Montaż celownika optycznego - ustawienie siatki pion/poziom

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
MFor

Post autor: MFor »

Starszy_Pan pisze:Ja posługiwałem się dwiema poziomiczkami :oops:
Jedna - mała, taki breloczek, na osadę, a druga większa na wieży lunety. ...
Od kilku lat stosuję podobną metodę z tym, że używam 2 identycznych (tak samo wskazujących) poziomiczek (wymontowanych z dobrej poziomicy stolarskiej) i żadnej nie kładę na osadę. ;)

Jedna idzie na dobrze dokręconą osłonkę wieżyczki celownika (na kawałek cienkiej taśmy dwustronnej), druga na szynę (jeżeli jest płaska jak w Waltherze LGM-2) lub na kostkę lufy (w np. Theobenie Evo), w TX200 na adapter B-Square 17025, umiejscowiony tymczasowo na szynie, ewentualnie na "widełka" cylindra, widoczne po "złamaniu" lufy (w np. Slavii 634 itp.).

Częściowo wzorowałem się na filmiku, znalezionym kiedyś w sieci... http://www.youtube.com/watch?v=G8A2jczcKHU

Zestaw "Wheeler 3x level" także miałem, ale nie polecam, ponieważ wskazania nie były dokładne (poziomiczki różnie wskazywały, a plastikowe podstawki z magnesem były krzywe).
www.forGuns.pl - Akcesoria strzeleckie i rekreacyjno-sportowe (uaktualnienie 10.10.)
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

MFor pisze: (...) że używam 2 identycznych (tak samo wskazujących)
Używam dwóch różnych, ale tak samo wskazujących...
MFor pisze:Jedna idzie na dobrze dokręconą osłonkę wieżyczki celownika (na kawałek cienkiej taśmy dwustronnej
Też przyklejona do wieżyczki ...
MFor pisze:druga na szynę (jeżeli jest płaska jak w Waltherze LGM-2) lub na kostkę lufy (w np. Theobenie Evo), w TX200 na adapter B-Square 17025, umiejscowiony tymczasowo na szynie, ewentualnie na "widełka" cylindra, widoczne po "złamaniu" lufy (w np. Slavii 634 itp.).
W Sharpie szyna nie jest płaska :( W Iżu nie ma miejsca :( więc na osadę :oops:
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
mildot
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mildot »

W HW97 też nie ma płaskiej powierzchni... musiałbym dokupić przejściówkę na Weavera jak Mariusz i zdobyc dwie poziomiczki. Takie z taniej poziomicy się nie nadają. A dobra też swoje kosztuje. Przy czym tez nie ma gwrancji, że bąbelki wyjęte z obudowy będą dobrze wskazywać. Są tam chyba jakoś ustawiane i dopiero mocowane?
:-D
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Od wczoraj ustawiłbyś tę lupkę perfekcyjnie ponad 100 razy.... :shock:
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
mildot
Ściepnik
Ściepnik

Cortez, ustawiłem już nie raz. Nie o to chodzi. Ciekaw jestem czy nie ma lepszego sposobu. Szczególnie dla takich początkujących jak ja.... A mało w tym temacie jest napisane, więc może oprócz mnie i inni skorzystają. :)

Pomysł MFora jest świetny poza aspektem finansowym. Chyba, ze akurat trafi się okazja w dziale sprzedam. :)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

mildot pisze:Ciekaw jestem czy nie ma lepszego sposobu

:shock:

...a ten jest zły ?..lepsze jest podobno wrogiem dobrego...
Awatar użytkownika
MFor

Post autor: MFor »

mildot pisze:... Pomysł MFora jest świetny poza aspektem finansowym. ...
Jarku... Ile masz wiatrówek, ile miałeś, ile będziesz miał? Ile celowników musiałeś wyzerować? Ile już kasy wydałeś? :mrgreen: Więc za pewne wiesz dobrze, że wszystko kosztuje i czasami warto wydać kilka złotych na narzędzie nieco ułatwiające zabawę.

Poza tym... Poziomice mogą być tanie (może breloki?), oby tylko wskazania były prawidłowe (i jednakowe). A zakup B-Square nie jest konieczny (kupiłem w innym celu, to wykorzystuję i do tego), na pewno można coś wykombinować samemu. Wyciąć w 1 breloku ząbek 12 mm? :P

Obrazek

Ewentualnie poprosić dobrego kolegę Wojtana o wykonanie czegoś podobnego do BS (tylko tańszego).
www.forGuns.pl - Akcesoria strzeleckie i rekreacyjno-sportowe (uaktualnienie 10.10.)
Awatar użytkownika
mildot
Ściepnik
Ściepnik

Pewnie Mariusz - jak trzeba to się kasę wyda i nie raz już się wydało.

Tak jak napisałeś nie jeden celownik już ustawiłem i jakoś dawałem radę. Chociaż są takie które ustawia się w pionie łatwo, i takie które poprawiałem po 5 razy zanim uznałem, ze jest ok. Nie wiem od czego to zależy.

Do takich bardzo przyjemnych celowniczkow należy na pewno znany Ci Fullfield 2-7x35. Ale miałem też jeden gdzie z dziesięć razy poprawiałem....

Tak czy inaczej chodziło mi o to, żebyśmy podzielili się swoimi sposobami, bo nie spotkałem się z takimi opisami.
Awatar użytkownika
Kiersnowski Art

Post autor: Kiersnowski Art »

w JULI kupiłem wczoraj 2 poziomiczki po 6zł szt. Zmobilizowało mnie to do wypoziomowania lupki, trwało to wszystkiego 5min no może 10 :) :) :).
Koniec żartów Panowie. Zaczęły się schody
Slavia 631 + Blog 3,5-10X40 SFE
Remington NMA1858 .44
Awatar użytkownika
Złoty

Post autor: Złoty »

Nie to żebym był przesadnie złośliwy ale Twój krzyż ostatnio wyglądał jakoś tak - "X" :D więc mniemam, ze wyszło mu to tylko na dobre :mrgreen:

Ps. Mój wcale nie jest lepszy :)
Awatar użytkownika
Kiersnowski Art

Post autor: Kiersnowski Art »

ReAl pisze:Nie to żebym był przesadnie złośliwy ale Twój krzyż ostatnio wyglądał jakoś tak - "X" :D więc mniemam, ze wyszło mu to tylko na dobre :mrgreen:

Ps. Mój wcale nie jest lepszy :)
Bo faktycznie tak wyglądał :) :) :). Celności nie przeszkadzało, teraz dołożyłem sobie zabawy bo muszę sprawdzić jak się układają przestrzeliny w celach ;) ;) ;) ;).
Koniec żartów Panowie. Zaczęły się schody
Slavia 631 + Blog 3,5-10X40 SFE
Remington NMA1858 .44