problem z Hatsan-em 55s

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

freediver13

problem z Hatsan-em 55s

Post autor: freediver13 »

Kupiłem jakiś rok, może dwa lata temu Hatsana 55s. Długi czas nie miałem czasu żeby się nim porządnie pobawić i postrzelać precyzyjnie, a nie tylko do butelek .. i stwierdzam, że to straszne badziewie .. bynajmniej w tym stanie. Ostatnio zastanawiałem się co z tym szajsem zrobić. Chciałbym mieć coś z czego trafię do 5 gr z 10 m.
Czy warto coś z nim robić czy najlepiej sprzedać i kupić coś innego.
Nie powiem kopa ma strasznego i wygląda przyzwoicie, ale nie o to mi chodzi.

Co radzicie?

Po 20 byku przestałem liczyć.
Ostatnio zmieniony 2009-02-08, 19:06 przez freediver13, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Jak go troszkę dopieścisz to trafisz do 5 groszówki, musisz jednak w pierwszym rzędzie pozbawić go kopa, więcej szczegółów dowiesz się na tym forum, tylko poszukaj.
guntuning.com
Awatar użytkownika
Walend
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Walend »

Sam posiadam Harnasia i wiem że wiele potrafi. Trzeba tylko go nieco dopieścić...
Po pierwsze, należałoby załatwić nową prowadnice, splanować sprężynę i wypolerować spust.
po takich prostych zabiegach karabinek zmienia się nie do poznania...
Wszystko masz tu ładnie opisane:

http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=370

Większość zabiegów można zrobić w domowych warunkach...

Pozdrawiam
Walend
FWB 300 "Palemka"
FWB 600 + Burris Timberline 4.5-14x32
Remington 1858 Uberti .44
Ruger Mk2 Target .22
CZ P10C 9x19
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Ja kolego z hatsana potrafiłem z 25 m robić skupienie 5 gr tak że popracuj nad karabinkiem.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Właśnie wyjąłem z pokrowca swojego Hatsana i stwierdzam, że mam podobne odczucia co kol. Freediver13. Coś trzeba będzie w tej materii zrobić, ostatecznie lufę ma celną, tylko reszta mu przeszkadza w stukaniu >90 na 10m. Chyba jeszcze na poważnie nie strzelałem nim na 25 albo 50 m.
Zasadniczo tak na start to wystarczyłoby coś zrobić ze sprężyną, nie? Musowo toczyć tłok pod ślizgacz (pytanie adresowane do osób, które mają/miały w/w i pamiętają, jak to chodziło przed i po operacji)?
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Ja w swoim byłym tłoka nie toczyłem, bo nie miałem dojścia do fachmana.
Założyłem zestaw od 'Alchemika' z uszczelką Zepto, zmniejszyłem średnicę otworu dolotowego z 4 na 3 mm i poznęcałem się nad spustem.
Po tych zabiegach karabinek zmienił się nie do poznania i całkiem celnie strzelał, pomimo tego, że była w nim lufa z gwintem prążkowanym w poprzek :P

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
pg.25

Post autor: pg.25 »

W zasadzie podstawą po wyjęciu Hatsana z pudełka jest mycie i smarowanie ;) A żeby lepiej strzelał wystarczy dobry zestaw tuningowy i polerka spustu,już po tych zabiegach to niebo a ziemia w porównaniu do oryginału ;) Wiadomo że przydała by się polerka tłoka,osłona PET,dociążenie plastiku i mnóstwo innych zabiegów które doprowadzą Turka do kultury,ale podstawa to zmniejszenie kopa i krótszy cykl strzału
Hatsan 75s+Alchemik+wojtanowy tłumik
sharp inova+ chiński Leupold :)
Rlyeh

Ja większość z tych rzeczy mam za sobą (tzn. karabinek ma). Uszczelka tłoka nowa jest, oryginalna była od nowości lekko zużyta. Superfachmeński zestaw tuningowy typu podkładki metalowe i teflonowe plus kapelusz - jest. Uszczelka lufy wymieniona z plastiku fabrycznego na gumowego oringa - sztukowanego w pobliskim sklepie, bo te fachmeńskie ni cholery nie chciały wejść - walają się gdzieś po szufladach do dzisiaj. Sprężyna oryginalna splanowana.
PETa założyłem rok temu, postrzelałem, przez pół roku się rozlatywał, jak się rozleciał to nowego nie zakładałem. Poza cichszym strzałem różnicy nie widzę.
Spust mi pasuje i nie będę przy nim grzebał.
Kolba dociążona.
Nie wiem jak teraz, ale rok temu bajecznie trzymał V0 na Tomiteksie. Czyli generalnie myślę, co zrobić ze sprężyną albo z czymś innym - tu brak pomysłu. Opcja "od ręki" to prowadnica.
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Powiem krótko- dzielona sprężyna. A co do ślizgów na tłoku to w swoim hatsanie nie miałęm ale strzelałem z takiego co ma i też rewelacyjna sprawa.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Przy dzielonej sprężynie i prawidłowo spasowanym kapeluszu i łączniku, PET jest zbędny. Jeżeli będziesz dzielił sprężynę, to na nierówne części. Przednia część z łącznikiem powinna mieścić się w tłoku. Nierówne części mają tą zaletę, że tłumią drgania harmoniczne.
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

A tak to wygląda wizualnie: Obrazek
Obrazek
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
CHAŁI

Post autor: CHAŁI »

Kupiłem Hatsana 55stg, czyli ze światłowodami, strzelałem może ze 100 razy i nie wiem co jaki czas należy go smarować.
Szczerze to boje się go rozbebeszać, choć majsterkowanie to moja pasja.
Co można poprawić przy rozbiórce do smarowania i czym to smarować?

Poprawiłem błędy i interpunkję.S.
Ostatnio zmieniony 2009-02-17, 12:16 przez CHAŁI, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Witaj :)

W poniższym linku masz informacje odnośnie wszelakich mazideł stosowanych i polecanych do wiatrówek:

http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php ... smarowanie

O Hatsanach, innych wiatrówkach i tym co można z nimi zrobić, możesz poczytać wybierając interesujący Cię model z linku:

http://nasze-wiatrowki.pl/portal.php?show=1

Generalnie na Forum jest sporo informacji, pomocna w ich odnalezieniu jest funkcja 'Szukaj' widoczna na pasku Forum pod banerem u góry.

Miłej i owocnej lektury :>
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez SlaweQ, łącznie zmieniany 2 razy.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Rlyeh

CHAŁI pisze:Co można poprawić przy rozbiórce do smarowania
To wszystko jest dosłownie parę postów wyżej wymienione.
Awatar użytkownika
pcbr

Post autor: pcbr »

Witam jako ,że od dziś jestem posiadaczem właśnie H55 STG 'sas' też mam pytanie ,a właściwie problem. Do rzeczy ,karabinek nówka oryginalnie zapakowany karton, styropian ,folia itd. Strzelając wiadomo ustawiałem szczerbinkę i co ? zabrakło regulacji mianowicie szczerbinka jest opuszczona maksymalnie a w ciąż bije za wysoko :(

Proszę o pomoc :)
pozdrawiam Paweł
pudełkowy Hatsan 55 'sas'