SHARP INNOVA 1210 Wood 5.5

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Post autor: Kombat69 »

Spokojnie panowie.
U sprzedawcy z Allegro gdzie ja zakupiłem swój karabinek nadal jest w zdrowej cenie.
http://www.allegro.pl/item636845423_sha ... mocja.html

Wracając do tematu różnic pomiędzy starszą wersją ("przeziernik") i nowszą wersja ("TG).
Różnią się tym iż zamiast przeziernika jest szczerbinka "TG" i muszka umieszczona na plastikowej osłonie połączonej z usemka (znaczy się jest to element integralny, stanowi całość).
Jak zdążę wrzucić fotki na serwer to dokleję do tego postu, mam zrobione, zaraz poszukam.

Udało się, oto fotki:
Obrazek Obrazek Obrazek

Więcej zdjęć uwidaczniających ten element w galeri, zamieszczam linka.
http://kombat69.fotosik.pl/albumy/640239.html
Ostatnio zmieniony 2009-05-27, 22:28 przez Kombat69, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Co do cen:
http://allegro.pl/search.php?string=sha ... &country=1

Panowi -nie bijcie piany - Sharpa trzeba polubić :P popracować nad nim i jest to naprawdę wdzięczny sprzęt !!!
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Rosa

Post autor: Rosa »

Ja to bym kupił takiego sharpa jeszcze raz i dał komuś do tuningu kompletnego :) firma dosia z alegro miała mieć 1380 i co nie ma bo jak powiedzieli mi że zamówili i dostana kolejnym razem jak zapytałem kiedy ten kolejny raz będzie to odpowiedzieli z w najbliższym czasie więc nic nie wiadomo ialem sharpa bardzo wdzięczna i celna wiatrówka, ale ja kupiłem w skorpio-wiatrówki.pl chyba tak strona polecam choć dosia ma taniej o 15%
BSA LoneStar 4,5 mm + Saco 42x7
SHARP-INNOVA1210 5.5mm tasco 50x3-9
Atom

Post autor: Atom »

Ja na razie sprzedaje mojego potrzebuję po prostu na szybko pieniędzy,a i tak myślę nad qb79 tylko nie jestem do końca pewien czy jednasz sharp nie jest lepszy :P

Ciekawe dlaczego sprzedawcy tak podnieśli ceny.
~Sharp Innova Tuning + 3-12x40 IR(emulator lunety :) ) ~
sharpinnova

Post autor: sharpinnova »

bo wyczuli ze sprzedaja cos relatywnie dobrego za niska cene... wiec moga podniesc cene

zresztą słabo szukacie -> http://www.allegro.pl/item639491112_sha ... mocja.html
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

sharpinnova pisze:zresztą słabo szukacie
ale jest i to i czarno to widzę. Ogólnie gdzie by nie zaglądnął sprzęt drożeje .
http://www.allegro.pl/search.php?string ... &country=1
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Duszogryz

Post autor: Duszogryz »

Już któryś z rzędu raz pojawia się pomysł przerobienia Sharpa na PCP. Nie jestem specjalistą od pneumatyki, ale wydaje mi się to, na pierwszy rzut oka, nawet dość łatwe, niestety na drugi rzut oka nie jest już takie proste. Bez żadnego przerabiania na wzór typowych PCP (otwieranie otwartych drzwi nie jest tak przyjemne, jak budowa nowych), ale wykorzystując rodzaj spustu Sharpa, który moim zdaniem jest ciekawy, i przez wieki sprawdzał się w konstrukcji zapadni szafotów. Należy zastosować mechanizm MMC (Micro-Movement Cocking) stosowany w BSA. Zamiast pompki należy podłączyć kartusz z zaworem i już. W pierwszej fazie strzału z kartusza napełnia się zaworem komorę Sharpa - z kartusza zamiast pompowania, po napełnieniu komory i zamknięciu zaworu strzela się normalnie, bo przecież powietrze nie pamięta, czy zostało wpompowane pompką, czy z butli. Proste? Ale to jest ten pierwszy rzut oka, wiadomo, że diabeł tkwi w szczegółach. Tak przygotowany strzał miałby energię przynajmniej 100 J (nie liczyłem, nie sprawdzałem, zgaduję). Miałby, gdyż praktycznie nie widzę możliwości, aby mosiężna (no, może z brązu, ale wątpię) cienkościenna komora Sharpa wytrzymała ciśnienie zbliżone do 200 atm, że nie wspomnę o gumowym oringu uszczelniającym przejście z komory do lufy. Ale "est modus in rebus" wystarczy zmniejszyć objętość komory znacznie pogrubiając jej ścianki, zastosować uszczelnienie z ołowiu i powinno działać (trzeba też popracować nad blokadą popychacza, bo tak jak jest, to śrut wyleci z jednej strony, a popychacz z drugiej). Po dokonaniu tych czynności strzelać dobrze toto jeszcze nie będzie, bo przy każdym strzale będzie spadać ciśnienie - potrzebny będzie jakiś regulator, ale w tym to ja już jestem za cienki. Wydaje mi się, że takie przeróbki mogą być przednią zabawą, a strzelanie z takiego sprzętu nie tylko daje dużo satysfakcji, jak i nie stwarza większego zagrożenia niż, dajmy na to, wspinaczka na 8-mio tysięczniki w Himalajach, czy też kibicowanie meczowi piłkarskiemu, gdy przegrywają gospodarze.
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

tylko po co? specjalnie brałem sharpa żeby nie mieć problemu z butlą i sprężarką, nawet nie wiem gdzie bym mógł nabijać butle...
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Wysłany: 2009-05-21, 00:19

Starszy_Pan napisał/a:

Rysunki są na rosyjskim forum. Tylko z dostępem do frezarki CNG gorzej
http://www.1001bar.ru/Korobka.PDF
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
sharpinnova

co do takiej technologi typej w wiatrówkach komercyjnych to nie znam się za bardzo... ale dołącze się

przy użyciu komercyjnie dostepnych zaworów pneumatycznych można zrobić to co na wykresie za około 100 zl - jesli na się lufę i reszte bebechów wiatrówki

przy możliwych do osiągnięcia ciśnieniach do 500 - 600 psi nie liczcie na wspaniałe prędkości początkowe to co na wykresie z tego programu modelującego pneumatyki to mniej więcej (realistycznie) to co da się z tego osiągnąć przy realistycznej długości lufy... głównym problemem jest prędkość dźwięku - powietrze mniej efektywniej pcha przez lufę pociski w miarę tego jak rośnie prędkość (pomijając już wpływ samego wzoru na energię kinetyczną - i konsekwencje tego)

to co osiągają sprężynowce zawdzięczamy temu że temperatura powietrza wzrasta pod wpływem szybkiej kompresji większa temp. = wieksza prędkość pocisku.... SHARP i PCP osiągają z kolei swoje wyniki poprzez wysokie ciśnienie (czasem 3000 psi)

znam też 'skomplikowaną' ;-) technologię pozwalającą osiągnąć owe 500 psi (okolo 32bar) za kilkadziesiąt złotych w postaci kompresora... dlatego pytam jakiego ciśnienia używa SHARP bo samo dostarczenie gazu pod ciśnieniem 500 psi do komory było by łatwe... choć SHARP tak na oko używa więcej - nie znam detali jego zaworu ale myśle że to może być dowolna liczba od 800psi w wzwyż... ta symulacja (zresztą dość dokładnym programem) zakłada użycie zaworu o którym wspomniałem - ten z SHARPA jest pewnie gorszy pod tym względem

sorry za długi wywód - fakt że to co zaproponowałem na początku posta już nie wiele miałoby wspólnego z sharpem... ale jesli ktoś wie jakie jest ciśnienie w SHARPIE to dużo by to pomogło
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Duszogryz

Post autor: Duszogryz »

Jak to, po co przerabiać? A po co chodzi się po najwyższych szczytach Himalajów, skoro łatwiej jest chodzić w parku po chodniku? Po co chodzić na mecze, skoro lepiej widać w telewizorze? Jeśli nie przerobi się Sharpa na PCP to nie będzie możliwości przerobienia go tak, aby strzelał seriami. A po co ma strzelać seriami ? (uprzedzam pytanie), ano po to, aby można byłoby go powiesić na ścianie i zająć się czymś innym. Przecież i dziurki w tarczy precyzyjniej i łatwiej jest wybić dziurkaczem, a my do niej strzelamy - nie dlatego, ze łatwiej. Lubimy sprawdzić co potrafimy zrobić i lepiej, żeby to było trudne
Awatar użytkownika
Nelo

no w pewnym stopniu się zgadzam.... ale ja to typ kanapowca jestem...

ale nasunęła mi się riposta:
Kup Lidera 44 i zrób z niego karabinek matchowy :P
Hatsan85 + PP 4x32AO
robsson

Post autor: robsson »

Nelo pisze: ale nasunęła mi się riposta:
Kup Lidera 44 i zrób z niego karabinek matchowy :P
... zrobić coś z niczego potrafi tylko Bóg i McGyver :-]
Awatar użytkownika
Nelo

:mrgreen:
Hatsan85 + PP 4x32AO
sharpinnova

no w zasadzie możecie się śmiać z chinek ale ich popularność wynika tylko z tego że brak jest tanich wiatrówek dla osób które chciąły by postrzelać rekreacyjnie lub zacząć przygodę ze strzelectwem
400 zl za slavię to mimo wszystko troche duzo jak dla początkującego... a to i tak bez optyki... 200 złotych jakie dałem za sharpa to optymalna cena jak za coś co ma działać

zresztą cała dyskusja na temat wiatrowek i ich jakości oraz co można mieć jak się zainwestuje 3000 zl w wiatrówkę można porównać do np. ośmieszania posiadaczy WSK przez posiadaczy ścigaczy...

tylko tak naprawdę kogo z normalnych ludzi to obchodzi ?? wiatrówka to tylko dmuchawka strzelająca śrutem... za takie pieniądze jakie w polsce trzeba wydać za wypasioną wiatrówkę można w US kupić półautomatyczne M16 i jeszcze zostanie