Moje Dianki...22?,25,27

Sprzęt sprzed 1985 roku

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze, krzysztof

Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

OT:
Nelo pisze:(...) ja zerowałem z 6 godzin....jak nie dłużej,a i tak ustawiłem w domu bez strzału tak na oko i oprzało się że pasuje.. szczęście, ale wspomagałem się otwartymi które widzę i mogę używać na mniejsze dystanse:D
Ja chyba dłużej :( Którym "czołgiem" strzelasz :? np. na 20 m :?
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

na 20 kilka tym który jest najwyżej ale ja mam o tyle dobrze że zerowałem z podpórki na początku otwartymi przesuwałem głowy wyżej i wydziałem gdzie mam cel na siatce, jak nie pasowało to dawaj rozkręcaj montaż i podkładaj klisze i tak w "koło macieju" jak to się u nas mówi... także dużo śrutu nie poszło
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Cóż ciekaw jestem co z tego będzie. Może nie będzie tak żle :mrgreen:

[ Dodano: 2009-07-15, 19:08 ]
Powiem tak, zaniepokojony waszymi stwierdzeniami, jak to długo trzeba "panzerfaust'a" zerować, poskładałem na szybko Haenelka 311. Lupke zapodałem na średni montaż, i na szynę dałem z boku blaszkę, żeby dało się dociągnąć montaż. Postawiłem tarcze na 11m i strzelam. Kurde albo mam fart ale przestrzeliny układają się w osi "10" z tym, że około 3-4cm po lewej stronie :shock: Myślę, że jak pokombinuję z grubością blaszki na montażu to będzie gitara. :mrgreen: Cel brałem krzyżem w drugim "czołgu" od dołu licząc. Już mi się ta loopka podoba...
P.S. może moderator przerzuci te posty dotyczące lupki do odpowiedniego tematu?
pięknyzadek

Post autor: pięknyzadek »

Jak tak patrzę na tą diankę to przychodzi mi tylko jedna myśl -> toż to nic innego jak 25
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Mam Dianę Mod.25 i trochę się różni od tej prezentowanej powyżej. Chociażby, ma nakręcaną zaślepke cylindra, a prowadnica nie jest zintegrowana z modułem spustu. Co ciekawe, moja Diana Mod.25 wygląda też inaczej niż Diana 25, która zaprezentował w swoim opisie SławeQ. Przypuszczam, że wcześniejsze modele były modyfikowane na bierząco i dla tego takie różnice. :mrgreen:
pięknyzadek

Post autor: pięknyzadek »

Porównując do modeli zaprezentowanych na chambers –e 22 od 23 różni w zasadzie muszka i szczerbinka – wszystkie pozostałe części będące w ich ofercie dla tych modeli są takie same. Nie mówię o osadzie, lufie i cylindrze bo nie są wyszczególnione. Wg mnie jedyną w zasadzie stałą będzie jej długość i średnica cylindra (Mówimy o 22,23 i 25 bo są one na pierwszy rzut oka takie same ;) )
W Twoim przypadku jest odpowiednio 97 cm i 25 mm, Diana Sławka też ma te wymiary (moja zresztą też)
Szkoda, że Krzysztof jak i domator68 w swoich opisach nie napisał nic o długości to coś by się wyjaśniło
Dlatego dochodzę do wniosku, że Twoja non name to właśnie 25
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Można by tak założyć. W zasadzie, średnica i długośc cylindra, tłok, spust i lufa jest identyczna. Reszta to kosmetyka.
teo129

drewienko

Post autor: teo129 »

Bonzoo witaj! Co miałes na mysli piszac ze o olejach nie mam mowy jesli chodzi o drewno? Tylkolakobejca robiłes? to znaczy,że jesli drewno zdrowe to czym malowac?
hw 97k+delta optical by Senio
diana27
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Sory, że wchodzę w temat , z doświadczenia mogę coś zasugerować co w sumie pomijając
bejce , oleje daje super efekt ( w moim przypadku stosuję) SZELAK
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szelak
W tej barwie i konsystencji.
http://www.art-renowacja.pl/szelak-lemon/370_30_32/
Zapewnie drewienku naturalną barwę i uwydatnia słoje drewna.
Dla przykładu -Fotka zrobiona przy sztucznym oświetleniu: Obrazek Obrazek
Zero bejcy i oleju, drewienko w naturalnym kolorze (na fotce orzech )
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Chodziło mi o to, że kolba była bardzo zniszczona i potrzebne były wstawki z drewna w miejsca ubytków. Różne to były gatunki drewna i całość po przeszlifowaniu była w "ciapki". Dlatego, aby zamaskować wstawki i nadać w miarę jednolity "ton" osady, zdecydowałem się na użycie choć trochę kryjącej lakierobejcy. Uzyskany efekt mnie zadowala.
Nie neguję tutaj zasadności użycia olejów czy wosków. Nie mniej jednak uważam, że nadają się one do jednolitych ładnie doszlifowanych osad. Efekt uzyskany po nałożeniu oleju czy wosku jest piękny i niejednokrotnie, niepowtarzalny.
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Odświeżę nieco temat. Czy lufa od Diany 25 podpasowałaby do Diany 27? Kostki i dźwignie są takie same, czy różnią się?