Wiatrówka do 200zł /250zł max

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Hiszpan63 - czy rozkładałeś kiedykolwiek ten karabinek na temat którego błędnie doradzasz koledze ?
... dwa lub trzy egzemplarze :P ... zresztą pisałem już o tym na forum i nie widzę potrzeby powtarzania ..
To doradź koledze jeszcze jedną rzecz !

Co ma zrobić jak śruba którą zaznaczyłem strzałką z wykrzyknikiem wykręci się całkowicie i walnie z całą siłą tłoka i sprężyny w dno cylindra !!!.
W moim karabinku i nie tylko w moim bo kilku kolegów strzela z "QB" była ta sama przypadłość, a mianowicie:
Śruba się całkowicie wykręca samoczynnie - jest luźno wkręcona już fabrycznie !
Należy ją wkleić specjalnym specyfikiem do gwintów !!!!!!!!!!!!.
.. i cóż takiego strasznego się wydarzyło , gdy ta śruba raz czy dwa uderzy o dno cylindra ?? W Łucznikach , równie często się to zdarzało i co ?? :/
Ja wypisuje się z tego tematu – zobaczę jak dalej będziecie pomagać i z jakim skutkiem, myślę że nie tylko słowami „czytaj i czytaj”
lub

„wyślij do przeglądu zerowego”
koszt przesyłki w jedną stronę 40 zł.
koszt przesyłki powrotnej 40 zł.
przegląd 150 zł.
czyli 230 zł
karabinek wart 170 zł wyślij na przegląd wart 230 zł – o tak dobra rada , super
W sumie to kolega guru35 sam się dopytywał kto i gdzie , a potem stwierdził , że nie ma kasy ... Ale też sam Januszu wymieniłeś listę poprawek , które kwalifikują ten karabin jako całkowicie ztuningowany , tylko kto ma ten tuning zrobić , skoro przyznaje , że nie umie , nie chce czytać , a Ty sam Januszu utwierdzasz go w tym przekonaniu , że po co ... :-?

Napisałem wcześniej :
przyjdzie wiatrówka , chwilę postrzelasz , po tygodniu jak zobaczysz co i jak , to sobie rozbierzesz , przemyjesz , przesmarujesz i będziesz strzelał dalej. Nikt za Ciebie tego nie zrobi ... oczekujac na karabin masz czas na czytanie informacji na forach strzeleckich . Czytać , czytać i dopiero pytać ...
... co w tej wypowiedzi jest nielogicznego , niespójnego czy wręcz kłamliwego z tendencją do wpuszczania w maliny ??? .. a ??

Każdy karabinek sprężynowy trzeba poddać przeglądowi zerowemu , lecz niekoniecznie po wyjeciu z pudełka ... :!kropka Postrzelac , oswoić się , a potem rozbierać ... jak z dziewczyną :P

Do reszty się nie odniosę :mrgreen: ...

JanuszFWB ; ... przypominam Ci , że w żaden sposób nie uargumentowałeś swoich wypocin na innym forum , nie podejmujesz także żadnej merytorycznej dyskusji. I nie wykręcaj teraz kota ogonem, a dobrze sie zastanawiaj na zaś , nim wciśniesz klawisz "wyślij" ...

osoby które miały doświadczenie z nimi powinny od razu napisać konkretnie ile poprawek trzeba zrobić, aby z tego sprzętu w miarę celnie strzelać,
Adam ; ... dokładnie tyle samo , co przy każdym karabinku spreżynowym ... tylko , że aby coś stało się hobby/pasją , potrzebna jest wiedza ... więc ponownie : czytać , czytać , czytać .. :!
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Janusz FWB

Post autor: Janusz FWB »

guru35 pisze:mam nadzieje że po kolei pomrzecie
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Postrzelaj - zapomniałem, że masz gwarancje i jak coś się stanie to odsyłasz do sklepu :D

Widzisz jak jest na forum, sami fachowcy i co jeden to lepszy. Ja nie jestem żadnym fachowcem tylko strzelcem rekreacyjnym który stara sobie sam radzić i jak dotąd przy swoich strzeladłach wszystko co zrobiłem odnosiło znakomite efekty w postaci znakomitych strzelonych tarcz. Nawet z tego co widzę i czytam to ze swoich tanich strzeladeł osiągam wyniki o jakich marzą posiadacze strzeladeł za kilka tysięcy złotych - to o czymś chyba świadczy.

Karabinek jaki kupiłeś to bardzo, ale to bardzo prosta konstrukcja która składa się z kilku prostych części pasujących do siebie w odpowiedniej kolejności i w odpowiednie miejsce, nawet nie myśl o tym że możesz nie dać sobie rady z jego rozłożeniem i ponownym poskładaniem - więcej optymizmu i podchodź do tego jak do dobrej zabawy, nie napalaj się na dobre wyniki i strzelanie już - już natychmiast w tej chwili.

Poczytaj jak celnie z podpórki strzelać z karabinka sprężynowego, tak byś mógł wiarygodnie sprawdzić ten karabinek - oddanie z karabinka sprężynowego celnych strzałów z podpórki nie jest bardzo proste i dla Ciebie jako niedoświadczonej osoby może być to trudne i nie miarodajne do faktycznych możliwości karabinka.

Posiadałem kilka badziewnych karabinków które po wyjęciu z pudełka strzelały znakomicie celnie - np. Sharp Innova.

Jak potrafisz rozkręcić długopis i go ponownie poskładać to to samo zrobisz z takim prostym karabinkiem tylko więcej ostrożności o swoje zdrowie.

Ciesz się Chłopie że masz czym strzelać jak to lubisz, nie panikuj - masz gwarancję, a nawet możesz karabinek zwrócić do sklepu :D
Łuk z badyla i sznurka
januszrg

Post autor: januszrg »

Jako,że czuję się trochę odpowiedzialny za Twój zakup (w końcu wrzuciłem ten "feralny" link") mam dla Ciebie następującą propozycję:
jeśli sobie nie poradzisz,to wyślesz wiatrówkę na przegląd zerowy pod wskazany adres,oczywiście na mój koszt (wysyłka w obie strony i przegląd).
Szczegóły ustalimy na PW.

Swoją drogą nie wiem,skąd Janusz FWB wytrzasnął takie ceny przesyłek i przeglądu (cytowanie selektywne nie działa,więc przepisuję):
- przesyłka w jedną stronę 40zł;
-przesyłka powrotna 40zł;
-przegląd 150zł:

Propozycję składam tutaj,nie na PW,żeby dalsza dyskusja nie wylądowała w "strefie wojny"
guru35

Post autor: guru35 »

januszrg, bardzo sie ciesze że jesteś taki pomocny w stosunko do mnie , ale aż mi sie głupio robi że mam cie naciągać na koszty :/
ok , panowie spokojnie , przyjdzie karabinek , postrzelam i potem zdam swoje relacje tutaj . co do czytania to staram sie czytać posty , ale za bardzo nie ma nic o rozbieraniu itd (może nie ten dział )

Macie po 30+ lat i tak sie zachowujecie , a może faktycznie tam ma dobrego skilla , ja zresztą nie wiem , jestem przecież tylko noobem który chce iśc za głosem serca .

januszrg, Doceniam to z jakimi zamiarami wychodzisz do mnie , ale jednak nie odmówie , zostawimy moją decyzje na późniejszy moment gdy Janusz FWB da mi odpowiedz czy prześle mi te smary (nawet za mój koszt)

Janusz FWB prosze bardzo możesz tutaj pisać i napewno mi coś pomogłeś chociaż i dużo postraszyłeś , staram sie każdą wypowiedz każdego z was czytać i analizować pozytywnie
więc prosze gdybyś dał mi odpowiedz o tych smarach bo głupio mi tak naciągać januszrg,-a na koszty za które sam chce sie obciążać tylko dlatego że czuje sie wszystkiemu tego winny , bardzo szanuje twoją decyzje ale narazie nie chce nic pisać . Tak czy siak dam ci znać niebawem

POZDRAWIAM WSZYSTKICH
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

guru35 pisze: ...
OK , panowie spokojnie , przyjdzie karabinek , postrzelam i potem zdam swoje relacje tutaj .
Co do czytania to staram się czytać posty , ale za bardzo nie ma nic o rozbieraniu itd (może nie ten dział )
...
Przejrzyj tematy z linku poniżej, zwłaszcza 'Sprężyny':

-> http://nasze-wiatrowki.pl/portal.php?show=1

Są zdjęcia, schematy, czasami instrukcje jak krok po kroku rozkręcić dany model.
Nie kupiłeś szczególnie skomplikowanej wiatrówki, dasz radę :>

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
arturio111
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: arturio111 »

............jak na "beżowym" opamiętajcie się. Guru35, dopisz proszę swoje imię do profilu i jeżeli możesz podaj mi na PW swój adres.
stareńkie HW35 :) Gamoń PR-45, Walther CP88
Awatar użytkownika
donkihot

Post autor: donkihot »

Nie brałem udziału w tym temacie a jakieś doświadczenie z podobnym karabinkiem mam, więc kolego Guru35 wyrażę teraz swoje zdanie na temat podobnego karabinka który mam i z którego strzelałem przez prawie dwa lata (B3 dolny naciąg)
Kupiłem, strzelałem, i sprawiało mi to kupę frajdy (bez żadnego rozkręcania i smarowania przez pierwszy rok eksploatacji) bo nie miałem pojęcia o przeglądach zerowych i innych sprawach.
Po tym czasie zacząłem szukać forów i trafiłem tutaj, jak strzelałem do puszek na dystansie 10-15 metrów nie było problemu, ale tu koledzy strzelają na dużo większych dystansach i do mniejszych celów i zaczyna się sedno sprawy czyli: koronowanie, wymiana sprężyny, poprawa pracy spustu, i wiele innych drobnych przeróbek.
Ale do takowych trzeba dorosnąć (myślę o umiejętnościach i chęci do ich podnoszenia) czas pokaże czy: będziesz chciał strzelać intensywnie czy tylko niedzielnie do puszek-butelek, jak złapiesz bakcyla to pomyślisz o ulepszeniach lub jak to najczęściej bywa powiesisz chinkę na ścianie i kupisz coś lepszego.
Na razie puki jest gwarancja to tylko kupuj śrut i strzelaj.
Non mitterent iustus ledo, in es est ingenti.
Nie strzelać tylko trafiać, sztuka to przeogromna.
guru35

Post autor: guru35 »

arturio111, Przepraszam , ale w jakim celu mam ci podać mój adres zamieszkania ?
I jakoś nie widze aby w Profilu było miejsce na imie i nazwisko :/
Awatar użytkownika
tregarth

Post autor: tregarth »

guru35, taka moja mała rada
1 - jak przyjedzie karabinek, wypakuj go,weź do ręki, przymierz się (tylko nie strzelaj na sucho) i uśmiechnij się szeroko, bo oto właśnie przyjechało źródło świetnej zabawy,
2 - weź śrut w kieszeń, karabinek pod pachę i kilka puszek jako potencjalne ofiary :D, następnie znajdź spokojne i bezpieczne miejsce żeby postrzelać,
3 - roznieś w puch puszki i poślij w ich kierunku tyle ołowiu ile zapragniesz,
4 - zrób kilka fotek jak możesz i wrzuć na forum,
5 - I DO JASNEJ ANIELKI !!! - wbrew wszystkiemu i wszystkim, ciesz się z nabytku i nowego hobby,

Nie zawracaj sobie głowy wszystkimi problemami związanymi ze strzelaniem, z jego techniczną i sprzętową strona. Na to masz jeszcze czas!
Ja przez pierwsze dni po zakupie pierwszej wiatrówki, latałem z bananem na gębie i obłędem w oczach, bo w końcu dostałem to czego chciałem!

A do was Swawolni Kompani - przypomnijcie sobie jak to było na początku, przy pierwszym waszym sprzęcie i nie mordujcie tej euforii u kolegi.
Bo przecież nasze hobby to najwspanialszy sport na świecie!!!
HOWGH!!!
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

tregarth pisze:guru35, taka moja mała rada
1 - jak przyjedzie karabinek, wypakuj go,weź do ręki, przymierz się (tylko nie strzelaj na sucho) i uśmiechnij się szeroko, bo oto właśnie przyjechało źródło świetnej zabawy,
2 - weź śrut w kieszeń, karabinek pod pachę i kilka puszek jako potencjalne ofiary , następnie znajdź spokojne i bezpieczne miejsce żeby postrzelać,
5 - I DO JASNEJ ANIELKI !!! - wbrew wszystkiemu i wszystkim, ciesz się z nabytku i nowego hobby,
I moja mała prośba do Kolegi Guru NIE STRZELAJ DO PTAKÓW!!!!
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
donkihot

Post autor: donkihot »

I moja mała prośba do Kolegi Guru NIE STRZELAJ DO PTAKÓW!!!!
I do Donkihotów :)
Non mitterent iustus ledo, in es est ingenti.
Nie strzelać tylko trafiać, sztuka to przeogromna.
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Post autor: Kombat69 »

tregarth pisze:guru35, taka moja mała rada
2 - weź śrut w kieszeń, karabinek pod pachę i kilka puszek jako potencjalne ofiary :D, następnie znajdź spokojne i bezpieczne miejsce żeby postrzelać,

Nie zawracaj sobie głowy wszystkimi problemami związanymi ze strzelaniem, z jego techniczną i sprzętową strona. Na to masz jeszcze czas!
Ja przez pierwsze dni po zakupie pierwszej wiatrówki, latałem z bananem na gębie i obłędem w oczach, bo w końcu dostałem to czego chciałem!

A do was Swawolni Kompani - przypomnijcie sobie jak to było na początku, przy pierwszym waszym sprzęcie i nie mordujcie tej euforii u kolegi.
Bo przecież nasze hobby to najwspanialszy sport na świecie!!!
HOWGH!!!
Podpisuję się pod tym!
Koniecznie zrób foteczki Kilka rzutów całego karabinka i takie szczegóły jak kostka lufy , korona (wylot z lufy) . No a jeżeli zbierzesz się do rozbierania, to również poprosimy o materiał zdjęciowy.

Przymierzamy się z Manią do zakupu tego karabinka na wiosnę , co by go troszkę obstrzelać , bo zamiaruję wystartować z nim w kolejnej edycji Sharp Ligi.
Zatem wszelkie odczucia i wrażenia bardzo mile widziane :)

Pozdrawiamy!
Mania i Kombat.
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Kombat69 pisze:Przymierzamy się z Manią do zakupu
A tu masz całkiem sympatyczny karabinek, jak do ligi to GL wystarczy: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=86158
januszrg

Post autor: januszrg »

DZIKIslupsk pisze: NIE STRZELAJ DO PTAKÓW
donkihot pisze:I do Donkihotów
I do sąsiada też (nawet jak wredny jest) ;)
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Post autor: Kombat69 »

Dziękuję Robercie.
Wszak decyzja zapadła tytułem Qbity, a zakup planowany po nowym roku (styczeń/luty), ale zobaczymy co na to Mania :) .

Ps. Budżet będzie zapewne skromny (na cud już przestałem liczyć) , zatem najpewniej bedzie to Qubieta, bo do niej trzeba jeszcze będzie skompletować szkło...
Przy sprzedaży sharpa , zrobiłem najgłupszą rzecz jaką mogłem popełnić, sprzedałem DOC-a z Sharpa , ze świadomością że i tak mi przyjdzie kiedyś Go zakupić... Ale taka była potrzeba chwili - nie ma różowo...
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX