Prośba o poradę ogólną - zakup wiatrówki

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
shreq

Post autor: shreq »

januszrg pisze:Z leworęcznymi może być problem....najczęściej dorabia się takie osady.....mam to samo :P . Są wiatrówki z osadami typu "AMBI",uniwersalne...ale jak coś jest uniwersalne to najczęściej jest do .... ;)
Ja mam po prostu spory, niesymetryczny astygmatyzm, prawe oko słabsze, w dodatku - z powodu wielu godzin przy komputerze ciurkiem - zmienny, nie do skorygowania szkłami (chyba że różne na każdą porę dnia :) ). Lewe mniej mi wariuje, a jestem prawie oburęczny, stąd pomysł z lewostrzelnością :)
Awatar użytkownika
phuss

Post autor: phuss »

"jedynie słuszna"
Każdy z nas ma swoje ulubione zabawki i je faworyzuje :mrgreen:
Najlepiej umów się na strzelanie z kolegami, pomacaj wtedy będziesz już miał jakiś wstępny pogląd i wybór będzie łatwiejszy.
Gamoń otwarte, Kebab+PP 3-9x40
januszrg

Post autor: januszrg »

shreq pisze: Lewe mniej mi wariuje, a jestem prawie oburęczny, stąd pomysł z lewostrzelnością
Lewo,czy praworęczność nie ma tu nic do rzeczy.Istotne jest "oko wiodące".Ja jestem praworęczny,a strzelanie wyłącznie z lewej właśnie ze względu na to oko wiodące. Jakoś tak mi to tłumaczył instruktor strzelania w wojsku.
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Ja do strzelania na działce dwa razy w miesiącu nie wydał bym 2000, no chyba że jesteś bogaty i ci ta kwota zwisa że tak powiem. Ale jeśli już koniecznie chciał byś wydać te dwa koła to ja bym wziął (kolejność nie przypadkowa)

Prosport
Bsa Lightinga
HW 97
tx

I na to posadził (kolejność nie przypadkowa)
RV9
RV7
Buris FF
buris timberline
Doc
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

maximus pisze:Ja do strzelania na działce dwa razy w miesiącu nie wydał bym 2000,
Być może Maciek jeszcze nie wie , że pewnie będzie strzelał ze cztery razy w miesiącu ... :mrgreen:
maximus pisze:Prosport
Bsa Lightinga
HW 97
tx
... mimo wszystko w tym zestawieniu , po mojemu , Hw 97 spadło by na czwartą pozycję ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
maximus

Pewnie gdybym miał tx na dłużej to też by był przed 97 :mrgreen: a tak jest jak jest. Acz kolwiek jesli chodzi o marki to HW cenie wyżej niz AA.
januszrg

Post autor: januszrg »

http://www.e-tawerna.pl/viewtopic.php?t=8417

Rzuć okiem na to....chyba niezła oferta.
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Walend pisze:Zaraz posypią się rady zapewne (slavia ;) ), ale trzeba brać poprawkę na to ze każdy ma swoje preferencje. Najlepiej zrobisz jeśli zajrzysz na Bemowo lub Siekierki i postrzelasz z różnych sprzętów. Nikt Ci raczej nie odmówi, a nabędziesz jakiegoś rozeznania co Ci pasuje.

Pozdrawiam
Walend
A ja polecę BMK40 lub jego podróbkę AirArms TX MKIII! :)
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
slavek_t

Post autor: slavek_t »

maximus pisze: Prosport
Bsa Lightinga
HW 97
tx
Ja bym ustawił w ten sposób:
1. Prosport - nie potrzebuje tuningu, szybszy cykl strzału od TX-a
2. TX - nie potrzebuje tuningu, wysoka energia "na luzie"
3. HW 97 - super pracuje ALE DOPIERO PO PEŁNYM TUNINGU ZA OK 250 ZŁ plus przesyłki
4. Bsa Lighting - na mnie nie zrobił żadnego wrażenia, zdecydowanie daleko odstaje od poprzednich, karabinek na poziomie raczej slavii

Z wszystkich wymienionych strzelałem.
Proszę kontaktować się tylko na mail: slavek_t@interia.pl
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW
Awatar użytkownika
Walend
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Walend »

Z tym pomacaniem chodziło mi o to, czy strzelanie z danego karabinka będzie Ci dawać radochę, bo o to w tym wszystkim chodzi.
Jedni wolą AA, inni HW, a jeszcze inni BSA albo wogle pecepy, bo sprężyny są beeee ;)
Dlatego najlepiej samemu wcześniej postrzelać i ocenić, na co warto w przyszłości zwracać uwagę.
FWB 300 "Palemka"
FWB 600 + Burris Timberline 4.5-14x32
Remington 1858 Uberti .44
Ruger Mk2 Target .22
CZ P10C 9x19
Awatar użytkownika
shreq

maximus pisze:Ja do strzelania na działce dwa razy w miesiącu nie wydał bym 2000, no chyba że jesteś bogaty i ci ta kwota zwisa że tak powiem.
Pochodzę do tego tak: Nie żebym banknoty garściami rozrzucał, ale też nie mam większych problemów finansowych, odpukać. Oczywiście zawsze można kasę na coś wydać. Strzelec ze mnie zielony, ale już w latach, więc strzelanie do butelek/śmietników/wstaw_inne_cele_do_rozpizduchy mnie nie ciągnie, odstrzał zwierząt - odpycha, stąd pomysł rodzinnych bojów o piwo. Szwagier wybudował daczę, niech się na coś przyda. Z tym, że w tym przypadku dobrze by było, żeby wygrana zależała od (nie)umiejętności strzelca, a nie od tego jak się lufa w sprzęcie przekrzywiła. Na ZBYT wielkiej precyzji też mi nie zależy, bo ileż można robić dogrywek o to piwsko? :) Poczytałem, pomyślałem, pogooglałem, stwierdziłem, że te 2k to dobra granica. Jak mówiłem - nie mam jak dopieszczać wiatrówki, więc siłą rzeczy jestem skazany na sprzęt który w założeniu nie będzie wymagał zbytniego zachodu ZANIM zacznie strzelać :)

A te Twoje typy są konkretne, jak się rozbiorę w parametrach - mogę mieć parę pytań, dziękuję, podobnie jak wszystkim, którzy pośpieszyli z pomocą :)

Edit: No i oczywiście w skrytości ducha liczę, że mi się w piwie ta wiatrówka zwróci w rozsądnym czasie :D
Hiszpan63 pisze:Być może Maciek jeszcze nie wie , że pewnie będzie strzelał ze cztery razy w miesiącu ... :mrgreen:
Weź nie kracz... często muszę kończyć programy w niedzielę... wybór: Bemowo/dacza albo robota - to mogłaby być katastrofa :D
Hiszpan63 pisze: ... mimo wszystko w tym zestawieniu , po mojemu , Hw 97 spadło by na czwartą pozycję ...
Ale tylko z sympatii czy jakieś głębsze powody?
maximus pisze:Pewnie gdybym miał tx na dłużej to też by był przed 97 :mrgreen: a tak jest jak jest. Acz kolwiek jesli chodzi o marki to HW cenie wyżej niz AA.
No Twój sprzęt to chyba już z pogranicza wyczynowych? :)
januszrg pisze:http://www.e-tawerna.pl/viewtopic.php?t=8417

Rzuć okiem na to....chyba niezła oferta.
WYGLĄDA bardzo.. ładnie :) Żeby jeszcze chciała poczekać do sierpnia :)

No i właśnie wychodzi moja zieloność "w temacie". Ja mogę ocenić, czy mi się kształt podoba czy nie, ale nie mam żadnego pojęcia, czy lepiej kupić używane PCP, czy może nówkę sprężynówkę, czy może zostać fanem jakiegoś CO2... HELP!! :)
slavek_t pisze:
maximus pisze: Prosport
Bsa Lightinga
HW 97
tx
Ja bym ustawił w ten sposób:
1. Prosport - nie potrzebuje tuningu, szybszy cykl strzału od TX-a
2. TX - nie potrzebuje tuningu, wysoka energia "na luzie"
3. HW 97 - super pracuje ALE DOPIERO PO PEŁNYM TUNINGU ZA OK 250 ZŁ plus przesyłki
4. Bsa Lighting - na mnie nie zrobił żadnego wrażenia, zdecydowanie daleko odstaje od poprzednich, karabinek na poziomie raczej slavii
Fajna wypowiedź, tylko jeszcze oświeć mnie, proszę, co to jest "szybszy cykl strzału" oraz "wysoka energia na luzie" :)

Zapomniałem dodać - o ile to ma znaczenie - że mam dość długie łapska, jakiś 1.90 rozstawu, a Młody ma jeszcze sporo więcej, więc dobrze by było, gdyby móc nie trzymać wiatrówki jak pistoletu... :D
Ostatnio zmieniony 2011-07-07, 22:27 przez shreq, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Maciek, czy uwierzyłbyś swatce tylko na podstawie maili ? :roll:
Musisz obejrzeć, przymierzyć się, inaczej to takie pla, pla... :/ :)
Awatar użytkownika
shreq

green_thunder pisze:Maciek, czy uwierzyłbyś swatce tylko na podstawie maili ? :roll:
Musisz obejrzeć, przymierzyć się, inaczej to takie pla, pla... :/ :)
Hehehehe... No fakt, ale też, skoro już poszło skojarzenie ze swatką - czy Ty dałbyś macać swoją żonę jakiemuś napalonemu nowicjuszowi? :D
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

shreq pisze:No i właśnie wychodzi moja zieloność "w temacie". Ja mogę ocenić, czy mi się kształt podoba czy nie, ale nie mam żadnego pojęcia, czy lepiej kupić używane PCP, czy może nówkę sprężynówkę, czy może zostać fanem jakiegoś CO2... HELP!!
Właśnie dlatego zapraszam na Bemowo .. :D Nic tak nie rozjaśnia tematu , jak rozmowa na żywo , poparta "macaniem" sprzętów.

Co do HW97 , po prostu mi nie leży , a paradoksalnie zrobiłem na nim super wynik 8-) ... zresztą strzelałem z tylu karabinków , że klasyfikuję je juz tylko po komforcie użytkowania i latwości napraw i tuningu ;) Dlatego warto wysłuchac opinii Kolegów używajacych poszczególne modele na codzień .Licz się , żee namieszamy Ci w głowie .. oj namieszamy ... jak zawsze ... :mrgreen:
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
maximus

slavek_t pisze: 3. HW 97 - super pracuje ALE DOPIERO PO PEŁNYM TUNINGU ZA OK 250 ZŁ plus przesyłki
4. Bsa Lighting - na mnie nie zrobił żadnego wrażenia, zdecydowanie daleko odstaje od poprzednich, karabinek na poziomie raczej slavi
3. Tak , 97 po pełnym tuningu pracuje tak samo dobrze jak tx jesli nie lepiej i wciąż wychodzi duzo taniej ale żeby nie było TX jest zajebiaszczym karabinkiem i tu nie ma dyskusji.
4. Tu natomiast wogóle nie masz racji moim zdaniem. Mechanicznie bsa wypada conajmniej tak samo dobrze jak slawia. Natomiast ergonomia i komfort uzytkowania slawi szczególnie w osadzie fabrycznej ma sie tak do lightinga jak kalosz do adidasa.