Lekki tłumik 4 komorowy...
Moderator: Hiszpan63
-
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
Miałem go jeszcze gdzieś w domu ale teraz nie jestem w stanie znaleźć bo nie ma mnie w domu,ale jak wiadomo użyłem opakowania po pluszsz,kostki plastikowej z której wyciąłem walec ok 2cm dł i średnicy opakowania pluszsz,otwór wywierciłem większy niż średnica lufy dlatego żeby zamontować drobną siatkę z ( filtra oleju) i dla ochrony lufy (oksydy) pomiędzy wałek w który wkleiłem siatkę dodatkowo wkleiłem kawałek dętki,która nachodzi na lufę,w zatyczce z opakowania wywierciłem dziurkę wiertłem do drewna (nie mogą zostać paprochy) i wkleiłem tulejke z długopisu (musiałem bo odciołem tą taką plastikową sprężynkę która dociska tabletki).
1.Wkleiłem wałek plastikowy w opakowanie po pluszsz.
2.Z siatki zrobiłem rulonik o dł nieco mniejszej niż dł opakowania (dochodzi jeszcze zatyczka) pasujący do średnicy wałeczka plastikowego,i wkleiłem tam rulonik z siatki.
3.Na rulonik z siatki wkleiłem kawałeczek dętki dla zabezpieczenia oksydy.
4.Pomiędzy opakowanie a rulonik z siatki wsadziłem wytłumienie.
5.W zatyczce z wywierconym uprzednio otworkiem (patrz śr śrutu) wkleiłem tulejke (odciąłem z długopisu) o śr rulonika z siatki (żeby rulonik nam nie dyndał w środku)
6.Zatyczkę wkleiłem w opakowanie.
7.Zamocowane to miałem na 2 śrubkach z montażu.
Wydaje się kłopotliwe ale w rzeczywistości proste jak drut,czysta improwizacja.
Narzędzia jakie są potrzebne to brzeszczot,suwmiarka,wyrzynarka,nożyce do metalu(ale nie koniecznie)
Czas pracy około 2 godz z przerwą na kawkę i takie tam duperele (nie śpieszyło mi się).
Jak mi na Summicie wytrzymało to na Harnasiu spokojnie wytrzyma.
PS.W oryginalnej zatyczce wyjmij tylko tą tekturę która jest na środku i na tą tuleje nałóż rulonik z siatki.
1.Wkleiłem wałek plastikowy w opakowanie po pluszsz.
2.Z siatki zrobiłem rulonik o dł nieco mniejszej niż dł opakowania (dochodzi jeszcze zatyczka) pasujący do średnicy wałeczka plastikowego,i wkleiłem tam rulonik z siatki.
3.Na rulonik z siatki wkleiłem kawałeczek dętki dla zabezpieczenia oksydy.
4.Pomiędzy opakowanie a rulonik z siatki wsadziłem wytłumienie.
5.W zatyczce z wywierconym uprzednio otworkiem (patrz śr śrutu) wkleiłem tulejke (odciąłem z długopisu) o śr rulonika z siatki (żeby rulonik nam nie dyndał w środku)
6.Zatyczkę wkleiłem w opakowanie.
7.Zamocowane to miałem na 2 śrubkach z montażu.
Wydaje się kłopotliwe ale w rzeczywistości proste jak drut,czysta improwizacja.
Narzędzia jakie są potrzebne to brzeszczot,suwmiarka,wyrzynarka,nożyce do metalu(ale nie koniecznie)
Czas pracy około 2 godz z przerwą na kawkę i takie tam duperele (nie śpieszyło mi się).
Jak mi na Summicie wytrzymało to na Harnasiu spokojnie wytrzyma.
PS.W oryginalnej zatyczce wyjmij tylko tą tekturę która jest na środku i na tą tuleje nałóż rulonik z siatki.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
-
Sam kiedyś do testów takiego "wyciszacza" poczyniłem.
Najlepsze było to że przez pierwsze kilkadziesiąt strzałów czuć było zapach pomarańczy.
Powodem było użycie opakowania po multivitaminie o smaku pomarańczowym.
Ja nie miałem żadnego problemu z montażem do FWB.
Jako przejściówki użyłem plastikowej rolki od papieru do kasy fiskalnej który idealnie pasował średnicą do wewnętrznego wypustu korka multivitaminy jak i wewnętrznej średnicy osłony lufy w FWB. Tłumik oczywiście był jedynie pojemnościowy lecz doskonale spełniał swoją rolę.
A tak to wyglądało:
Najlepsze było to że przez pierwsze kilkadziesiąt strzałów czuć było zapach pomarańczy.
Powodem było użycie opakowania po multivitaminie o smaku pomarańczowym.
Ja nie miałem żadnego problemu z montażem do FWB.
Jako przejściówki użyłem plastikowej rolki od papieru do kasy fiskalnej który idealnie pasował średnicą do wewnętrznego wypustu korka multivitaminy jak i wewnętrznej średnicy osłony lufy w FWB. Tłumik oczywiście był jedynie pojemnościowy lecz doskonale spełniał swoją rolę.
A tak to wyglądało:
-
-
-
- Ściepnik
No i elegancko Piotrze wyszło, ja mojego zamontowanego miałem na odwrót (korek opakowania był wylotem),no i nie był pomalowany,i nie oddawał przyjemnego aromatu .Robiłem z tego co miałem w domu,czysta improwizacja.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
-
-
Jeszcze w marcu zrobiłem lekki tłumik na 4 komory do swojego Hatsana 95 (sprężyna).
Niestety później miałem wypadek i dopiero wczoraj go założyłem (strzelał ktoś inny).
W porównaniu do Hatsana 25 Supertact (więc o połowę słabszego) z tłumikiem Konceptusa jest o połowę cichszy.
Słychać najpierw lekkie uderzenie tłoka, następnie puknięcie śrutu o cel, a na końcu lekkie brzęczenie sprężyny.
Całkowity koszt materiałów < 10zł.
Obudowa z kawałka rury alu o średnicy 30m i grubości ścianki 2mm (8zł).
Średnica otworów w przegrodach 6 do 7mm.
Dwie przegrody z grubych gumowych podkładek (takie przydasie o wymiarach które pasowały).
Dwie ostatnie z nakrętek z zakraplaczem od szklanych butelek na krople (1,6zł).
Trochę plastikowych rurek od starych gąbkowych wałków do malowania (wyfrezowałem perforację) i trochę jakiejś bibuły do wytłumienia.
Z jednej strony tłumik zakończony jest końcówką starej pompki do piłek (z nakrętką), a mocowany jest przez nasunięcie tłumika na fabryczną plastikową podstawę muszki i zakontrowanie kształtką wypiłowaną z wycinka rury (w osi lufy w obie strony tłumik opiera się o podstawę muszki).
Z zewnątrz na aluminiową rurę nasunąłem kawałek starej kolarskiej dętki bezszwowej (cienka).
Sprzęt dłuższy o ponad 15cm i o dziwo dopiero teraz wygląda jak prawdziwa snajperka.
Docelowo tam gdzie gołe aluminium (za wyjątkiem nakrętki) nakleję matową czarną folię.
Niestety później miałem wypadek i dopiero wczoraj go założyłem (strzelał ktoś inny).
W porównaniu do Hatsana 25 Supertact (więc o połowę słabszego) z tłumikiem Konceptusa jest o połowę cichszy.
Słychać najpierw lekkie uderzenie tłoka, następnie puknięcie śrutu o cel, a na końcu lekkie brzęczenie sprężyny.
Całkowity koszt materiałów < 10zł.
Obudowa z kawałka rury alu o średnicy 30m i grubości ścianki 2mm (8zł).
Średnica otworów w przegrodach 6 do 7mm.
Dwie przegrody z grubych gumowych podkładek (takie przydasie o wymiarach które pasowały).
Dwie ostatnie z nakrętek z zakraplaczem od szklanych butelek na krople (1,6zł).
Trochę plastikowych rurek od starych gąbkowych wałków do malowania (wyfrezowałem perforację) i trochę jakiejś bibuły do wytłumienia.
Z jednej strony tłumik zakończony jest końcówką starej pompki do piłek (z nakrętką), a mocowany jest przez nasunięcie tłumika na fabryczną plastikową podstawę muszki i zakontrowanie kształtką wypiłowaną z wycinka rury (w osi lufy w obie strony tłumik opiera się o podstawę muszki).
Z zewnątrz na aluminiową rurę nasunąłem kawałek starej kolarskiej dętki bezszwowej (cienka).
Sprzęt dłuższy o ponad 15cm i o dziwo dopiero teraz wygląda jak prawdziwa snajperka.
Docelowo tam gdzie gołe aluminium (za wyjątkiem nakrętki) nakleję matową czarną folię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Ściepnik
Wykopek archeologiczny.
Kiedyś robiłem tłumik do rewolweru Crosmana 38T. Korpus był wykonany z aluminiowej rurki, a przegrody z filcu i gumy. Bardzo fajnie wyglądał i całkiem dobrze sobie radził. Niestety co jakiś czas trzeba było wymieniać filce, bo się trochę siepały.
Kiedyś robiłem tłumik do rewolweru Crosmana 38T. Korpus był wykonany z aluminiowej rurki, a przegrody z filcu i gumy. Bardzo fajnie wyglądał i całkiem dobrze sobie radził. Niestety co jakiś czas trzeba było wymieniać filce, bo się trochę siepały.
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...