Slavia 634 i Hw 95

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Apetizer

Slavia 634 i Hw 95

Post autor: Apetizer »

No i stało się.... wymieniłem Slavie na Hw 95. Jeszcze z niego nie strzelałem (Boże czemu dopiero Wtorek????), ale chciałbym się podzielić kilkoma wrażeniami. Karabinek nabyłem używany w wersji lux czyli z wymiennymi insertami i łożem ambi a-la orzech Sprzedający twierdzi że karabinek był u Senia gdzie został zainstalowany system dzielonej sprężyny dodatkowo prócz kilku gratisów w postaci śrutu i PKB otrzymałem jeszcze dwie sprężyny: eksportowa i 7,5 julową . Według sprzedającego karabinek w obecnej konfiguracji posiada 13-14 juli.
Na karabinek czekałem od piątku więc to był bardzo, bardzo długi weekend. Wreszcie dzwonek do drzwi..... mało listonosza za dupę do domu nie wciągnąłem, dobra masz człowieku podpis i już mnie zostaw sam na sam z paczką.
W pierwszej chwili, gdy niecierpliwie rozrywałem opakowania i pierwszym widzianym prze zemnie elementem była kolba, to pomyślałem że padłem ofiarą oszustwa i w kartonie znajduje się Lider- B coś tam. A wszystko to za sprawą lakieru który pokrywa łoże. Ów lakier jest bardzo błyszczący, co karabinkowi nadaje groteskowy wygląd odpustowo-plastykowej zabawki. Dopiero gdy spod warstw folii i gazet zaczęły wyzierać elementy systemu mój puls zwolnił do akceptowalnego poziomu. Zaczynam szukać zarysowań oksydy, wgnieceń drewienka czy innych wad. Wszystko ładnie bez zarysowań czy odprysków (zgodnie ze słowami sprzedającego wygląda jak nowy) Generalnie w moim odczuciu to za efekty wizualne 0:1 dla Slavi choć subiektywnie oksyda na Niemcu bardziej mi się podoba. Pierwsze próby przyłożenia do ramienia i spojrzenia przez muszkę i szczerbinkę ,tu wynik 1:1. W Hw przyrządy posiadają wymienne inserty, natomiast wysoka baka policzkowa w zasadzie uniemożliwia wygodne złożenie się do strzału przy użyciu otwartych. W Slavi pomimo iż przyrządy były prostsze celowanie z nich nie nastręczało większych problemów. Jeśli chodzi o wagę karabinków i ich wyważenie to mimo iż Slavia jest lżejsza to nie odczuwałem jakiegoś szczególnego dyskomfortu podczas celowania z Hw ( zobaczymy po kilku godzinach na Bemowskiej strzelnicy). Jedyne na co zwróciłem uwagę to że Niemiec wyraźnie ciąży na lufę.
Czas sprawdzić czy nowy nabytek wogóle działa. w tym celu ze starego pudła i gazet zrobiłem szybki przenośny kulochwyt typu ersatz.
Pierwsze załadowanie śrutu... kciuk na tylnej części korka zaczyna szukać bezpiecznika.... nie znajduje go tam..... (przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka) W końcu bezpiecznik zlokalizowany i wciśnięty. Mierze w wybrany punkt naciskam spust i dochodzi mnie głośny huk. O ku...wa chyba musiał śrut wypaść i strzeliłem na sucho... Spojrzenie na rzeczone pudełko jest przestrzelina więc nie jest żle. Kolejne strzały, już się trochę uspokoiłem, próbuje się rozsmakować, znaleźć subtelne różnice miedzy Hw i slawią. Chyba dopiero teraz zaczynam rozumieć określenie "strzał krótki bardzo energetyczny" Generalnie w Hw strzał przypomina strzelanie z broni prochowej (krótki ,energiczny z dość dużym kopem) Mam wrażenie że kopniak jest jeszcze większy niż w moim Hatsanie90. Żeby nie było że w punktacji wygrywa Czeszka to dodam jeszcze jeden punkt Dla Hw
- za wykonanie jak w rosyjskiej fabryce czołgów, wszystkie elementy są masywne ale jednocześnie wykonane bardzo precyzyjnie- zero luzów skrzypień czy tym podobnych. Karabinek sprawia wrażenie bardzo solidnego.
Tak wiec na chwilę obecną mamy remis. Wstrzelam się w nowy nabytek,poznam go lepiej i dopiero wtedy znajdę zwycięzce. Na chwile obecną bardzo trafne wydają mi się słowa Kolegi Przemka: Hw 95 to taki Hatsan tylko dużo lepiej wykonany"
Darek
Bycie nieuzbrojonym pociąga za sobą wiele złych rzeczy, w tym powszechna pogardę - Niccolo Machiavelli
Było lub jest:
Lider B1, Hatsan85,Hatsan90,Slavia634,Hw95,Diana34, Slavia630, BMK19,Slavia 630, Hw30mII
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

No to gratuluję zakupu. :D
guntuning.com
Awatar użytkownika
slavek_t

Post autor: slavek_t »

Gratuluję nabytku.
Chętnie pomacam jak mi się uda wyrwać w niedzielę :D
Proszę kontaktować się tylko na mail: slavek_t@interia.pl
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

slavek_t pisze:Chętnie pomacam jak mi się uda wyrwać w niedzielę
Ja też chętnie pomacam , ale wyrywać nie będę ... :mrgreen:
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Apetizer

Post autor: Apetizer »

Hiszpan63 pisze:Chętnie pomacam jak mi się uda wyrwać w niedzielę
Ja też chętnie pomacam , ale wyrywać nie będę ... :mrgreen:
bez walki nie oddam :P
Bycie nieuzbrojonym pociąga za sobą wiele złych rzeczy, w tym powszechna pogardę - Niccolo Machiavelli
Było lub jest:
Lider B1, Hatsan85,Hatsan90,Slavia634,Hw95,Diana34, Slavia630, BMK19,Slavia 630, Hw30mII
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

OT:
slavek_t pisze:Chętnie pomacam jak
Hiszpan63 pisze:Ja też chętnie pomacam
Jacy skorzy do macania :P
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Jeszcze chwila i przejdzie im ochota do macania. :P
Awatar użytkownika
slavek_t

Post autor: slavek_t »

Maruda pisze:Jeszcze chwila i przejdzie im ochota do macania. :P
No ja mam nadzieję, że nigdy nie przejdzie :mrgreen:
Proszę kontaktować się tylko na mail: slavek_t@interia.pl
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW
Awatar użytkownika
LocutusBorg

Post autor: LocutusBorg »

Gratuluję nabytku :)
(ale jak Slavię można opuścić? :P Jeszcze trochę, a zostanę jedynym Slaviowiczem tutaj :mrgreen: )
Slavia 634 + PP 6x40
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

LocutusBorg pisze:a zostanę jedynym Slaviowiczem tutaj :mrgreen:
Yhhr zakaszlnął nie skromnie przypominając o swojej osobie :mrgreen:
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
tregarth

Post autor: tregarth »

Ja właśnie dołączyłem do uSlavionych :)
Awatar użytkownika
LocutusBorg

Post autor: LocutusBorg »

Uf, to jeszcze nas trochę jest :D
Slavia 634 + PP 6x40
Awatar użytkownika
ToiletDuck

Post autor: ToiletDuck »

Oj jest nas jest (choć pauzę forumową miałem długą). Nie wypada nie pogratulować HW 95 - to piękny okaz.
toyaris

Post autor: toyaris »

LocutusBorg pisze: Jeszcze trochę, a zostanę jedynym Slaviowiczem tutaj :mrgreen: )
Spoko. Jeszcze nas trochę zostało. :D
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

LocutusBorg pisze:Jeszcze trochę, a zostanę jedynym Slaviowiczem tutaj )
DZIKIslupsk pisze:Yhhr zakaszlnął nie skromnie przypominając o swojej osobie
tregarth pisze:Ja właśnie dołączyłem do uSlavionych
toyaris pisze:Spoko. Jeszcze nas trochę zostało.
Spoko , spoko :D ... drugi tydzień jak są dwie nowe Slavki na forum :mrgreen: ... i do tego zadowoleni użytkownicy ... :P
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)