Redukcja z szyny Weavera na 11mm

Pomysł Rafała aby wrzucać tu nasze pomysły

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
hyena

Redukcja z szyny Weavera na 11mm

Post autor: hyena »

Kupiłem sobie kiedyś celownik POSP-WD, no ale niestety mocowanie jest na tzw. szynę wavera (nie wiem czy dobrze to piszę) no i na standard 11mm się nie nadaje z oczywistych przyczyn. Nie chciałem używać dostępnych w handlu redukcji bo one za bardzo podnoszą celownik do góry. Więc musiałem coś wymyślić i wymyśliłem coś takiego.

Obrazek

Ponieważ mam dostęp do różnych maszyn, element został wykonany z mosiądzu metodą elektrodrążenia. Bo właściwie nie ma innej możliwości. Na rysunku widzimy przekrój elementu. Lub jak ktoś woli widok od strony wymiaru R 1,5mm, bo to to samo.
Obrazek

To widok z góry dla lepszej orientacji, będą jeszcze zdjęcia ale nie wiem czy dzisiaj.

Obrazek

Dla ślepego, celownik jest podniesiony o 2mm niż orginalne mocowanie czyli pomijalna sprawa.

EDIT: Tak to wygląda fizycznie

Obrazek

Tak na systemie FWB

Obrazek

Obrazek

Na celowniku od spodu

Obrazek

No i z boku

Obrazek

Jak widziecie śruby są takie dość, a jak by było za mało to mają nacięcia.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hyena, łącznie zmieniany 5 razy.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

No taaaak :P
I Ty mi mówisz, że zwykłej stopeczki nie jesteś w stanie zrobić...
A taką skomplikowaną konstrukcję, to nie ma problemu...
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Jak to będzie mocowane do szyny 11?
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
hyena

Warunkem mocowania jest frez wykonany do końca systemu od strony strzelca, czyli normalnie nasuwamy na szynę a potem celownik. Ale w praktyce lepiej jest umiescić te elementy w celowniku i razem nasunąć na szyne w karabinie. Proste jak drut. :P :P
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

i nie będzie jeździć? w te i nazad przy strzale?
Awatar użytkownika
hyena

A jak ma jeżdzić jak jest system antyodrzutowy co :? :P :P Jak by zastosować go do innego karabinu z dużym kopem, to nie ma problemu bo celownik jest wyposażony w stalowe mocowanie oraz duże łby śrub mocujących z rozcięciem. Więc można dokręcić z dużą siłą i znowu nie ma problemu. :P Szyna redukcyjna jest zrobiona z bardzo małym luzem jak byś nie widział na rysunku, czyli pole manewru jest małe. To powinno zapewnić solidne mocowanie do korpusu.
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

hyena pisze:z bardzo małym luzem jak byś nie widział na rysunku
Nie widać tego z rysunku bo szyny w standardzie 11mm są w rzeczywistości różne.
a tak poza tym to już kumie o co loto.
Awatar użytkownika
hyena

Ogólnie miało być do FWB no ale idzie pod młotek, mam nadzieje że do Antka też będzie pasowało bez problemu a jak nie to się zrobi nowe. Wprowadziłem was w błąd ponieważ jest to brąz a nie mosiądz jak napisałem wyżej :oops: Jest wymiar 10,5. Jedyną sprawą czego się można obawiać to jest to że element pęknie, bo materiał należy do dość kruchych.
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

To se wydziergasz nowy i juz
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
hyena

No właśnie bo do głupiego Antka nie pasuje nic, ani redukcja ani inserty od jarna. Głupi Antek. Więc jak się okazuje standart 11mm to chyba fikcja, bo w Aschutz ten którego posiadam ma węższą szynę na moje oko gdzieś o 1mm. Czyli możemy traktować to jako około 11mm a nie dokładnie 11. FWB ma 10,5 w moim egzemplarzu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hyena, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

To nie wiedziałeś, że antek ma węższą szynę niż fwb ???
Toć jak chciałem założyć BKL-a na FWB po zdjęciu z antka za cholerę mi nie wchodził...znaczy węższa szyna jest. Strasznie się nakląłem wtedy...
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS