Na to też jest rada - gwint metryczny drobnozwojowy.
Ale tu już zaczynają się schody.
Gwintowniki drobnojowe są w zasadzie dostępne.
Gotowe wkrety drobnozwojowe są więcej niż trudno dostępne.
Zerwana śruba
Moderator: Hiszpan63
-
-
A tak wyglądają wykrętaki:
http://www.wutech.pl/producent/rennstei ... 89-19.html
http://www.wutech.pl/producent/rennstei ... 89-19.html
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
*/ CPR=CustomPabloRudnik
-
Też się nad tym zastanawiałem,ale po obejrzeniu drugiego gwintu zrezygnowałem z tego zamiaru.Jest w bardzo złym stanie...tak,że trzeba podjąć bardziej "drastyczne" metody reanimacji.Starszy_Pan pisze:Janusz
Jeszcze jedno - wraz ze wzrostem średnicy śruby - wzrasta jej skok, czyli mniej nitek gwintu będzie trzymać
Zastanów się nad użyciem wykrętaków do śrub. Dla mnie rozwiercanie to naprawdę ostateczność
Jeżeli chodzi o "trzymanie" gwintu,to głębokość otworu wynosi 9 mm, czyli kolejna "stara zasada" powinna zostać spełniona....długość połączenia równa co najmniej 1,5 średnicy śruby.
-
- -#Złoty Dobromir
Ta stara zasada jest niedobra i choć młokosem już nie jestem to prawdę powiedziawszy pierwsze słyszę. Powiem więcej ta zasada jest wręcz nie do przyjęcia. Przypuśćmy że tak jak napisałeś chcąc nagwintować gwint M10 wiercisz wiertłem wg, Twojej zasady Fi 8, kiedy otwór potrzebny do nagwintowania to fi 8,4 do fi8.5 a to z tego powodu że gwint M10 ma skok 1,5 mm. Drugi przykład chcesz nagwintować gwintownikiem M16 co wg Twoich wyliczeń musiałbym wziąć wiertło fi12,8, kiedy powinno być być fi14. Nie wyobrażam sobie wkręcenia gwintownika w ten otwór, a jak nie wierzysz to spróbuj to zrobić sam i pochwal się potem na forum.Stara zasada ślusarska - sprawdza się na pewno do M-10.
Wiertło = średnica gwintu x 0.8
Zasada jest taka że bierzemy zawsze wiertło odpowiednie do średnicy i skoku gwintu.
Przykład Gwint M10X1 wiertło fi9 Dlatego że od średnicy gwintu odejmujemy jego skok, ponieważ skok gwintu odpowiada jego głębokości. Dlatego przy gwincie M16 gdzie skok wynosi 2 mm otwór musi mieć 14 mm. Proste? Jeśli ktoś nie wie jaki skok ma dany gwint to należy zaopatrzyć się w grzebień sprawdzian do gwintów.
guntuning.com
-
Dyć pisałem że do 10mm.
M3 x 0,8 = 2.4
M4 x 0.8 = 3,2
M5 x 0.8 = 4.0
M6 x 0.8 = 4.8
M8 x 0,8 = 6,4
Jest to bardzo bliskie tabeli gwintów.
A drobnozwojopwych nie wspominałem
Jak mam komplet gwintowników i komplet wierteł , a nie mam "interneta", starej suwmiarki, ani żadnego poradnika -ani telefonu do przyjaciela to pozostaje ta metoda stara- sprawdzona i skuteczna.
M3 x 0,8 = 2.4
M4 x 0.8 = 3,2
M5 x 0.8 = 4.0
M6 x 0.8 = 4.8
M8 x 0,8 = 6,4
Jest to bardzo bliskie tabeli gwintów.
A drobnozwojopwych nie wspominałem
Jak mam komplet gwintowników i komplet wierteł , a nie mam "interneta", starej suwmiarki, ani żadnego poradnika -ani telefonu do przyjaciela to pozostaje ta metoda stara- sprawdzona i skuteczna.
motto tak mądre, że aż ukraść je koledze musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"
-
Jak naprawić gwint , opis http://www.airgunservice.pl/darek/napra ... index.html
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
-
- -#Złoty Dobromir
-
Panie prezesie - nic się nie stało, moje przejęzyczenie.
A ojczulek mi tą zasadę przekazał - wkurzony że mu suwmiarkę z tabelą gwintów podbierałem - i nigdzie jej znależć potem nie dawał rady.
Pewnikiem i przy 10 by się mnie, a może więcej "tescowej" wiertarce udało.
Ma takie bicie co by te 1/2 milometra nadrobiło.
I tak przeważnie dokładnych wierteł nie mam - to i nic się nie dzieje jak pod M3 idzie 2,5mm, a pod M6 równe 5mm.
Tylko że nie żadne pasowane połączenia gwintowane - ot takie partolenie.
A ojczulek mi tą zasadę przekazał - wkurzony że mu suwmiarkę z tabelą gwintów podbierałem - i nigdzie jej znależć potem nie dawał rady.
Pewnikiem i przy 10 by się mnie, a może więcej "tescowej" wiertarce udało.
Ma takie bicie co by te 1/2 milometra nadrobiło.
I tak przeważnie dokładnych wierteł nie mam - to i nic się nie dzieje jak pod M3 idzie 2,5mm, a pod M6 równe 5mm.
Tylko że nie żadne pasowane połączenia gwintowane - ot takie partolenie.
motto tak mądre, że aż ukraść je koledze musiałem: