GWINTOWANIE LUFY

Moderator: Hiszpan63

Doberman

GWINTOWANIE LUFY

Post autor: Doberman »

Witam , czy możliwe jest żeby gwintować lufę , i żeby zostało 4,5mm czy niestety musi być 5,5mm ??? Bo nie chcą mi wymienić tej wiatrówki :(
A rysowanie lufy na czym polega ? Bo też czytałem że nawet lepsze od gwintu , ale co do tego nie jestem przekonany

Proszę o odpowiedź...
Awatar użytkownika
Emhyrion

Re: GWINTOWANIE LUFY

Post autor: Emhyrion »

Doberman pisze:Witam , czy możliwe jest żeby gwintować lufę , i żeby zostało 4,5mm czy niestety musi być 5,5mm ??? Bo nie chcą mi wymienić tej wiatrówki :(

Proszę o odpowiedź...
Żebym dobrze zrozumiał... Masz wiatrówkę 5.5 mm ale chcesz mieć 4.5 ?

Jeśli na odwrót to może jeszcze by się dało coś zrobić, pewnie da się poszerzyć otwór, może nawet nagwintować, ale koszty będą niewspółmierne do osiągniętego celu. Już chyba taniej i lepiej będzie wymienić lufę

ale z 5.5 mniejszego kalibru nie zrobisz, bo jak? Napchasz do środka poxiliny i wywiercisz otwór?

Post autor: miki »

Lufy 4,5 mm GL nie przeciągniesz na 4,5 GW. W bruzdach wyjdzie 4,7. Rysowanie jest ok, ale po pierwsze nikt już zdaje się tego nie robi, po drugie - koszt będzie wyższy od ceny wiatrówki, którą chcesz w ten sposób usprawnić.

Dokup lufę gwintowaną, albo po prostu sprzedaj ustrojstwo na Allegro i kup coś konkretnego.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Emhyrion pisze:Żebym dobrze zrozumiał... Masz wiatrówkę 5.5 mm ale chcesz mieć 4.5 ?
Doberman zamówił karabin 4,5 i dostał taki, ale myślał, że będzie GW, otrzymał GL.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

green_thunder pisze:Doberman zamówił karabin 4,5 i dostał taki, ale myślał, że będzie GW, otrzymał GL.
Doberman nie myślał , że otrzyma ... tylko zgodnie z ofertą , którą widziałem to miała być lufa gwintowana :evil: ... znaczy się ... został oszukany ....
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Swego czasu za starych czasów na iwebie( :evil: ) słyszałem, że ktoś rysował lufę u Senia i podobno wyszło super, ale osobiście z tego nie strzelałem. Ja radził bym Ci nie zajmuj sie tym osobiście(bo nie jesteś pełnoletni i teoretycznie woglę nie możesz mieć tego w rękach), a poproś Tatę, czy Mamę żeby zadzwonili do faceta i już. Jeśli to nie wypali to skontaktuj się z allegro i niech oni Ci pomogą. Tylko zanim zaczniesz coś robić koniecznie skopiuj sobie ofertę.
Pozdrawiam: DZIKIslupsk
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Możesz jeszcze spróbować w 'Konceptusie', oferta poniżej:

http://www.konceptus.pl/product_info.ph ... 8497023676

Tylko nie wiem, czy to nie będie przerost formy nad treścią :|

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Doberman

Re: GWINTOWANIE LUFY

Emhyrion pisze:
Doberman pisze:Witam , czy możliwe jest żeby gwintować lufę , i żeby zostało 4,5mm czy niestety musi być 5,5mm ??? Bo nie chcą mi wymienić tej wiatrówki :(

Proszę o odpowiedź...
Żebym dobrze zrozumiał... Masz wiatrówkę 5.5 mm ale chcesz mieć 4.5 ?

Jeśli na odwrót to może jeszcze by się dało coś zrobić, pewnie da się poszerzyć otwór, może nawet nagwintować, ale koszty będą niewspółmierne do osiągniętego celu. Już chyba taniej i lepiej będzie wymienić lufę

ale z 5.5 mniejszego kalibru nie zrobisz, bo jak? Napchasz do środka poxiliny i wywiercisz otwór?
mam wiatrówkę 4,5mm , ale z GL :(

[ Dodano: 2010-10-20, 06:56 ]
SlaweQ pisze:Możesz jeszcze spróbować w 'Konceptusie', oferta poniżej:

http://www.konceptus.pl/product_info.ph ... 8497023676

Tylko nie wiem, czy to nie będie przerost formy nad treścią :|
ja zapłaciłem 224 zł za wiatrówkę z przesyłką , a gwintowanie mnie bedzie kosztowało 160 :(

[ Dodano: 2010-10-20, 07:15 ]
http://allegro.pl/qb-78-qb-79-ar-2078-l ... 30323.html

czy ta lufa była by dobra ?

albo ta :
http://allegro.pl/nowa-lufa-do-slavia-6 ... 41229.html

???

[ Dodano: 2010-10-20, 08:19 ]
Jeszcze mam jeden pomysł :
Żeby przewiercić tą lufę na jakieś 5,45 mm i używać pocisku nad kalibrowego , czyli zwykłego 5,5mm
Awatar użytkownika
LocutusBorg

Post autor: LocutusBorg »

Jeżeli kupiłeś produkt nowy, a allegrowicz jest przedsiębiorcą (znaczy działalność ma, obojętnie jaką), to na mocy prawa w polsce obowiązującego w ciągu 10 dni od otrzymania towaru możesz mu ją spakować, wysłać, i napisać na kartce: "Zwracam towar, nie spełnia moich oczekiwań, proszę o zwrot pieniędzy nanr rachunku...". I nie ma bata - MUSI Ci oddać kasę. Bez tłumaczeń ze swojej strony. Nawet, jakby napisał na aukcji, że zwrotów nie przyjmuje (hahaha). Ja już tak nie raz (niestety) robiłem, nawet, jeżeli ktoś nie prowadził działalności. Nigdy problemów nie miałem (tylko stratny na przesyłce byłem) i nawet komentarze pozytywne sobie powystawialiśmy :)

Jeżeli 10 dni już minęło, to możesz mu i tak koło pióra narobić, bo w opisie aukcji jaest jak wół, że miała być gwintowana, a dostałeś coś, co z tym opisem się nie zgadza. Wtedy nawet za przesyłkę (w obie strony) ma Ci zwrócić - jeżeli nie chce, kręci, albo coś (tylko załatwiaj to mailami, żeby mieć w razie co dowód) - postrasz go, że sprawę oddasz do sądu, a ponadto ODDAJ (nie postrasz, no, może z raz) sprawę do Allegro - że wystawia towar niezgodnie z opisem.

Ludzie, korzystajcie ze swoich praw. A w razie co - do Rzecznika Praw Obywatelskich się zwróćcie (delegatury s w każdym większym mieście, w BB też :) ). Niech zarobi na swoją pensję :D
Slavia 634 + PP 6x40
Doberman

LocutusBorg pisze:Jeżeli 10 dni już minęło, to możesz mu i tak koło pióra narobić, bo w opisie aukcji jaest jak wół, że miała być gwintowana, a dostałeś coś, co z tym opisem się nie zgadza. Wtedy nawet za przesyłkę (w obie strony) ma Ci zwrócić - jeżeli nie chce, kręci, albo coś (tylko załatwiaj to mailami, żeby mieć w razie co dowód) - postrasz go, że sprawę oddasz do sądu, a ponadto ODDAJ (nie postrasz, no, może z raz) sprawę do Allegro - że wystawia towar niezgodnie z opisem.
wiatrówkę kupiłem 13.10.2010 czyli jeszcze trzy dni

odpisali mi wreszcie , mam wysłać do nich wiatrówkę z gwarancją , a oni sprawdzą czy faktycznie jest gładka , jak będzie to przyślą mi nową , ale pytanie , czy później mi ją odeślą , bo ma pare negatywów , więc nie wiem czy ufać czy nie ...

ma ktoś pomysł jak zrobić zdjęcie tego braku gwintu :P ???
może zdjęcie ich przekona :) żeby wysłali od razu , a ja bym dał kurierowi tą beznadziejną bez gwintu

poczekam co mi dzisiaj napiszą
Awatar użytkownika
Apetizer

Post autor: Apetizer »

Zrób zdjęcia wiatrówki z nr seryjnym oraz wyślij za potwierdzeniem nadania. Jeśli nie otrzymasz towaru zgodnego z tym za co zapłaciłeś, to pozostanie Ci tylko zgłosić oszustwo. Zachowaj sobie (zapisz) całą korespondencję jaką prowadziłeś z tym sprzedawcą, tak wychodząca jak przychodzącą. Sprawdź tez co mówią przepisy na temat czasu realizacji reklamacji. (wydaje mi się ze jest to 14 dni roboczych ale nie jestem pewny.) możesz tez poszukać w swoim mieście przedstawiciela Państwowej Inspekcji Handlowej, udzielają oni bezpłatnych porad i pomagają polubownie załatwiać spory między sprzedawcami a konsumentami.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Doberman pisze:ma ktoś pomysł jak zrobić zdjęcie tego braku gwintu ???
Coś mi się wydaje , że na kostce lufy lub cylindrze powinno być oznaczenie "GL" ... łatwiej będzie sfotografować numer seryjny i takie właśnie oznaczenie ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Doberman

na kostce lufy pisze tylko numer seryjny

[ Dodano: 2010-10-20, 11:01 ]
Oki , dogadałem się z nimi i tylko emailem . Więc całą historię mam
Awatar użytkownika
Apetizer

Post autor: Apetizer »

Daj linka do tej aukcji co zakupiłeś ten sprzęt.
Doberman