Stopień wyżej.....

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Tsichy

Stopień wyżej.....

Post autor: Tsichy »

Koledzy, mam pytanie - postrzelałem z mojej BSA - LTac. - prawie dwa lata - - i zaczyna mnie męczyć coś więcej !Jestem raczej konserwatystą w strzelaniu ze sprężyn i chciałbym dalej używać ten rodzaj wiatrówek - nie inny !. W związku z powyższym mam prośbę - czy możecie mi poradzić w co zainwestować. Do wydania mam ok.2500 zł ale w tej cenie również optyka ! I od razu zaznaczę - nie chodzi mi o matchowe wyniki - tylko rekreacja !
Może dodam, że sprężyny wolę ze względu na kopa - ot, pozostałość po pracy. Optyka też nie musi być oszałamiająca ! Wolałbym wydać więcej na karabinek niż na optykę ! I jeszcze jedna rzecz - wolę nówkę - jednak stara zasada się potwierdza - użytkownik dostosowuje się do jednostki - nie odwrotnie - wiecie o co chodzi ;) A... jeżeli żle umieściłem temat - sorki - proszę przesunąć !
Tsichy
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Po besie, to tylko to: http://www.akhobby.pl/index.php?a=opis&k=34&id=809
...i uważaj, bo zaraz Ci zaczną AA i inne PS-y wciskać... :P
Awatar użytkownika
blind1

Post autor: blind1 »

Trochę się spóźniłeś ;)
Dwa tygodnie temu sprzedałem karabinek kolegi z optyką który używałem (dopieszczony z uszczelką "NASA" od Dębowego) i taki zestaw bym polecał.
Komplet stanowił Prosport + DOT 4-16x42 z osłoną przeciwsłoneczną, posadzony na niskim jednoczęściowym montażu + pokrowiec. Wszystko poszło za 2000zł. ;)
Co do karabinków:
Prosport, TX, HW97k lub jeszcze lepiej HW97kT
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Jeśli rekreacja to kup to co ci się podoba. Wiatrówki z poziomu na który pozwala twoja kieszeń będą wystarczająco celne. Nie polecę tobie konkretnego modelu bo niektórzy posądzą mnie o tendencyjność.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Tsichy

Robert - a będziesz tak miły i opiszesz mi charakterystykę tej Diany - wolę usłyszec opinię kogoś, kto zna daną jednostkę - ale chętnię posłucham również innych użytkowników tej wiatrówki.
Tsichy
cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: cheng13 »

Hmmm, może jeszcze trochę dozbieraj (na optykę) i przymierz się do Pro Sporta? Mam i gorąco polecam :) Pomimo, że teraz zauroczony jestem pecepem i strzelam głównie z R-10, to zawsze na strzelnicę zabieram też ProSiaka. Po kilku magazynkach z Besy biorę PSa i próbuje trafić w to samo co z pecepa. Wiesz, że to wcale nie jest takie proste?
Karabinki pewnie będe zmieniał jeszcze nie raz, ale PS to ma u mnie dożywocie. Nie dość że diabelnie celny i powtarzalny, to jeszcze do tego piękny jest i porządnie zrobiony (jakość). Jeśli kupiłbyś nowy, to nic w bebechach nie trzeba grzebać - wyjmujesz z pudełka i strzelasz - to potwierdzą nawet nasi spece od tuningu i napraw.
Podobnie jak Ty mam Lightninga, więc widzę (a właściwie czuję) różnicę między tymi karabinkami w strzelaniu. "Kop" z PSa jest taki....bardziej stłumiony, ale idealnie osiowy, nie czuję żeby mi lufę podrywał, raczej wbija sie w ramię. No i inaczej leży w rękach, składny jest jak żaden inny. Ja mam wysoki montaż, bo kupiłem dosyć jasną lunetę (4-16x50) i w sumie nie narzekam, ale przymierzałem się do PSa kolegi ze średnim montażem i muszę stwierdzić uczciwie, że średni jest lepszy - składniejszy.
Myślę, że w Twoim limicie spokojnie dostałbyś nowego PSa, pozostałaby tylko optyka....przemyśl, ja polecam :)

Edit: No i koniecznie w orzeszku - jest "szlachetniejszy", milszy w dotyku i nie świeci się jak psu..... . Klasyczne piekno :)
Ostatnio zmieniony 2011-11-29, 19:04 przez cheng13, łącznie zmieniany 1 raz.
orzeszki....koniecznie :)
Tsichy

Cheng 13 - bardzo dzięki za odpowiedż - pomyślę nad Twoją propozycją !
Tsichy
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Tsichy pisze:Robert - a będziesz tak miły i opiszesz mi charakterystykę tej Diany - wolę usłyszec opinię kogoś, kto zna daną jednostkę - ale chętnię posłucham również innych użytkowników tej wiatrówki.
Nie opiszę, bo jej nie miałem. Interesowałem się nią, gdy sprzedałem R-10 i tylko trochę gdzieś tam poczytałem, w/g mnie jest ciekawsza od hw, ma trochę inne "zacięcie". Pewnie nie ma wielu użytkowników, bo u nas wszyscy boją się nowego, albo nie chcą z "tryndów" wypaść, mnie to akurat nie wzrusza, w szeregu chodziłem, gdy byłem w wojsku...

...i żeby nie było - nie osądzam żle wyżej wymienionych karabinków, tylko nudne są, jak jakie audi 6...
Tsichy

No , mnie się udało zaliczyc Orzysze - 86 dni - 1986 - 1987 - kara była zajebista - przepraszam za wyrażenie - było w pytę !
Tsichy
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Gdybym JA miał wybierać wybrał bym PS, lub TX w zależności od upodobań gustowych. Dla, czego? Moim zdaniem jest to szczyt sprężynówek.
PS.: "JA" specjalnie jest tak napisane by podkreślić, że jest to moje zdanie i Koledzy/Kolega stojący przed wyborem nie musi się nim sugerować.
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
jimi krewetka
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: jimi krewetka »

Tu:
http://cekaus.pl/pl/search?tag=Diana
są jakieś promo, może coś sobie dobierzesz ;)
Weihrauch HW 97 KT + Delta Optical Titanium 4-16x42 MD, Tanfoglio Witness 1911
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

W życiu nie miałem jej w rękach, ale wygląda pięknie.
Bo zaczyna się zabawa...
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Tsichy

Dziki - bardzo sobie cenię Twoją opinię - ale gdybyś był tak miły i uzasadnił swoją decyzję dotyczącą sprężynówek - będę wdzięczny !~Dlaczego PS lub TX !?
Tsichy
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Z tego co czytałem i co słyszałem to PS i TX to praktycznie to samo. Oba bardzo celne i piękne. Widziałem na bemowie jak jeden z Kolegów składał z PS-a figurkę do FT raz za raz idealnie w to samo miejsce. Kolega z forum miał TX-a i równie wspaniałe strzały z niego oddawał. I coś czego nie sprawdziłem, ale może ktoś to potwierdzi. Air Arms S400 ma boską bakę policzkową strzelałem i od razu się w niej zakochałem. Jeśli PS lub TX maja taką samą to choćby dla tego warto go kupić. Cechuje je również spora uniwersalność. Można z równym skutkiem strzelać ze stojącej na 10m i do rekreacji, a jak się coś odwidzi to i HFT i FT(słyszałem) można z nich strzelać.
Bo zaczyna się zabawa...
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

No za dużo nie trzeba uzasadniać. tak jak pisałem jeśli czysta rekreacja to kupujesz cokolwiek ci się spodoba bo i tak dasz radę trafiać. Jeśli interesuje cię nie tylko rekreacji i byś chciał porywalizować to polecam PS, TX, i dobrze zrobione HW 97. Dlaczego ? Bo mają większość cech które posiadać musi karabinek do HFT. I nie jest to mantra bezmyślnie powtarzana. Poprostu te sprzęty są najlepsze. Nie wierzysz? Zajrzyj do wyników z zawodów w kategorii HFT2 tylu chłopaków nie może się mylić.
Diablik + Waver v10 2-10x38