Żywy temat, kopalnia wiedzy, ale do rzeczy

Droga internetowa zakupilem Sharpa, zdaje sie, ze i ja teraz jestem posharpany. Chyba bardziej na probe, znalazlem sklep, cena przyzwoita 230zl za model 1100, nie chcialem doplacac 100zl (1/3) wartosci karabinka do metalowego gwintu. Zdecydowalem sie na zakup. Zapytalem wczesniej sprzedawcy, czy lufa w tymze modelu jest stalowa, uzyskalem odpowiedz twierdzaca. Przyszla paczuszka w tempie ekspresowym. Model, ktory dostalem to chyba ten ze starszej generacji (bez Tru-Glo), de-fakto, zgodny ze zdjeciami na stronie; lufa natomiast okazala sie plastikowa. Model ten troche przypomina odpustowa zabawke, niz wiatrowke

Troche mnie to drazni, tym bardziej, ze sprzedawca mowil co innego. Moje pytanie, czy model 1100 z, nazwijmy to "nowej generacji" ma lufe metalowa, a plastikowa wystepuje jedynie w tych starszych? i czy jest mozliwosc ewentualnie dokupienia lufy stalowej do modelu ktory posiadam ( chyba ktos na forum, zamienial lufe na te od Slavi, moze ostal mu sie metal od Sharpa:)
Druga sprawa niezwiazana z pierwszym pytaniem, czytalem, ze ladowanie Sharpa to nie taka prosta sprawa, zbagatelizowalem problem, nie uwazam sie za cherlaka. Jakież bylo moje zaskoczenie, kiedy dzieciaki na Youtubie pompuja wiatrowke duzo sprawniej niz ja

, czy to mozliwe, ze moj model laduje sie ciezej ?, trudno mi to troche zrozumiec, po 4 razie mam juz dosyc, po piatym dretwieje mi reka i boli nadgarstek , szostego nie probowalem, boje sie

Z góry dziekuje za odpowiedz