SHARP INNOVA 1210 Wood 5.5

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
RomekS

Post autor: RomekS »

leszczu pisze: Jakie musiało by być ciśnienie żeby powietrze zrobiło w tym dziurę?
Zrobi, zrobi. I to w najmniej oczekiwanym miejscu.
Norbert pisze:Co do uszczelki tłoka.
Według mnie z czasem ciśnienie samo sobie zrobi "otworek".
Racja. Gdzieś znajdzie ujście. Najpewniej tam gdzie wyrządzi najwięcej szkody.
Dla chcącego nie ma NIC...
Awatar użytkownika
lotam

Post autor: lotam »

Zamieszczam rysunki projektowanego korpusu proszę o akceptację i wysyłam do produkcji prototypu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sharp Innova 1210 4,5 + Sutter 3-7x20
Dynkso_o

Post autor: Dynkso_o »

Żywy temat, kopalnia wiedzy, ale do rzeczy :) Droga internetowa zakupilem Sharpa, zdaje sie, ze i ja teraz jestem posharpany. Chyba bardziej na probe, znalazlem sklep, cena przyzwoita 230zl za model 1100, nie chcialem doplacac 100zl (1/3) wartosci karabinka do metalowego gwintu. Zdecydowalem sie na zakup. Zapytalem wczesniej sprzedawcy, czy lufa w tymze modelu jest stalowa, uzyskalem odpowiedz twierdzaca. Przyszla paczuszka w tempie ekspresowym. Model, ktory dostalem to chyba ten ze starszej generacji (bez Tru-Glo), de-fakto, zgodny ze zdjeciami na stronie; lufa natomiast okazala sie plastikowa. Model ten troche przypomina odpustowa zabawke, niz wiatrowke :) Troche mnie to drazni, tym bardziej, ze sprzedawca mowil co innego. Moje pytanie, czy model 1100 z, nazwijmy to "nowej generacji" ma lufe metalowa, a plastikowa wystepuje jedynie w tych starszych? i czy jest mozliwosc ewentualnie dokupienia lufy stalowej do modelu ktory posiadam ( chyba ktos na forum, zamienial lufe na te od Slavi, moze ostal mu sie metal od Sharpa:)
Druga sprawa niezwiazana z pierwszym pytaniem, czytalem, ze ladowanie Sharpa to nie taka prosta sprawa, zbagatelizowalem problem, nie uwazam sie za cherlaka. Jakież bylo moje zaskoczenie, kiedy dzieciaki na Youtubie pompuja wiatrowke duzo sprawniej niz ja :), czy to mozliwe, ze moj model laduje sie ciezej ?, trudno mi to troche zrozumiec, po 4 razie mam juz dosyc, po piatym dretwieje mi reka i boli nadgarstek , szostego nie probowalem, boje sie :) Z góry dziekuje za odpowiedz
zelazny karzel

Post autor: zelazny karzel »

Dynkso_o pisze:; lufa natomiast okazala sie plastikowa.
lufa jest stalowa tyle ze w plasticzanej oslonie.
Co do pompowania, to musisz pocwiczyc :mrgreen:
specbest

Post autor: specbest »

Napewno musisz troche wkrecić tłok pompki (jesli jest za długi to pompowanie jest bardzo cieżkie -wystarczy pół obrotu na gwincie) rysunki są na początku tematu.

jesli ktoś chce ładna ósemke to prosze pw
Obrazek
Porządek i ład jest domeną ludzi małych. Geniusz panuje nad chaosem :)
Awatar użytkownika
lotam

A propos tłoka i pompki, rozebrałem swoja pompkę w celu wypolerowania mocowania (coby ładniejsze było), wypolerowanie dziurki żeby nie niszczyła uszczelki tłoka, wypolerowanie krawędzi po których chodzi mocowanie (po wyjęci okazało się że jest całe porysowane), uszczelnienia tłoka (zatkanie dziurki a raczej podłożenie podkładki pod sprężynkę w tłoku) zauważyłem że sam pręt łączący mocowanie z tłokiem jest mocno wygięty, zdziwiło mnie to bo nie odczuwałem jakiegoś dużego oporu przy pompowaniu. Czy ktoś z Was miał podobne objawy u siebie?
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

No skoro tak sądzisz, nie spodziewałem się że aż tylu nas będzie.
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Awatar użytkownika
PANZER.PL!!!

Post autor: PANZER.PL!!! »

im więcej tym lepiej dla spolecznosci SHARPanych ludzi z SKS
Dynkso_o

Post autor: Dynkso_o »

Nawiazujac do mojego wczesniejszego pytania, czy jezeli zwieksze odleglosc tloka do zaworu (bo chyba to ma na celu skrecenie sruby tloka ), pompka zacznie lzej chodzic, a tym samym, analogicznie, mniej powietrza dostaje sie do zasobnika i sila wiatrowki spada. Jezeli tak jest, jestem w stanie sie poswiecic z tym silowaniem (jezeli np 4 pompniecia rownaja sie 6, hipotetyzuje jedynie :), chociaz, wierzcie mi, ze te pompowanie to naprawde nielatwa sprawa, z drugiej strony przy piatej pompce uruchamia sie zawor bezpieczenstwa, ktory wypuszcza powietrze, wynika z tego, ze cisnienie jest u mnie takie same, przy czym pompuje sie ciezej. Kto pomoze mi rozwiklac te zagadke ? Aha jeszcze jedno pytanie, skoro gwint jest stalowy, to moze poprostu jest mozlwiosc pozbycia sie tej plastikowej oslony lufy, lub zastapienie ja czyms innym.
Awatar użytkownika
PANZER.PL!!!

jesli masz 1110 to oslone zostaw bo lufe mozesz zgiac bo jest cienka, a co do pompowania to ja zblokowalem podkadka zawor i moge pompowac 8-10 razy nie sprawia mi zadnego problemu pompowac 6 razy
Awatar użytkownika
lotam

Jeśli nie odpowiada Ci plastikowa osłona zmień ją na aluminiową lub stalową dzisiaj będąc w PRAKTIKERZE widziałem rurki aluminiowe w rozsądnej cenie wystarczyłoby nagwintować na tłumik i po kłopocie wymierz tylko długość i średnicę bo w 1110 jest krótsza niż w 1210 więc wymiarów Ci nie podam. O wiele ładniej będzie to wyglądało z nowym korpusem i będzie wytrzymalsze. :)

[ Dodano: 2010-02-02, 19:43 ]
I jeszcze kwestia techniczna dosyłacz będzie wykonany ze stali coby dwa miękkie metale o siebie nie ocierały i nie zatarły się.
Awatar użytkownika
piotrpek
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: piotrpek »

Od jakiegoś czasu obserwowałem to :mrgreen: Szarpane Towarzystwo i dzisiaj właśnie poczyniłem zdecydowany krok w Waszym kierunku i zamówiłem 1210/4,5mm.
Pozdrawiam!
Crosman 3576, 2xŁucznik KL.170, PRO77, Lider S-9, Sharp Innova 1210+Delta 3-9x40
Awatar użytkownika
kk84

Post autor: kk84 »

piotrpek pisze:Od jakiegoś czasu obserwowałem to :mrgreen: Szarpane Towarzystwo i dzisiaj właśnie poczyniłem zdecydowany krok w Waszym kierunku i zamówiłem 1210/4,5mm.
Pozdrawiam!
:D Witamy wśród poSharpańców
HW97K + D.O.C. 4-16x50 AOMD
Taurus PT92
W drodze BMK40 + lupka nieznana
Awatar użytkownika
PANZER.PL!!!

no kolejny tawarisz SHARPany witamy serdecznie :D
Awatar użytkownika
peyalo

Post autor: peyalo »

Kiedyś było powiedzenie w ząbek czesany a teraz będzie Sharpany.Witamy to chyba jest już wysoce zaraźliwe.... :mrgreen:
Niewielka Zbrojownia