Diana 25
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze, krzysztof
-
Diana 25
Wtam kolegów
Mam dylemat,mianowicie chcę odrestaurować Diane 25......czy ma ktoś informacje czy występowały one niklowane lub chromowane? Ewentualnie jaką metode polecacie......wiem że nie do zdarcia jest chrom techniczny.Pozdrawiam

-
-
- Ściepnik
Co kto lubi. Jednak chromowanie lub niklowanie może być trudne bo technologie te powodują (nieznaczne bo liczone w mikrometrach) zwiększenie objętości obrabianej części. Musiałbyś zabezpieczyć wnętrze lufy na pewno. Co do pozostałych elementów to pewnie nie miałoby to jakiegoś kluczowego znaczenia, byle z głową było zrobione.
Może jednak zrób tak, że wypoleruj oryginalne części na lusterko? Efekt powinien być zadowalający. Dodatkowo wówczas zawsze można położyć oksydę, a niklowanie czy chromowanie jest raczej słabo odwracalnym procesem...
A TUTAJ masz opisaną moją podobną przygodę. Ja prawie skończyłem bo jeszcze z 5h szlifowania mi zostało. Ale nie chce mi się już i Dianka wylądowała w dziale sprzedam. Nastaw się na kilkanaście godzin szlifowania.
Może jednak zrób tak, że wypoleruj oryginalne części na lusterko? Efekt powinien być zadowalający. Dodatkowo wówczas zawsze można położyć oksydę, a niklowanie czy chromowanie jest raczej słabo odwracalnym procesem...
A TUTAJ masz opisaną moją podobną przygodę. Ja prawie skończyłem bo jeszcze z 5h szlifowania mi zostało. Ale nie chce mi się już i Dianka wylądowała w dziale sprzedam. Nastaw się na kilkanaście godzin szlifowania.
:-D
-
Dzięki za podpowiedzi:) Bastek,ja tylko pytałem o te lusterko bo chcę żeby wyglądała jak oryginał ale też oglądałem mnóstwo fotek Dianki 25 i zawsze była ona czarna. Ale jak trafi mi się jakaś przed wojennna Dianka to kto wie czy jej nie zrobie chromu technicznego.......byłem już się dowiadywać w takim zakładzie i jest to do zrobienia.....no i chyba troche mniej roboty niż szlif:)
-
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik