Haenel 312

Sprzęt sprzed 1985 roku

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze, krzysztof

Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Haenel 312

Post autor: bonzoo »

Po ciężkim dniu w firmie, powrót do domu, a tu.....czeka niespodzianka :mrgreen: przyszła paczka z Haenel'em 312, kupionym od kolegi z iwebu.

Obrazek

Rozpakowuję drżącymi rękami paczkę i....jest :! Mój ci on, mój! Będzie można zamknąć pierwszy etap kompletowania kolekcji. Gdy ochłonąłem z pierwszej euforii, na spokojnie zacząłem analizować nabytek. Okazało się, że dostała mi się dość intensywnie wyeksploatowana Hanka. Widać, że sporo przeszła zanim trafiła do mnie. Po pierwsze, nieoryginalny język spustu. Ale to żaden problem, w zależności od koncepcji wykończenia, kupię lub dorobię nowy. Przy okazji, na fotce widać konkretne pęknięcie (sklejone) i próbę ryflowania. Następnym, nieciekawym elementem, dającym obraz intensywnej eksploatacji karabinka, jest spawany zaczep blokady dźwigni naciągu. Można to było lepiej zrobić. Trzeba to będzie poprawić. Na kolejnym zdjęciu widać, że pękniecie wygląda poważnie. Również przeziernik jest mocno sfatygowany, aczkolwiek sprawny.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Hanka strzela z okropnym dieslem, cała komora sprężania wręcz ocieka olejem. Sprężyna dzwoni, a kop dość spory. Nie mniej jednak strzela, na 10m trafiłem w deseczkę 10x20 cm
Generalnie czeka mnie sporo pracy. Odnowienie lub nowe drewienko, trochę spawania, nowa oksyda. Możliwe, że po rozebraniu zdecyduje się na zestaw naprawczo/tuningowy Konceptusa. Również diopter będzie wymagał odnowy. Z rozbiórką czekam, chcę zmierzyć go na chrono, a to powinno wrócić do mnie na dniach. Więcej o stanie technicznym napiszę, jak rozbiorę :mrgreen:

A i żeby nie było, że mam jakieś pretensje do sprzedającego. NIE MAM. Dokładnie wiedziałem co kupuję. To opis stanu obecnego. Mam zamiar, to i owo poprawić. Jak mi to wyjdzie opiszę. (cdn.)
pięknyzadek

Post autor: pięknyzadek »

Gratuluję nabytku, też miałem na nią chrapkę ale było już pozamiatane tzn ty pozamiatałeś :mrgreen:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Nawet nie wiesz jak się cieszę, że ją mam :mrgreen:
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Gratuluję kompletu :D

W takim mniej więcej stanie są Haenelki w klubie LOK-owskim, który zapewnia sprzęt i obsługę na imprezach strzeleckich dla naszej firmy.
O ile i kbks-y w jakimś stopniu dbają (technicznie b.dobre, gorzej z wyglądem) to przy wiatrówkach widać kompletny brak zainteresowania :/

Czeka cię dużo pracy, drewienka tak jak pisałeś trafiają się na allegro (gołe nawet nie są drogie), części z Konceptusa są warte uwagi, a potem to już sama radocha ze strzelania :D

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Powiem ci Sławku, że już dzisiaj gdyby nie diesel, to poszalałbym na ogrodzie. Te karabinki coś w sobie mają. Może to nie FWB, ale i tak jest świetnie. A praca przy nich to przyjemność. Bardzo ciekawi mnie jaki stan jest w środku, ale cierpliwie poczekam na chrono. Warto wiedzieć z czym się zaczyna.
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

gratulacje. Z ciekawości ile Cię kosztowała, jeśli pytanie stosowne.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

krzysztof pisze:gratulacje. Z ciekawości ile Cię kosztowała, jeśli pytanie stosowne.
310 zł z przesyłką :shock:
Colorado

Post autor: Colorado »

To jam Ci sprawcą Twego zakupu. Hanka była kiedyś Lokowska. Będę śledził procez przywracania do świetności.
Lubelski Klub Strzelectwa Historycznego
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

To jeżeli przetrzymała użytkowanie w LOK-u to należy jej się spokojna emerytura. :mrgreen:
pięknyzadek

Osadę to wiesz gdzie wysłać.
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

pięknyzadek pisze:Osadę to wiesz gdzie wysłać.
No nie uwierzysz ale dokładnie o Tobie pomyślałem :mrgreen: Na razie "oskrobię" tą co jest i pomyślę nad dremelkowaniem. A co dalej to się zobaczy... :shock:
pięknyzadek

bonzoo pisze:dremelkowaniem
Co to słowo oznacza :shock:
Tak czy inaczej w tym tygodniu będę oksydował tą diankę od Ciebie sposobem tymotka, zobaczymy jak wyjdzie.
Awatar użytkownika
goliard

Post autor: goliard »

Miałem Hanię, to była moja pierwsza wiatrówka. Dzięki łomżyńskiemu LOKowi (dostęp do szrotowych części) udało mi się ją ucywilizować. Po wymiankach kręciła prędkości około 186 m/s.
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Dremelkowanie to obrabianie chwytu frezem kulkowym przy użyciu multiszlifierki typu "dremel"
W temacie Hanki mam już nowy diopterek, w idealnym stanie, można powiedzieć fabrycznym. Oszlifowałem drewienko. Nie ma tragedii ale trzeba będzie pogłówkować. Mam pomysł na naprawę, dość niekonwencjonalny, ale może się uda. Pertraktuję zakup nowej osadki, tak na zapas gdyby nie dało rady naprawić starej.
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

bonzoo pisze:Dremelkowanie to obrabianie chwytu frezem kulkowym przy użyciu multiszlifierki typu "dremel"
.
Sławek nie do końca robi się to frezem kulkowym, powiem więcej nie robi się tego frezem kulkowym, tylko specjalnym narzędziem. Narzędzie to też dremel ale grawerka. Koszt zakupu tego cacka jest kilka razy niższy od zakupu szlifierki a i powierzchnia dużo ładniejsza.
guntuning.com