Witam,
Przegladajac fora doszedlem do wnisoku ze wielu poczatkujacych posiadaczy wiatrówek ma w planach wlasnorecznie zrobiona osade - problem w tym ze pomimo wielu informacji o procesie powstawania takiego prywatnego "dziela sztuki" malo jest o samym materiale - pomijajac drewno orzechowe (dla poczatkujacych moim zdaniem zbyt drogie)
Po kilkunatsu (delikatnie mowiac) godzinach ogladania osad zaprojektowanych i wykonanych na tym forum postanowilem ze sam tez cos wyskrobie
Zaczela sie wiec praca koncepcyjna, niedlugo pozniej na papierze wylonil sie moj projekt - cos pomiedzy LGM-2 a Ev 2 - mi sie podoba i to jest dla mnie najwazniejsze jak tylko znajde skaner to wrzuce - moze kogos zainspiruje.
System to qb 78 wiec nic nowego
Skompletowalem narzedzia, zorganizowalem miejsce pracy i przyszla pora na material - jako ze to moja pierwsza praca w drewnie (mam nadzieje ze podolam) postnowilem zminimalizowac koszty i poszukac wskazowek na forum...kolejne kilka godzin czytania i nastepnujace koncepcje;
Sklejka - ale po wglebieniu sie w temat doszedlem do wniosku ze to zbyt trudny material jak na poczatek - duzo ukrytych wad i ciezka obrobka.
Trep schodowy - na poczatku wydawalo mi sie smieszne ale po tym co jeden z kolegów na forum z tego zrobil zmienilem zdanie ( mam na mysli osade specjalizowana hft do cz 200 ) - problem w tym ze ciezko kupic cos o grubosci przekraczajacej 35mm.
Lite drewno - wydawac sie moze ze rozwiazanie najlepsze i najprostrze - ale...cena... orzech na poczatek zabawy moim zdaniem za drogi, drewna egoztyczne ciezkie do zdobycia i trune w obrobce - pozstaje np. buk, czeresnia - ale jesli nie ma sie zaprzyjaznionego stolarza ciezko zdobyc odpowiedni kawalek (wbrew pozorom ciezko cos na ten temat znalesc na forum)
Deski - ten pomysl ktory jakis czas temu wadl mi do glowy wydaje mi sie dosc dobry - jest to rozwiazanie posrednie miedzy sklejka a litym drewnem - z jednej strony chyba bedzie to tansze niz lite drewno a z drugiej latwiejsze do obrabiania i mniej zdradliwe niz sklejka.
W moim proejcie grbuosc osady zaplanowalem na conajmniej 40mm a otymalnie na 45 - wystarczyłyby wiec 2 deski o grubosci okolo 22mm i troche kleju- pomysl jest, zapal jest, transport jest - wiec wybylem do castoramy - desek brak ( a jak sa to sek na seku sekiem pogania ), stolarza w okolicy brak ( przynajmniej ja o zadnym nie wiem) i zaczely sie schody...
Dlatego zwracam sie z pytaniem i prosba o pomoc czy pomysl z deskami ma sens? ( upraszcza to proces bo mozna uniknac frezowaia pod mechanizm - mozna to zrobic w kazdej desce z osobna i skleic gotowe)
Boje sie o swoje umiejetnosci (a raczej ich brak) wiec chcialbym zeby koszty byly jak najmniejsze - sam wyglad drewna z ktorego bedzie wykonana osada jest malo wazny pozniewaz zawsze marzylem o osadzie biało czarnej (jak jedna z mozliwych opcji w ev2) - zatem gdzie moglbym nabyc takie deski lub ewentualnie tani kawalek drewna lun chociazby sklejki jesli juz nic innego nie ma z racji tego ze cierpie na chroniczny brak czasu oraz chwilowy brak wlasnego transportu chcialbym to nabyc za posrednictwem poczty / kuriera- czy ktos na forum moze zamuje sie tego typu sprawami? Prosze o pomoc
Pozdrawiam
Jesli zdublowalem jakis temat to przepraszam - jestem nowy i wysszukiwarka byc moze nie odkryla jeszcze przedmna wszystkich swoich tajemnic
Materiał na osadę
Moderator: Hiszpan63
-
-
-
-
Wymiary samej osady to okolo 730x150x40-45 [mm] wiec mysle ze z naddatkami potrzebuje arkuszow o wymiarach ok. 800x200x45.
Co do skladu na ul. brzozowej - swojego czasu robilem na zamowienie znajomego "klony" monitorów sonus faber - i wlasnie tam znajomy probowal zdobyc materialy - ostatecznie sie nie udalo i z tego co wiem ciezko cokolwiek tam zalatwic jesli nie bierze sie w m^3 - trzeba bylo jechac gdzie indziej i chyba w castoramie dopiero sie udalo. Pozatym tak jak wspominalem - w tej chciwli nie ma praktycznie zadnego transportu a to utrudnia poszukiwania
Proponuje sklejkę podaj wymiary a ja się dowiem trzy warstwy środkowa 15mm by zmiescic system. wiec niech bedzie sklejka
Co do skladu na ul. brzozowej - swojego czasu robilem na zamowienie znajomego "klony" monitorów sonus faber - i wlasnie tam znajomy probowal zdobyc materialy - ostatecznie sie nie udalo i z tego co wiem ciezko cokolwiek tam zalatwic jesli nie bierze sie w m^3 - trzeba bylo jechac gdzie indziej i chyba w castoramie dopiero sie udalo. Pozatym tak jak wspominalem - w tej chciwli nie ma praktycznie zadnego transportu a to utrudnia poszukiwania
Proponuje sklejkę podaj wymiary a ja się dowiem trzy warstwy środkowa 15mm by zmiescic system. wiec niech bedzie sklejka
-
-
Potrzebujesz arkusz sklejki 15 mm o wymiarach 800 x 600 mm. Z tego robisz trzy jednakowe formatki, w środkowej wycinasz miejsce na spust i obniżasz ją o jakies 11 mm tam, gdzie idzie rura systemu. Zewnętrzne fazujesz tam pod kątem 45 stopni na taką samą głębokość - i po złożeniu masz prawie gotowy frez pod system. Do wiertarki zakładasz wałek z drewna fi 20 oklejony papierem ściernym, i sklejoną osadę doszlifowujesz w tym rowku na półokrągło. Resztę już chyba sam wiesz jak zrobić.tomaszszamot pisze:Wymiary samej osady to okolo 730x150x40-45 [mm] wiec mysle ze z naddatkami potrzebuje arkuszow o wymiarach ok. 800x200x45.
....
-
Witam Panowie, skoro pojawił się temat sklejki to nie śmiało pozwole sobie zapytać - przykładowo, ile będzie kosztować taki kawałek jak kolega wyżej potrzebuje ?
At 44 BP .177 & Leoś 4,5-14x50 SF
http://www.youtube.com/watch?v=K1t4pGxYG0o
http://www.youtube.com/watch?v=K1t4pGxYG0o
-
-