żeby ktoś mi powiedział co konkretnie jest dobre a co do wymiany.... w warszawie????
-
- -#Srebrny Dobromir
-
-
Jeżeli sam go rozebrałeś to nie jest źle... Ja musiałem bawić się miniszlifierką z założonym wąskim kamieniem żeby wyjąc system. Dosyłasz nie może być złamany. Radziłbym działać samemu. Cekaus chyba zmienił właściciela jakiś czas temu więc nie wiem jak teraz wygląda serwis.
Haenel Suhl 310 - IIWW Rifle Project
HW 25 oddałem żonie...
HW 25 oddałem żonie...
-
Cekaus nie zmienił właściciela ,tylko miejsce stacjonowania.A wystarczy że ktoś wcześniej używał stalowych kulek BBs,by uszkodzić samą końcówkę popychacza jak u mnie i kicha.Trzeba było wymieniać nić się nie dało z tym zrobić...ale części da się jeszcze zdobyć.Radzę dużo cierpliwości i ostrożności przy pracach.
Niewielka Zbrojownia
-
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
Bywamy i strzelamy często razem ... przekażemy ...Logan pisze:Jak by ktoś był to niech go pozdrowi ode mnie.