Śrut 4,50 4,51 4,52 oraz konserwacja

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Error01

Śrut 4,50 4,51 4,52 oraz konserwacja

Post autor: Error01 »

Witam
Zmieszczę dwa pytania w jednym temacie :)

Czym różnią się wielkości śrutu 4,50 - 4,51 - 4,52 ? (Po za średnicą) jaki wpływ na strzelanie ma wielkość śrutu?

Prezent świąteczny jest - HW97 kt po tuningu Hogana - i do tego karabinka zastanawiam się nad optymalnym śrutem (Obecnie posiadam JSB EXACT Diabolo 4,5 mm).

Druga sprawa to konserwacja tego HW97 a mianowicie jakich środków użyć do czyszczenia części stalowych jak i drewna? I jak często powinno się czyścić karabinek "z zewnątrz" oraz wnętrze lufy? Bo rozumiem że wnętrze karabinka to przy okresowym przeglądzie.
Przydadzą się wszelkie porady odnośnie czyszczenia i konserwacji elementów stalowych jak i drewna.

A i jeszcze jedno szybkie pytanie - czy dodajecie jakiegoś preparatu do pudełka ze śrutem? W sklepach wciskają żeby dodać kilka kropli i że ma być super efekt w celności - warto tak robić?

Pozdrawiam
TiGorilla

Post autor: TiGorilla »

Witaj

Zapraszamy Cię na Bemowo. Tam uzyskasz wszystkie informacje oraz dozę "koziego" humoru. Ja też tak zaczynałem i "wpadłem".

Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Error01 pisze:Czym różnią się wielkości śrutu 4,50 - 4,51 - 4,52 ? (Po za średnicą) jaki wpływ na strzelanie ma wielkość śrutu?
Po za średnicą , niczym się nie różnią ... śrut , jego średnicę , markę dobiera się do konkretnego egzemplarza lufy .
Error01 pisze:HW97 kt po tuningu Hogana - i do tego karabinka zastanawiam się nad optymalnym śrutem (Obecnie posiadam JSB EXACT Diabolo 4,5 mm).
Trzeba postrzelać kilkoma rodzajami śrutu i wybrać ten najbardziej pilny .. znaczy się ... skupiajacy się .. :mrgreen:
Error01 pisze:Druga sprawa to konserwacja tego HW97
PKB Ultra ... do metalu i drewienka ... wystarczy ;)
Error01 pisze:A i jeszcze jedno szybkie pytanie - czy dodajecie jakiegoś preparatu do pudełka ze śrutem? W sklepach wciskają żeby dodać kilka kropli i że ma być super efekt w celności - warto tak robić?
Dopóki nie dobierzesz śrutu do lufy , odpuść sobie wszelkie czary-mary ze smarowaniem śrutu ... ;)
Kinkong pisze:Zapraszamy Cię na Bemowo.
... dokładnie ... :D
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Karabinek nacieraj, masuj, gładż do upojenia, nie ma przepisu, jak często :lol:
Czym ? Czym chcesz, nawet pronto do drewna :P Metal chusteczkami ballistol, długo olejek trzymają.
Śrut możesz olejkować, psychika Ci się poprawi, w Cekausie jest "hansoil" pomysłu Hansa-Darka z SGS-u.
Do hw 97 i podobnych to raczej 4,52 ew.4,51 spraktykowane. Może też być RWS w tych kalibrach, ok.25 zł w Cekausie, osobiście używam tylko nadkalibrowych i sprawdzają się, żadne szpice, tylko zaokrąglone, jak łezka, albo głowa delfina, doskonała aerodynamika.
...ale to tylko moje zdanie... ;)
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

No to ode mnie coś.
Śrut obojętnie który kupisz będzie ok myślę oczywiście o JSB bo z innych nie strzelam. Myślę że na początku ciężko będzie ci wyczuć różnicę między kalibrami. Poza tym w bochuminie pakują jak leci i naklejki z kalibrami tak samo kleją. Strzelaj z tego co masz a następnym razem kup inny kaliber i zdaj się na swoje obserwacje. Do śrutu nie dodawaj niczego bo w spreżynie łatwo przedobrzyć a stąd już nie daleko do diesla. Poza tym śrut już fabrycznie jest pokryty specjalnym specyfikiem. Resztę napisali już koledzy.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
jimi krewetka
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: jimi krewetka »

maximus pisze:Poza tym w bochuminie pakują jak leci i naklejki z kalibrami tak samo kleją.
też mam takie odczucie, że coś jakby sypali jak leci, a po niektórych śrutach jeszcze ciepłych to jakby jakiś fakir z Bochumina spacerował, bo wygniecione jak poducha wczesnym rankiem w sypialni ;)
Weihrauch HW 97 KT + Delta Optical Titanium 4-16x42 MD, Tanfoglio Witness 1911
Awatar użytkownika
maximus

Wygniecione to raczej z powodu kiepskiego transportu. Wystarczy to że listonosz czy kurier upuści przesyłke na ziemie i w pudełku jest masakra.
Awatar użytkownika
Krzysztoń

Post autor: Krzysztoń »

To ja też dodam coś od siebie. Daruj sobie czyszczenie lufy. a jak już baaaardzo i to naprawdę baaardzo chcesz, to przecierak przed śrutem, lub skrawek bawełny na żyłce. .
Diana 75, HW 35, Slavia 631
Awatar użytkownika
maximus

Też nie do końca. Zależy ile strzelasz. Jak puszczasz z wagonik śrutu w sezonie to ja na twoim miejscu wyczyścił bym lufkę na koniec sezonu przecierakami filcowymi nasączonymi pkb zamontowanymi na żyłce wędkarskiej. Warto, a na pewno nie zaszkodzi
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Error01

Ze strzelaniem jest różnie ale jak jest ciepło to dość często - więc lufy za często nie czyścić.

Jak wieczorami strzelałem to w poprzedniej plujce przecierałem wyciorkiem miękim lufę bo obawiałem się wilgoci.

Optykę czyszczę pędzelkiem z kurzu tak jak w teleskopach (inne hobby - polecam:))
Awatar użytkownika
maximus

Co ty , wnętrzu lufy korozja nie grozi jeśli systematycznie strzelasz.
Awatar użytkownika
Grossus

Post autor: Grossus »

Z zewnątrz to wiadomo, PKB do wszystkiego. Jednak ciekawi mnie separator w HW97K. Lufa, jak lufa, będzie zaołowiona to wilgoć niestraszna. Jednak co z wnętrzem separatora? Chyba raczej nic, aż taki szajsmetal to to nie jest jak u chinoli z bazarku, ale zagwozdka jest.
http://www.wsststrzelec.pl/
"A teraz szybko zanim dotrze do nas że to bez sensu" - Król Julian
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Grossus pisze:Jednak co z wnętrzem separatora?
Podobnie jak w tłumiku ... po pewnym czasie sporo syfu i lekki nalot . Warto , co jakiś czas czyścić ... ;)
Error01

Dużo zachodu jest z rozebraniem tego separatora w hw97?