SHARP INNOVA 1210 Wood 5.5

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
januszmariusz

Re: ósemka sharp innova 4,5mm

Post autor: januszmariusz »

giez pisze:witam, czy ósemka do 4,5 mm ma mieć takie same wymiary?
czy ktoś mógłby (odpłatnie) taką wykonać? mógłbym zobaczyć zdjęcie z nałożoną ósemką?
pozdrawiam

Nadal jesteś zainteresowany ósemką do Innovy :? Obrazek
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
giez

Post autor: giez »

januszmariusz pisze: Nadal jesteś zainteresowany ósemką do Innovy :?
owszem jestem zainteresowany, Starszy_Pan poradził mi przy zamawianiu nie gwintować M5 pod śrubę "pompki" tylko zrobić na srubę z nakrętka samokontrującą,
- nagwintować M3 lub M4 od góry i zastosować srubę bez łba (szpilkę) najlepiej na klucz ampulowy do skontrowania osłony lufy, co Pan o tym myśli?

pozdrawiam
drozdzu

Post autor: drozdzu »

Witam
Czy ktoś z was (prócz Wodnika4 bo z nim koresponduje prywatnie i tez o tym wspominał) ma również problemy zwiazane z lotem śrutu???
U mnie przy niskiej energii (1-2 pomki) Gamo Pro Magnum lata korkociągiem srednicy jakis 15-20cm:shock: Napewno nie jest to złudzenie bo widzę dokladnie w swoim emulatorze optyki jak kołuje wokoło środka.
Ale tylko na pierwszych kilku metrach, potem leci do celu i odziwo dosyć celnie.
Przy wyższych energiach zjawisko wogole nie wystepuje.

Czy winą może być tak mały skok gwintu :? Srut robi chyba ze 4 obroty zanim opusci lufe :shock:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
januszmariusz

giez pisze:
januszmariusz pisze: Nadal jesteś zainteresowany ósemką do Innovy :?
owszem jestem zainteresowany, Starszy_Pan poradził mi przy zamawianiu nie gwintować M5 pod śrubę "pompki" tylko zrobić na srubę z nakrętka samokontrującą,
- nagwintować M3 lub M4 od góry i zastosować srubę bez łba (szpilkę) najlepiej na klucz ampulowy do skontrowania osłony lufy, co Pan o tym myśli?

pozdrawiam
Odpowiedziałem na PW
pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

giez pisze: (...) Starszy_Pan poradził mi przy zamawianiu nie gwintować M5 pod śrubę "pompki" tylko zrobić na srubę z nakrętka samokontrującą,
pozdrawiam
giez - po pierwsze - primo - nie wypada cytować korespondencji z PW :!

Po drugie - seccundo - otwory w mojej "ósemce" nistety zrobione zostały ze zbyt dużą tolerancją in + (0,15) i nie zostało zrobione przecięcie u dołu a jedynie nafrezowanie - z tej okazji nagwintowanie otworu M5 traci sens ( zbyt "słaby" materiał) a gwint u góry skutecznie kasuje zbyt dużą tolerancję otworu pod osłonę lufy
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
giez

Post autor: giez »

Starszy_Pan pisze:
giez pisze: (...) Starszy_Pan poradził mi przy zamawianiu nie gwintować M5 pod śrubę "pompki" tylko zrobić na srubę z nakrętka samokontrującą,
pozdrawiam
giez - po pierwsze - primo - nie wypada cytować korespondencji z PW :!

Po drugie - seccundo - otwory w mojej "ósemce" nistety zrobione zostały ze zbyt dużą tolerancją in + (0,15) i nie zostało zrobione przecięcie u dołu a jedynie nafrezowanie - z tej okazji nagwintowanie otworu M5 traci sens ( zbyt "słaby" materiał) a gwint u góry skutecznie kasuje zbyt dużą tolerancję otworu pod osłonę lufy
przepraszam :( czyli jaka ósemka będzie najlepsza? ta z pierwszego projektu spełnia swoje wystarczająco swoje zadanie?
Awatar użytkownika
januszmariusz

giez pisze:ta z pierwszego projektu spełnia swoje wystarczająco swoje zadanie?
Oczywiście , ale można dodać wkręt robaczkowy blokujący lufę ;)
pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

januszmariusz pisze:(...)
Oczywiście , ale można dodać wkręt robaczkowy blokujący lufę ;)
Tak, tak, tak :! zawsze można później rozwiercić gwint M5 na fi5 i dać dłuższą śrubę z nakrętką a wkręt blokujący osłonę lufy nie zaszkodzi :)
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
specbest

Post autor: specbest »

Ósemki do SHARPA posiadam albo będe posiadał
wiadomosć email ;)

[ Dodano: 2009-09-08, 11:08 ]
żle zaczołem ale może dobrze skoncze :lol:

Witam wszystkich -czołem wale o posadzke :>
Porządek i ład jest domeną ludzi małych. Geniusz panuje nad chaosem :)
GrAz

Post autor: GrAz »

Mam dziwne ale istotne pytanie,jaki śrut wam lata z niej najcelniej? Testowałem już dość sporo i jak u mnie najcelniejsza wyszła baracuda

Obrazek

Ostatnio zastanawia mnie podobnie wyglądający śrut CROSMAN POINTED ale nie wiem czy jest sens go kupić czy to jakoś w miarę lata czy wyrzucę pieniądze w błoto?

Obrazek

Dodam że używam 4,5 co polecacie do tego karabinka z czego strzelacie?
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

Z Baracudy nie strzelałem. Pointet jest do .... wyrzucenia, już kilku Sharpom nie podszedł, ale spróbuj.
Ja osobiście strzelam Tomitex szpic gładki.
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
GrAz

Post autor: GrAz »

No właśnie o to chodzi bym nie wyrzucał pieniędzy w błoto i po to tu piszę skoro nie ma sensu go kupować to kupię coś innego...

Mi osobiście Tomitex szpic wydaje się taki mało aerodynamiczny więc nasuwa się pytanie jak lata Ci na dalsze odległości?
Awatar użytkownika
Nelo

Niestety nie mam możliwości strzelania da dalsze dystanse. Max to z 30m ale już jest niewygodnie.
Hatsan85 + PP 4x32AO
drozdzu

Post autor: drozdzu »

Witam
Pisalem wczesniej ale zablakało sie w stosie innych postów :roll:

Spotkał kłos się ze zjawiskiem korkociagu w sharpie?? :shock:
U mnie zjawisko zachodzi ale tylko przy 1 i przy 2 pomkach . Przy 2 pompkach śrut leci jak spłoszona mucha zataczajac kręgi o sredicy na oko 25cm :mrgreen:
Ma to miejsce tylko na śrucie Gamo Pro Magnum który jak na ironie jest u mnie najcelniejszy (oczywiscie powyzej 3 pompek).

Mam jeszcez Crosmana Ponteda i jakiegoś Speedo i efekt ten nie zachodzi.

Mowa o kalibrze 5,5mm i uszczelnionym sharpie.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nelo

Skoro na innych śrutach nie ma takiego efektu to pewnie wina śrutu. Nie zaszkodzi poprawienie koronki lufy. Śrutów Gamo nie znam, nawet nie ma u mnie w miasteczku do kupienia także nie pomogę. Ale jak zobaczę ten śrut to kupie i sprawdzę czy w kalibrze 4,5 też się tak będzie działo.
Hatsan85 + PP 4x32AO