Diana 75

Sprzęt sprzed 1985 roku

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze, krzysztof

Awatar użytkownika
Krzysztoń

Diana 75

Post autor: Krzysztoń »

Cześć..
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Diany 75. Naczytałem się tyle o tym karabinku, że chociaż nigdy nie miałem go w rękach, powiedziałem sobie : Muszę go mieć ( a właściwie ją ) ale raczej w bliżej nie określonym czasie.
Przeszukując Allegro, trafiłem na gościa z Niemiec, który wystawił lewą Dianę, czyli akurat dla mnie. W opisie było, że wymienione sprężyny i uszczelki, że karabinek cały jest cacy. No to piszę do gościa. Wymieniliśmy kilkanaście bardzo miłych maili, później nawet o dzieciach, ich pasjach, no i dostałem upust - siedemnaście procent :mrgreen: .
Po wyjęciu z paczki -pierwsze zaskoczenie: ciężka jak cholera. HW35 ze swoimi 3,8 kg. to drobiazg. Złożyć się tym do strzału - trudna sprawa, lufa kręci jakieś ósemki. Ten antyodrzut to też nie taki jaki sobie wyobrażałem. Po kilku dniach strzelania, gdy doregulowałem to wszystko do siebie, Diana okazała się całkiem poręcznym karabinkiem. Nawet waga jakoś zmalała :D .Po tygodniu strzelania z Diany, biorę do ręki HW i :shock: . Lufa po strzale skacze w górę. Biorę Slavię - to samo. Wcześniej tego nie zauważałem.
Jednak antyodrzut w Dianie działa rewelacyjnie, tylko musiałem mieć mieć jakieś odniesienie. Do środka pewnie szybko nie będę zaglądał, chodzi wszystko płynie, delikatnie. Odkręciłem tylko korki i sprawdziłem zębatki. Chodzą luźno, gdyby nie smar wypadły by same, czyli wszystko jest w porządku. Oksyda jest w bardzo dobrym stanie, tylko osada na dole chwytu lekko uszkodzona, no i rysa z boku na muszce. Numer karabinka 002009, gdyby ktoś z Was wiedział, który to rok produkcji, będę wdzięczny.
Pozdrawiam.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Diana 75, HW 35, Slavia 631
Awatar użytkownika
Walend
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Walend »

Gratuluje zacnego karabinka :)
Może kiedyś też zapoluje na takowy.
FWB 300 "Palemka"