giez pisze:witam, czy ósemka do 4,5 mm ma mieć takie same wymiary?
czy ktoś mógłby (odpłatnie) taką wykonać? mógłbym zobaczyć zdjęcie z nałożoną ósemką?
pozdrawiam
Nadal jesteś zainteresowany ósemką do Innovy
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
januszmariusz pisze:
owszem jestem zainteresowany, Starszy_Pan poradził mi przy zamawianiu nie gwintować M5 pod śrubę "pompki" tylko zrobić na srubę z nakrętka samokontrującą,
- nagwintować M3 lub M4 od góry i zastosować srubę bez łba (szpilkę) najlepiej na klucz ampulowy do skontrowania osłony lufy, co Pan o tym myśli?
Witam
Czy ktoś z was (prócz Wodnika4 bo z nim koresponduje prywatnie i tez o tym wspominał) ma również problemy zwiazane z lotem śrutu???
U mnie przy niskiej energii (1-2 pomki) Gamo Pro Magnum lata korkociągiem srednicy jakis 15-20cm:shock: Napewno nie jest to złudzenie bo widzę dokladnie w swoim emulatorze optyki jak kołuje wokoło środka.
Ale tylko na pierwszych kilku metrach, potem leci do celu i odziwo dosyć celnie.
Przy wyższych energiach zjawisko wogole nie wystepuje.
Czy winą może być tak mały skok gwintu Srut robi chyba ze 4 obroty zanim opusci lufe
pozdrawiam
januszmariusz pisze:
owszem jestem zainteresowany, Starszy_Pan poradził mi przy zamawianiu nie gwintować M5 pod śrubę "pompki" tylko zrobić na srubę z nakrętka samokontrującą,
- nagwintować M3 lub M4 od góry i zastosować srubę bez łba (szpilkę) najlepiej na klucz ampulowy do skontrowania osłony lufy, co Pan o tym myśli?
pozdrawiam
Odpowiedziałem na PW
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
giez pisze: (...) Starszy_Pan poradził mi przy zamawianiu nie gwintować M5 pod śrubę "pompki" tylko zrobić na srubę z nakrętka samokontrującą,
pozdrawiam
giez - po pierwsze - primo - nie wypada cytować korespondencji z PW
Po drugie - seccundo - otwory w mojej "ósemce" nistety zrobione zostały ze zbyt dużą tolerancją in + (0,15) i nie zostało zrobione przecięcie u dołu a jedynie nafrezowanie - z tej okazji nagwintowanie otworu M5 traci sens ( zbyt "słaby" materiał) a gwint u góry skutecznie kasuje zbyt dużą tolerancję otworu pod osłonę lufy
giez pisze: (...) Starszy_Pan poradził mi przy zamawianiu nie gwintować M5 pod śrubę "pompki" tylko zrobić na srubę z nakrętka samokontrującą,
pozdrawiam
giez - po pierwsze - primo - nie wypada cytować korespondencji z PW
Po drugie - seccundo - otwory w mojej "ósemce" nistety zrobione zostały ze zbyt dużą tolerancją in + (0,15) i nie zostało zrobione przecięcie u dołu a jedynie nafrezowanie - z tej okazji nagwintowanie otworu M5 traci sens ( zbyt "słaby" materiał) a gwint u góry skutecznie kasuje zbyt dużą tolerancję otworu pod osłonę lufy
przepraszam czyli jaka ósemka będzie najlepsza? ta z pierwszego projektu spełnia swoje wystarczająco swoje zadanie?
Mam dziwne ale istotne pytanie,jaki śrut wam lata z niej najcelniej? Testowałem już dość sporo i jak u mnie najcelniejsza wyszła baracuda
Ostatnio zastanawia mnie podobnie wyglądający śrut CROSMAN POINTED ale nie wiem czy jest sens go kupić czy to jakoś w miarę lata czy wyrzucę pieniądze w błoto?
Dodam że używam 4,5 co polecacie do tego karabinka z czego strzelacie?
Witam
Pisalem wczesniej ale zablakało sie w stosie innych postów
Spotkał kłos się ze zjawiskiem korkociagu w sharpie??
U mnie zjawisko zachodzi ale tylko przy 1 i przy 2 pomkach . Przy 2 pompkach śrut leci jak spłoszona mucha zataczajac kręgi o sredicy na oko 25cm
Ma to miejsce tylko na śrucie Gamo Pro Magnum który jak na ironie jest u mnie najcelniejszy (oczywiscie powyzej 3 pompek).
Mam jeszcez Crosmana Ponteda i jakiegoś Speedo i efekt ten nie zachodzi.
Skoro na innych śrutach nie ma takiego efektu to pewnie wina śrutu. Nie zaszkodzi poprawienie koronki lufy. Śrutów Gamo nie znam, nawet nie ma u mnie w miasteczku do kupienia także nie pomogę. Ale jak zobaczę ten śrut to kupie i sprawdzę czy w kalibrze 4,5 też się tak będzie działo.