Nowa wiatrówka (na 18stkę)

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Post autor: Kombat69 »

Ja raczej licytował bym tą sławkę, ma otwarte przyrządy spróbował bym potargować na jakies 440 z wysyłką , a potem odkładać na lupkę minimum Point Precision .
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=82462

Ten Hatsanik http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=823 ... 9caaeefcb4 , zacny, ale za 500 zł nie postrzelasz z niego... Bo niby czym będziesz celował... Musiał byś mieć jeszcze minimum 170 zł na którąś ze sprawdzonych lupek PP Albo jakąś używkę. Ale na Harnasia to wziął bym nową PP z gwarancją Zielonego Sklepu.

Pozdrawiam!

Edytka: Tak długo pisałem że mnie Kolega Przemek uprzedził ... :)
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
DeathGod72

Post autor: DeathGod72 »

Ale w tej Slavii tylko prowadnica i uszczelka wymieniona, zaś w Hatsanie:
Zakres tuningu:

-Zamontowanie zestawu tuningowego tzn. sprężyny, prowadnicy i kapelusza, podkładek ślizgowych pod sprężynę, uszczelki tłoka i lufy;
-Polerka cylindra i dorobienie pierścienia ślizgowego w tylnej części tłoka
-Ucinka lufy.
-Wykonanie nowej korony lufy oraz zamontowanie na stałe tłumika ( tłumik służy również jako wygodny chwyt, przy łamaniu wiatrówki )
-Wypolerowanie elementów spustu i ustawienie spustu na dotyk
-Przesmarowanie całości odpowiednimi smarami.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

DeathGod72 pisze:Ale w tej Slavii tylko prowadnica i uszczelka wymieniona, zaś w Hatsanie:
To jeszcze określ swoje oczekiwania i sposób strzelania . Ze Slavii postrzelasz celnie i komfortowo , tak z otwartych jak i z optyką. Ale też nie oczekuj niesamowitej energii ... Z hatsana po takim tuningu też postrzelasz celnie , ale będzie wymagało od Ciebie więcej treningu i oczywiście konieczna optyka .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
shreq

Post autor: shreq »

DeathGod72 pisze:http://allegro.pl/wiatrowka-luneta-tuni ... 09509.html

A to co to za "dziwoląg"?
Dziwoląg to mało powiedziane. Sprzedawcę bym powiesił za jaja za podawanie nieprawdziwych informacji, i dziwię się, że Ty, uczeń mat-fiz nie zareagowałeś na oczywiste bzdury podane w opisie i w filmie.
400 m/s? I energia poniżej 17 J? To czym on strzela, ryżem? Przelicz sobie za karę ile musiałby ważyć ten jego śrut by mieścić się w limicie. Dodam dla ułatwienia że większość zwykłych śrutów ma wagę rzędu 0.55 g. Możesz dla równego rachunku przyjąć nawet 0.5, w tym wzorze wiele to nie zmieni :D

Do tego sprzedawca pokazuje jeden model, ale sprzedaje inny. Na zdjęciach jest inna wiatrówka! Dobrze że przynajmniej tu był uczciwy i zaznaczył, ale pewnie tylko po to by oszczędzić sobie reklamacji.

"Są o podwyższonej mocy niż standardowe 360m/s nieco poniżej 17j"
Standardowe to jest 240-260m/s...

"max zasięg ok. 430m"
Przy strzelaniu po paraboli z wielkiego urwiska :D

Słowem - słuchaj rad kolegów, a nade wszystko - nie kupuj oczami :)
Zapisałem się do Anonimowych Alkoholików z Texasu, mam BMI 200 i grupę krwi Mk3 :D
DeathGod72

shreq pisze:
DeathGod72 pisze:http://allegro.pl/wiatrowka-luneta-tuni ... 09509.html

A to co to za "dziwoląg"?
Dziwoląg to mało powiedziane. Sprzedawcę bym powiesił za jaja za podawanie nieprawdziwych informacji, i dziwię się, że Ty, uczeń mat-fiz nie zareagowałeś na oczywiste bzdury podane w opisie i w filmie.
400 m/s? I energia poniżej 17 J? To czym on strzela, ryżem? Przelicz sobie za karę ile musiałby ważyć ten jego śrut by mieścić się w limicie. Dodam dla ułatwienia że większość zwykłych śrutów ma wagę rzędu 0.55 g. Możesz dla równego rachunku przyjąć nawet 0.5, w tym wzorze wiele to nie zmieni :D

Do tego sprzedawca pokazuje jeden model, ale sprzedaje inny. Na zdjęciach jest inna wiatrówka! Dobrze że przynajmniej tu był uczciwy i zaznaczył, ale pewnie tylko po to by oszczędzić sobie reklamacji.

"Są o podwyższonej mocy niż standardowe 360m/s nieco poniżej 17j"
Standardowe to jest 240-260m/s...

"max zasięg ok. 430m"
Przy strzelaniu po paraboli z wielkiego urwiska :D

Słowem - słuchaj rad kolegów, a nade wszystko - nie kupuj oczami :)
Zakupu jej nawet nie miałem w planach. Wpisywałem różne głupoty na allegro i pojawiło mi się to "coś" w dziwnej cenie, a nie mając w nazwie aukcji ani "lider", ani "norconia" itp... Na staty nawet nie spojrzałem... :P
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Co do Slawki.
Roczna z dowodem zakupu, jak ją wyrwiesz za 450 zł , to masz (nawet bez tuningu) przyjemne dosyć celne strzelanie z karabinka bez przebiegu, bo nawet intensywne strzelanie przez rok, nie jest dl Czeskiej Zbrojówki przebiegiem, może dotarciem...
A podstawy tuningu są zrobione, ( prowadnica i uszczelka) .
I nie jest tak wymagająca pod względem optyki jak Hatsan (Nawet po alchemiku) .
Z tond moja porada, a jak postrzelasz z otwartych , to szybciutko będziesz tez chciał popróbować jak to jest ze szkiełkiem.. :)
Pozdrawiam!
Obecnie na stanie:
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
DeathGod72

Walend mi napisał:
...Chyba weź tą slavię.
Energia tak do 9 J zapewne, przyzwoite wykonanie, no i otwarte są.
Lupkę dokupisz z czasem.
W harnasiu było więcej wymieniane z prostej przyczyny-bo wymaga więcej roboty
Mój hatsan był nawet nieźle wypieszczony, tyle ze miał stary typ spustu, a i tak był bardziej narowisty niż podstawowo zrobiona slavka.
Owszem..dało się z niego celnie strzelać..i nawet strzelałem, ale kiedy przystopowałem z braku czasu, a potem posiadania innego karabinka, po powrocie okazało się ze nie potrafi go opanować.
Nowe hatsany maja znacznie poprawiony spust, w końcu da się go sensownie zmiękczyć.
Ale np kolega Przemek (Hiszpan63), ze swojej slavii cuda robił-był to jeden z celniejszych karabinków jakie miałem w rękach.
Była to slavia 634 (pochodna 631) poprawiona przez Kurierexa z cekausa.
Co tak w ogóle oznacza, że wiatrówka "jest otwarta"? Co do szkiełka - aktualnie posiadam "jakąśtam" lunetę, więc to chyba nie byłby problem (a czy Slavia posiada szynę 11mm?) I czy ma ona tylko 9J?
Awatar użytkownika
Negza
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Negza »

Otwarte- to o przyrządach celowniczych. Tu sobie poczytaj słownik gwary wiatrówkowiczów.
Tylko 9J spokojnie wystarcza do celnego strzelania. Oczywiście rozumiemy, że początkujący potrzebuje "ŚMOCY". Większość z nas tak miała. Po co Ci te "Dżule"? Myślisz, że wiatrówka dorówna broni palnej? Nic z tego. Wiatrówka tylko odrobinę przypomina ją z wyglądu :mrgreen: .
Wiatrówki różne
DeathGod72

No tak, ale czy to nie wpłynie na jej zasięg?
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

A na jakie dystanse masz zamiar strzelać?
Diablik + Waver v10 2-10x38
DeathGod72

10-50 m. Może trochę więcej - sądziłem, że skoro czeszki są takie celne, będzie to możliwe...

A i co do siły - czy przy takiej "mocy" śrut nie będzie odbijał się od twardszych celów (np. desek)?
Awatar użytkownika
Arnie

Post autor: Arnie »

Z 10 Julowej Slavii trafialem ( nie za kazdym razem :mrgreen: ) w butelkę 1.5L PET.
STRZELECKA GRUPA SIEKIERKI
Awatar użytkownika
Negza
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Negza »

DeathGod72 pisze:10-50 m. Może trochę więcej - sądziłem, że skoro czeszki są takie celne, będzie to możliwe...
Będzie możliwe, choć przy 9J wpływ wiatru ma znaczenie. Pociesz się, że przy 17J na dystansie 50m też trzeba się zdrowo wysilić w wietrzną pogodę. Celne strzelanie z limitowej wiatrówki na takim dystansie to już hardcore, raczej przeznaczony dla droższych modeli przygotowanych do takiego strzelania i dla dobrych strzelców. Mówię tu o skupieniu mieszczącym się w killzonie figurki używanej na zawodach - 40mm lub mniej.
Dla początkującego (i dla mnie też, choć nie jestem początkujący :P) trafienie denka puszki po piwie na tym dystansie, to nie lada wyzwanie, nawet z okołolimitowej wiatrówki.
Musisz jeszcze wiedzieć, że w wiatrówkach za niewielkie pieniądze, większa "moc" zawsze okupiona jest mniejszą celnością.
Niestety, bajanie sprzedawców o "mocach" i "zasięgach skutecznych" ma sie nijak do rzeczywistości. Limitowa wiatrówka, to tylko ciut za droga i w nieodpowiedzialnych rękach niebezpieczna zabawka dla chłopców. Niektóre droższe modele awansowały do miana sprzętu sportowego a sportowa rywalizacja odbywa się maksymalnie na takim dystansie o jakim napisałeś.
Wiatrówki różne
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Na 10 metrze , to raczej śrut zostanie w desce z blaszką gorzej - może wrócić (Prawa fizyki, z uwzględnieniem wypadkowej :) ) he he . Co do dalszych dystansów...
Przy założeniu że jesteś rozsądny i nie będziesz ustawiał kulochwytu czy innych celi w "tłumie" , czy na tle szklarni, to nie ma ryzyka uszczerbku na zdrowiu spowodowane rykoszetem bezpośrednio dla Ciebie. Jeżeli zachowasz środki ostrożności (zdrowy rozsadek , podczas umieszczania celu, to również jest znikome ryzyko uszczerbku na zdrowiu osób trzecich, napisałem znikome, bo zawsze jakieś jest... Z czym się trzeba liczyć i o czym trzeba pamiętać. Inna bajka jeżeli jest to Strzelnica, ze stałym wysokim kulołapem , najczęściej nasypowym.

Martwisz się o energię...
Zajrzyj do tematu o pistolecie Marksman Deluxe 2004 , W którymś z kolejnych postów napisałem jak wyglądało jedno z pierwszych strzelań .... 30 metrów i słupek, kilkunasto-centymetrowa lufa i raptem 3 Jule . (zaznaczam że nie znam tego pistoletu).
W jednej z odpowiedzi Panowie napisali Ci co Kolega Przemek robi z zakrętką od butelki na 50 metrze z Slawi 634. To już powinno dać do myślenia , na ile celny jest ten karabinek.
Ale żaden karabinek sam nie strzela, do tego potrzeba pracy z karabinkiem - treningu, im trudniejszy w opanowaniu karabinek tym więcej trzeba mu poświęcić pracy treningu, cierpliwości tarcz i śrutu...
I w tym miejscu warto się zastanowić nad wyborem...
Na 25-30 metrów ze sławki i z harnasia (Hatsana) postrzelasz porównywalnie, jednak na te 50 metrów Hatsanem to będziesz się musiał napracować żeby dorównać slawce w skupieniu... Po mimo różnic w energii.
O ile Slawia wybacza pewne błędy i niedociągnięcia strzelca związane z postawą chwytem i jego powtarzalnością, o tyle Hatsan przez swoją charakterystykę nie ma w tej materii litości.

Tyle.
Jak czegoś nie zrozumiałeś, to pisz.
Pozdrawiam!
Obecnie na stanie:
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
DeathGod72

W jednej z odpowiedzi Panowie napisali Ci co Kolega Przemek robi z zakrętką od butelki na 50 metrze z Slawi 634. To już powinno dać do myślenia , na ile celny jest ten karabinek.
No tak, ale czy nie był on jakoś dodatkowo tuningowany?