Kupiłem sobie kiedyś celownik POSP-WD, no ale niestety mocowanie jest na tzw. szynę wavera (nie wiem czy dobrze to piszę) no i na standard 11mm się nie nadaje z oczywistych przyczyn. Nie chciałem używać dostępnych w handlu redukcji bo one za bardzo podnoszą celownik do góry. Więc musiałem coś wymyślić i wymyśliłem coś takiego.
Ponieważ mam dostęp do różnych maszyn, element został wykonany z mosiądzu metodą elektrodrążenia. Bo właściwie nie ma innej możliwości. Na rysunku widzimy przekrój elementu. Lub jak ktoś woli widok od strony wymiaru R 1,5mm, bo to to samo.
To widok z góry dla lepszej orientacji, będą jeszcze zdjęcia ale nie wiem czy dzisiaj.
Dla ślepego, celownik jest podniesiony o 2mm niż orginalne mocowanie czyli pomijalna sprawa.
EDIT: Tak to wygląda fizycznie
Tak na systemie FWB
Na celowniku od spodu
No i z boku
Jak widziecie śruby są takie dość, a jak by było za mało to mają nacięcia.
Redukcja z szyny Weavera na 11mm
Moderator: Hiszpan63
-
Redukcja z szyny Weavera na 11mm
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hyena, łącznie zmieniany 5 razy.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
-
-
- Ściepnik
-
Warunkem mocowania jest frez wykonany do końca systemu od strony strzelca, czyli normalnie nasuwamy na szynę a potem celownik. Ale w praktyce lepiej jest umiescić te elementy w celowniku i razem nasunąć na szyne w karabinie. Proste jak drut.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
-
- Ściepnik
-
A jak ma jeżdzić jak jest system antyodrzutowy co Jak by zastosować go do innego karabinu z dużym kopem, to nie ma problemu bo celownik jest wyposażony w stalowe mocowanie oraz duże łby śrub mocujących z rozcięciem. Więc można dokręcić z dużą siłą i znowu nie ma problemu. Szyna redukcyjna jest zrobiona z bardzo małym luzem jak byś nie widział na rysunku, czyli pole manewru jest małe. To powinno zapewnić solidne mocowanie do korpusu.
-
- Ściepnik
-
Ogólnie miało być do FWB no ale idzie pod młotek, mam nadzieje że do Antka też będzie pasowało bez problemu a jak nie to się zrobi nowe. Wprowadziłem was w błąd ponieważ jest to brąz a nie mosiądz jak napisałem wyżej Jest wymiar 10,5. Jedyną sprawą czego się można obawiać to jest to że element pęknie, bo materiał należy do dość kruchych.
-
- -#Kustosz
-
No właśnie bo do głupiego Antka nie pasuje nic, ani redukcja ani inserty od jarna. Głupi Antek. Więc jak się okazuje standart 11mm to chyba fikcja, bo w Aschutz ten którego posiadam ma węższą szynę na moje oko gdzieś o 1mm. Czyli możemy traktować to jako około 11mm a nie dokładnie 11. FWB ma 10,5 w moim egzemplarzu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hyena, łącznie zmieniany 1 raz.
-
To nie wiedziałeś, że antek ma węższą szynę niż fwb ???
Toć jak chciałem założyć BKL-a na FWB po zdjęciu z antka za cholerę mi nie wchodził...znaczy węższa szyna jest. Strasznie się nakląłem wtedy...
Toć jak chciałem założyć BKL-a na FWB po zdjęciu z antka za cholerę mi nie wchodził...znaczy węższa szyna jest. Strasznie się nakląłem wtedy...
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...
żyj , a nie istniej
PS+GS
żyj , a nie istniej
PS+GS