Wiekowy Crosman Medalist model 1322

Moderator: Hiszpan63

laki_luk

Wiekowy Crosman Medalist model 1322

Post autor: laki_luk »

Witam,
Sprzątajac w garażu znalazlem swoją starą wiatrówkę z młodzieńczych lat, a że wspomnienia odżyły więc chciałem sobie postrzelać...
Niestety na "chciałem" sprawa się zakończyła. Włożyłem śrut, "pomachałem" żeby nabić powietrze, naciskam na spust i... nic śrut podsuną się z 3cm w lufie i koniec :|. Najpierw troche śmiechu, próba druga..."pompuje" powietrze ale słysze że z lufy wychodzi to powietrze które ładuje. Rzuciłem sprzątanie wziełem się za rozkręcenie wiatrówki. Środek prosty jak konstrukcja cepa, uszczelki widać że są całe nie uszkodzone. Może ktoś wie jak sobie z tym problemem uciekania powietrza poradzić bo bym postrzelał sobie w wolnej chwili No chyba że ząb czasu zrobił swoje i już ten Crosman nigdy nie odda żadnego strzału.
Ewentualne zdjęcia wiatrówki i każdego podzespołu z osobna moge zrobic, z tym problemu nie będzie.

P.s Chodzi mi o pomoc w naprawie tej wiatrówki wiec bez sensu pisać posty typu "kup sobie..." "nie warto..." itp. Może to nie był demon dalekich strzałów ale w dzieciństwie dawał wiele radości i zabawy.

~~~~~~~~~~~~~~
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
Adam.
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

To tak na początek: http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18
PS.: Green_thunder Pierwszy :mrgreen:
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
pablorudnik

Post autor: pablorudnik »

Co do tego pistola,to posiadam młodszego brata model 1377c dopiero od paru dni,ale zdążyłem go już wybebeszyć :mrgreen: i w miarę rozgryzć konstrukcję.Jeśli powietrze uchodzi przez lufę problem tkwi w cylindrze z zaworem i zasobnikiem powietrza.Przesyłam orginalny schemat,musisz dokładnie rozebrać zasobnik i zobaczyć stan uszczelek,sprzeżynkę iglicy i itp.(nie wiem czy dobrze to wszystko nazywam to moje pierwsze PCA)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
:) FWB 300s U + Leapers 3-9x40 TF2 :)
laki_luk

Zasobnik rozebrałem, uszczelki wyglądają dobrze żadnych mechanicznych uszkodzeń na nich nie widać. Jedna tylko budziła moje wątpliwości, ta na iglicy, ale dorobiłem nową prowizoryczną i jest dobrze. Zastanawia mnie może sprężynka już nie ma takiej siły. Poszukam nowej (jak znajde hehe) i napisze czy to sprężynka czy nie.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

DZIKIslupsk pisze:To tak na początek: http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18
PS.: Green_thunder Pierwszy :mrgreen:
Mateusz, sam zaprosiłem Kolegę laki z ajłebu do nas... ;)
A to po otwarciu pokazuje sporo w większym rozmiarze, choć pablo korzystał pewnie z tego samego żródła :lol:
http://s29.photobucket.com/albums/c288/ ... dwhole.jpg
laki_luk

Niestety wymiana sprężynki nic nie dała... zrobilem z gumy jedną uszczelkę, powietrza można trochę "naładować" do cylindra ale starcza na tyle żeby śrut wystrzelil na okolo 40-70cm...
Awatar użytkownika
marekpajer

Post autor: marekpajer »

Witam.Co prawda nie mam żadnego z tych Crosów, ale widzę, że mechanizm taki sam jak w QB,więc może pomogę. Jeśli powietrze przechodzi do lufy podczas nabijania, tzn puszcza zawór strzałowy-na elemencie 1322A011 powinna być uszczeleczka, bądź oring uszkodzony.Jeśli nie to za słaba sprężynka dociskająca ten element, ewentualnie coś się przyciera i nie dociska sprężynka jak należy.Nie zmieniaj jej na inną, bo jak dasz dużo twardszą, to np uszczelni zawór, ale zablokuje uderzenie bijnika.Podobny efekt wycieku powietrza będzie, jeśli padnie uszczelnienie między zaworem strzałowym 1322-013 a rurą w której on się znajduje.
Inną możliwością są problemy z bijnikiem .To on uderza w tą małą iglicę zaworu strzałowego i przepuszczane jest powietrze sprężone do kanaliku w kierunku lufy. Jeśli ten bijnik naciska za mocno na 1322A011 to powietrze będzie zmykać, zwłaszcza przy za słabej sprężynie 111A026. Spróbuj pompować przy odciągniętym zamku, lufą do góry,aby dodatkowo odsunąć bijnik od zaworu strzałowego.
Pozdrawiam
QB79 PCP ,AM850 PCP ,Cros3576, 2240, BMK19,30 i powiększająca się kolekcja CP