Wydzielone o Iż'yku

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: pala30 »

Ja też odniosłem takie wrażenie ze ta norica koziołkowała w locie.Przestrzeliny tak sugeruja.A co byście polecili do strzelania na wieksze odleglości niż 20m??
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

pala30 pisze:A co byście polecili do strzelania na wieksze odleglości niż 20m??
Ja , we wszystkich trzech iżykach , z powodzeniem używałem H&N LOGO CLUB. Pasował wagowo , nie blokował magazynka , cena w okolicach 15 zł (obecnie).
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
pablorudnik

Post autor: pablorudnik »

Zwykły słowacki KTK tani i celny.
:) FWB 300s U + Leapers 3-9x40 TF2 :)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Z tańszych słowackie diabolo "ktk", używam też zastępczo crosmana pointeda, jeśli nie strzelam exactem 4,51. Crosman naprawdę nieżle lata, jest dość lekki. Dostaniesz pewnie dużo propozycji, ja piszę o tym, co znam, zawsze...
Awatar użytkownika
pablorudnik

green_thunder pisze:Dostaniesz pewnie dużo propozycji, ja piszę o tym, co znam, zawsze...
Tak jak każdy,nie ma złotego środka.Ja strzelam z KTK z uwagi na przemiał ilościowy iża,sprawdził się też w hatsanie i w nowym crosie.Teraz szukam płaskiego śrutu do iża w sensownej cenie.Na razie przetestowałem na iżu tomitex płaski,H&N sport i Gamo pro match,najlepiej wypadł gamo.
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Witam szanownych kolegów.Przeczytałem Wasze sugestie co to śrucin i powiem że nie wiedziałem co wybrać.Więc postanowiłem zaglądnąć do sklepu po większe zakupy.Mam fajny sklepik strzelecki koło domku wiec zajrzałem.Zakupiłem 10 paczek śrutu.A mianowicie ,śrut ukraiński skarabey plus ds 0,40 g, skarabey plus ds 0,50 g ,czarnego słowaka ktk, umarex hammer,crosman destroyer,crosman premier ultra magnum heavy, crosman hollow point, h&n econ,h&n sport i srut bezołowiowy w otoczce teflonowej special magnum terc.Po zakupie oczywiście wpadłem na nieczynną strzelnice w Dąbrowie Górniczej i ogień z baikała.Powiem tak każdy śrut strzela inaczej bo różnią sie budowa i wagą .To oczywiste.Oddałem po 20 strzałów z każdej paki i stwierdzam ,że mój iżik najlepiej strzela(najlepsze skupienie i powtarzalność w te same miejsce) na dystansie 20 m z h&n sport.A drugim śrutem jest już używany prze zemnie tomitex diablo gładki płaski.Szkoda ze niemiaiłem foto przy sobie bo zrobił bym zdięcia tarcz, a na foty z tele było już szarawo.Ale mam fotke dzisiejszego zakupu.pozdrawiam i naprawde dziekuje za porady SZANOWNI KOLEDZY ....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
pablorudnik

Z H&N sport i ja uzywałem i jest naprawdę dobry,tego w niebieskim plastiku to raczej nie używaj,niby to teflon,ale to nie teflon.Przy strzale ta otoczka nagrzewa się w lufie i pięknie smaruje gwint farfoclami,przy mocniejszy karabinkach po prostu się topi i metalowy rdzeń piłuje po gwincie.Jedyne dobre śruty w otoczce z teflonu i z metalowym rdzeniem robi jak się nie mylę Walther,reszta to szajs,który sieje i niszczy lufę.
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Dzięki za uwagę do tego teflonu.No własnie jakoś dziwnie lata ten srut.jakby bokiem...Przedziwne dziury robi w tarczy...czysty szok !! hehehheheh
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

U mnie dobrze lata H&N. Równie dobrze Econ i Sport. W weekend wypróbuję GECO Dynamit Nobel.
Oczywiście mam różny zestaw śrutów okazyjnie zakupionych dla niedzielnych działkowych puszkowców. :)
Na dobrych śrutach to bym zbankrutował. :)
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Mam takie pytanko.Dopiero dziś zobaczyłem że mój iż 61 ma oznaczenie F czyli na rynek niemiecki ,nie przekracza 7,5 j.Czym on się różni od normalnego iża 61???z tego co wiem normalny iż na rynek europejski też nie przekracza 7,5 j.wyczytałem ze ma 7j.Wie ktoś czym sie różnią???
Awatar użytkownika
pablorudnik

Stary iż 60 z lat 80 lub 90 był jednostrzałowy z metalowym zamkiem(i wersja 61 z metalowym zamkiem i magazynkiem),co do mocy to ze względów technicznych w tym karabinu nie da się uzyskać więcej niż 5-6 J.Jedyne różnice są takie że karabinki na rynek amerykański mają lepsze wykończenie i itp. ale mocy na pewno nie.Ten karabinek najlepiej pracuję ja ma 3-4J,i na śrucie lekkim poniżej 0,5g.
Awatar użytkownika
Walend
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Walend »

Na twoim miejscu nie męczył bym Iż'yka Crosmanem ultra magnum, jest za ciężki na ten karabinek.
FWB 300 "Palemka"
FWB 600 + Burris Timberline 4.5-14x32
Remington 1858 Uberti .44
Ruger Mk2 Target .22
CZ P10C 9x19
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

pablorudnik pisze:Ten karabinek najlepiej pracuję ja ma 3-4J,i na śrucie lekkim poniżej 0,5g.
Walend pisze:Na twoim miejscu nie męczył bym Iż'yka Crosmanem ultra magnum, jest za ciężki na ten karabinek.
Dokładnie ;) Zbyt ciężkie śruty spowodują , że siądzie Ci sprężyna i zacznie się rozrzut Vo, a co za tym idzie karabinek zacznie siać. Dobierz sobie jeden gatunek śrutu , nawet jeżeli będzie to płaski . Do 30m postrzelasz z powodzeniem. Aby z iżyka strzelać na większe odległości skutecznie , potrzeba zrobić mu tuning . Chociaż wcale niekoniecznie zwiększać energię .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Twój karabinek ma F-kę bo poprostu musi ją mieć żeby mógł być sprzedawany. Nawet jak nie ma tych 7,5j to ta F jest jakby certyfikatem, gwarancją nieprzekraczalności tej granicy.
Diablik + Waver v10 2-10x38
januszrg

Post autor: januszrg »

Proponuję exacta rs....ostatnio strzelałem z kilku różnych dmuchawek...niestety nie moich :/ ...i bardzo fajnie latał,więc pewnie w iżyku też się sprawdzi.