Pomozcie przy wyborze sprzetu

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

rips

Pomozcie przy wyborze sprzetu

Post autor: rips »

Witam.
Chcialbym zakupic sobie wiatrowke sprezynowa, tylko tak naprawde nie wiem jaka.
Zalezy mi na duzym zasiegu 50m i up za kwote do 500 zl
Slyszalem ze lamane klasycznie szybko sie zuzywaja to prawda ? (czy tylko tak jest ponizej kwoty 300zl)

Co powiecie o tym :
Wiatrowka 1--ta mi polecil gosc z military.pl
Wiatrowka-2
Wiatrowka-3
Wiatrowka-4

Ktora z tych mialaby porzadna moc i niezly zasieg jak za taka kwote ?
Macie jakies inne typy wiatrowek? (lepszych itd ale do 500zl) Slyszalem ze slowakia 630 (czy jakos tak) to bardzo dobra czeska wiatrowka, jednak nie wiem jaki jest jej zasieg celnosci i dosc mala wedlug mie ma predkosc poczatkowa 185m/s-co swiadczy o mniejszym zasiegu prawda?

Prosze o doradzenie i wlasne opinie
Dzieki z gory

pozdrawiam
rips
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Witam,

Co do Hammerli Hunter Force 750 to tutaj możesz poznać ją z bliska:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=1430

Co do mocy i zasięgu:
Zasadniczo każda wiatrówka pozwala na strzelanie na odległości 50 m i dalej. Tylko podstawowe pytanie: do czego chcesz strzelać z takiej odległości?
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Nową slavie kupisz w cenie do 500 zł, i to dobra wiatrówka, ale może rozejrzyj się za jakąś używką na forum, często za te same pieniądze dostaniesz już gotowy do działania i przetestowany sprzęt.
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Posłuchał bym Bonzoo na twoim miejscu. A z tych które wymieniłeś wziął bym air mastera.
Diablik + Waver v10 2-10x38
rips

Na odleglosc 50 m chcialbym sobie postrzelac do butelek puszek itd

Czy slavia jest dobra wiatrowka ? Podbno wszyscy ja chwala, ale jak pisalem wyzej ma dosc mala predkosc poczatkowa w porownaniu do np. air mastera

Wybrac porzadna wiatrowke w taki przedziale jest dosc ciezko dla poczatkujacego. Dlatego z checia poczytam wasz kolejne zdania czy opinie.
Moze sami macie jakas przwoita wiatrowke na dystans ok. 50 m w przystepnej cenie.

No i co myslicie o tej wiatrowce, ktora polecil mi koles z military.pl Lepszy air -master ?
ehs..
KWP

Post autor: KWP »

AirMaster jest mocny, lecz kopie niemiłosiernie. Bez podłubania na większych odległościach trudno o dobre skupienie. Z wyglądu całkiem fajny, choć duży i ludzie z drobną dłonią mogą mieć problem z dobrym chwytem i prawidłowym ściąganiu spustu. Co do spustu, to nie ma regulacji, lecz jest wyczuwalny i można się do niego przyzwyczaić. Mój AirMaster z 17 m przebijał deskę o grubości 1,5 cm. Niestety (jak czytałem) seria 300 (dolny naciąg) miała wadę w postaci puszczającego zaczepu tłoka. Niektórym zaczep ten odmawiał posłuszeństwa już po 200-300 strzałach. Mój wytrzymał 1500 i padł. Teraz oddaję go na gwarancji i po naprawie zaczynam poważne zmiany mające na celu poprawę charakterystyki i działania systemu. Co do potrzebnych przeróbek, to na forum znajdują się konkretne propozycje i porady. Jednym słowem karabinek dla majsterkowicza za naprawdę przystępną cenę, nie pachnący ryżem. Ja osobiście jestem zadowolony, bo kaska niewielka i dużo frajdy.

Pozdrawiam
KWP
kiler

Post autor: kiler »

Witam za 350zł kupisz już hatsana a jak poszukasz na forach w k\s to może taniej i po przeróbkach się znajdzie :> Bardzo przystępny karabinek za niewielkie pieniądze ,a z żółtymi łapkami na pewno nie miał do czynienia ;)
rips

Drodzy koledzy dzis dostalem meila z odpowiedzia na temat wiatrowek do 500 zl w innym serwisie.
2 propozycje:
wiatrowka 1
wiatrowka

Z tych wszystkich wiatrowek, ktora sami byscie wybrali i dlaczego. Patrzac moj 1 post i ten tutaj.

Pytanko o hatsana to jaki model ?
allegrohatsan

Nie znam sie dobrze na tym sprzecie ale predkosc 320 m/s to jest raczej nie mozliwe, a przynajmiej nie zgodne z prawem prawda ? xD
Pomozcie mi wybrac jakis sprzet, z ktorego bede zadowolony zarowno z mocy jak i z zasiegu.
pozdrawiam
kiler

Np. hatsan 80 z przesyłką wyniesie cię 333zł :) oczywiście kaliber 4,5 no chyba ,że chcesz 5,5 to kolega Jarek ma http://e-tawerna.pl/viewtopic.php?t=4328
Takich prędkości śrutu nie osiągniesz ,a te opisy na allegro i innych portalach to tylko chwyt marketingowy ,bo młodzi strzelcy lecą na ŚŚŚmoc :D
rips

Generalnie na 50m da rade celnie nim strzelac ?
Wydaje mi sie, ze 4,5 jest lepszym kalibrem.

Jak wy uwazacie?
kiler

Wydaje mi się ,że tak. Jak dla mnie nakrętka od ''Pysia'' na 40m to tak 8\10 ,więc nie jest chyba tak najgorzej , a strzelec ze mnie żaden :lol: Chociaż właśnie ten kaliber trochę nie pasuje najlepszym rozwiązaniem jest 4,5,ale i taki się trafia w k\s.
Awatar użytkownika
cruenzo

Post autor: cruenzo »

Jeśli jeszcze nie dokonałeś zakupu, to może weź pod uwagę: Gamo Hunter lub Baikał IŻ-512 (oba to klasyczne łamańce). To całkiem dobre wiatrówki i do tego o niezbyt wyśrubowanej cenie.
Na pewno odpuść sobie wszystko co się nazywa Norconia, Lider, B-coś tam, BMK - szczególnie z dolnym naciągiem bo to obcinacz paluchów.

Jeśli miałbym wybierać z tego wszystkiego co podałeś, to kupiłbym właśnie Airmastera - to dość wierna kopia gamo CFX!
Pozdroofka
Michał vel cruenzo
===
GAMO CFX + GAMO 3-9x40WR - jeszcze nie ochrzczony
w planach:
- Walther CP-99 i/lub Crosman 357
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Przyjrzyj się, jakie nowe hatsany mają fajne drewienka, te czarne plastiki nie mają startu...Estetyka też ma znaczenie.
Awatar użytkownika
cruenzo

Post autor: cruenzo »

no tutaj co kto lubi...mi akurat się abrdziej poodba czarny polimer od drewienka :mrgreen:
Pozdroofka
Michał vel cruenzo
===
GAMO CFX + GAMO 3-9x40WR - jeszcze nie ochrzczony
w planach:
- Walther CP-99 i/lub Crosman 357
KWP

Post autor: KWP »

Co do AirMastera: Komplet, który pokazałeś zawiera całkiem przyjemny kulochwyt,lecz trzeba dogiąć blachę trzymającą tarcze, karabinek opisany w moim poprzednim poście (dodam, że otwarte w nim są do dupy), badziewną lupkę (syf z gilem), pokrowiec ujdzie, lecz nie ma żadnej wyściółki, tarcze tekturowe - jak to tarcze i syfny śrut latający jak chce. Za 600 kupisz to: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=48107 . I wszystko jasne.
Pozdrawiam
KWP