Czy to napewno Hunter 440?

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

TedZgred

Czy to napewno Hunter 440?

Post autor: TedZgred »

Na początek chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich:) Zabawę z wiatrówkami zacząłem niedawno i jeszcze nie bardzo się orientuję co i jak, a problem mam następujący....jakiś czas temu na allegro kupiłem wiatrówkę Gamo Hunter 440, ale na wiatrówce nie ma żadnego oznaczenia modelu, jest tylko wybity numer seryjny. I moje pytanie brzmi, czy po numerze seryjnym można się dowiedzieć co to za model wiatrówki?? Numer to 04-1C-91006-12.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje na ten temat.
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Witam ziomka ;)

Generalnie tematy powitalne zakładamy w miejscu z linku poniżej:
-> http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18
Tyle w kwestii porządkowej.

Co do karabinka, to albo zrób zdjęcia i wstaw celem identyfikacji,
albo wpadnij na spotkanie łodziaków, to się sprawdzi organoleptycznie :P
Spotkania umawiamy na lokalnym forum:
-> http://orzel.org.pl/forum/viewforum.php?f=3

Pozdrawiam

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Witaj jeżeli chodzi o 440 -sci to bardzo dużo jest w necie na jego temat i co ciekawe wiele jego kopi powstało . Tak jak napisał Sławek :
SlaweQ pisze:Co do karabinka, to albo zrób zdjęcia i wstaw celem identyfikacji,
Inaczej się tego nie da zrobić :(
Tu masz fotkę pierwowzoru (oryginał)
Obrazek
I link do sesji rozbieranej , możesz porównać , chociaż jak pisałem jest wiele jego kopi !!!
http://www.airguns.budu.pl/showme2.php? ... ontaz_gamo
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
TedZgred

Wiatrówka myślę, że nie jest podróbą bo na drewnianym elemencie ma znaczek Gamo i w jednym miejscu jest napis made in spain, chodzi mi o to czy to napewno model Hunter 440. Chodzi mi czy to nie jest aby model 610 lub 400, bo wyglądają bardzo podobnie do Huntera 440...a znacznie różnią się ceną.
Jutro postaram się wkleić zdjęcia.
Ps. Czy zdarzają się też spotkania łodziaków w środku tygodnia?? :)
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

TedZgred pisze: Chodzi mi czy to nie jest aby model 610 lub 400, bo wyglądają bardzo podobnie do Huntera 440...a
Porównaj sobie , tu masz opis http://www.airguns.pl/taxonomy_vtn/term/96
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
TedZgred

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No to tak...oto zdjęcia mojej wiatrówki. Nadal nie jestem pewien na 100% czy to model hunter 440, ale zauważyłem, że raczej nie jest to model 400 ani 610. W modelu 610 tak jakby lufa wystaje do środka przy złamaniu wiatrówki, a w modelu 400 drewno nie zakrywa całego mechanizmu...tego co się tam łamie :) (nie wiem jak to bardziej fachowo określić) Jak widać na wiatrówce nie ma żadnych oznaczeń poza numerem z boku. Doszedłem, że początek tego numeru oprócz huntera 440 maja też whisper, scadow, viper, cfx i delta max. Może ktoś ma wiatrówkę z takim numerem?
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Gamo 440 od 400 i 600 różni się wielkością. Zmierz cylinder i albo porównaj z np. BMK19, Crosmanem Questem, Vantage czy inną kopią Huntera 440 jeśli masz dojście do nich, czy do sklepu handlującego nimi , albo podaj wymiary na forum to zmierzę swojego Gamonia. Możesz też poszperać w necie, gdzieś wymiary Gamo 440 muszą być.
Gamo robiło i robi praktycznie ten sam karabinek pod różnymi nazwami, system ten sam inne osady, czy marketingowe duperelki.
TedZgred

Czyli powinien być prawie identyczny co remington vantage tak?
Wymiary też sprawdzałem w necie...ale do niczego mi nie pasowały.
Długość mojego huntera to 109cm od początku lufy do gumy na drewnie (patrz niżej jak mierzyłem).

Obrazek
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Nie zrozumieliśmy się. Nie chodziło mi o długość całego karabinka, bo ta może się różnić, ciut dłuższa/krótsza lufa, czy dołożona stopka, inna kolba spowodują, że będą różne długości.
Bez rozbierania karabinka chyba najpewniej byłoby zmierzyć cylinder - sam "korpus" wiatrówki, od szczęk trzymających lufę do korka z tyłu - długość i średnicę.
TedZgred

Postaram się jutro to zmierzyć i napisze.
Mam jeszcze jedno pytanko....czy mogę przesmarować z zewnątrz wiatrówkę wd40 żeby nie rdzewiała? Bo jutro mam zamiar iść sobie postrzelać, a może trochę pokropywać.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

TedZgred pisze:czy mogę przesmarować z zewnątrz wiatrówkę wd40 żeby nie rdzewiała?
... nie :! ... Do tego służy PKB , Brunox czy inne czyścidła do broni ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
TedZgred

Rozumiem, że taki... http://allegro.pl/olej-konserwujaco-czy ... 00512.html i smarować nim tylko z zewnątrz tak?
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

TedZgred pisze: i smarować nim tylko z zewnątrz tak?
... nie masz nim niczego smarować , tylko po strzelaniu , nałożyć cienką warstwę specyfiku na karabinek :P
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)