Hatsan 90S

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

pikuleek

Hatsan 90S

Post autor: pikuleek »

Pierwsze strzelanie za sobą, ja kontra patelnia grubości 3-4mm, jakieś 12m, pierwszy strzał z wiatrówki, rykoszet gdzieś w koronę drzew, dosyć poważne wgłębienie w patelni ale bez penetracji (tomitex płaski), zabrzmiało groźnie więc w obawie przed kolejnymi zmiana celu, paczka po papierosach i jednorazowy talerzyk, najpierw kalibracja na talerzyku... w końcu trafiam w środek, czas na paczkę po lucky strike'ach, najpierw w ranty, potem już w czerwone kółeczko, zwieńczeniem były kapsle, niestety tylko z siedzącej (na tyłku na ziemi :oops: ) podpartej, też 12m, a na koniec paczka ze stojącej z 18m, ekstra :D
Tylko pierwsze pytania
-podczas naciągania skrzypi, tak jakby tarcie metal o metal, może to moje złudzenie ale tak jakby coś po wewnętrznej stronie jamy cylindra się przesuwało, to chyba raczej nie jest normalne, ustąpi po przesmarowaniu? jeżeli odwlekę trochę rozebranie wiatrówki to może się coś z nią stać?
-po kilku strzałach widać resztki fabrycznego oleju rozpryśnięte w okolicy w której lufa styka się z... "tym zasadniczym, rurowym elementem, w którym znajduje się cały mechanizm" (nie mam pojęcia jak się to fachowo nazywa), to normalne w nowych wiatrówkach?
pozdrawiam, pikuleek
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

Disel to na początku norma chyba każdy świeży hatsan tak ma. Smarowanie molibdenowym powinno zniwelować skrzypienia i trzaski pod czas naciągania, ewentualnie polerka cylindra. Radze postrzelać na dalsze dystanse, większa frajda, tylko wtedy śrut jakiś ostry.
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Awatar użytkownika
eclip2

Post autor: eclip2 »

Rozbiórka, mycie i porządne smarowanko bebeszków zlikwiduje diesla. Tak jak napisał Korneliusz, trzeba między tłok a popychacz nawrzucać smaru. Dużo smaru. Jak będziesz miał problemy z czymś, to wal ;)
...+BT3-9x40DOA600
Hatsan55(II)
Łucznik wz.70 1975
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Z tym smarem to bym nie przesadzał.
guntuning.com