KARABINEK NA PCP ZA 1300ZŁ - TO PRAWDA

Pomysł Rafała aby wrzucać tu nasze pomysły

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
White_Eagle

Post autor: White_Eagle »

Szanowni Koledzy.
Przyszedł czas zamknąć ten wątek.
Długo namawiałem Kolegę Pablo68, którego serdecznie pozdrawiam, aby mi pozwolił umieścić informacja na tym forum, jak również umieścił informacje na forum iweb-ie, o możliwości przerobienia Umarex-a 850 z wersji na CO2 na wersje PCP. W żaden sposób nie dopuszczałem do siebie jego argumentów, żeby nie umieszczać informacji, bo nie warto. Postawiłem na swoim. Dostałem pozwolenie i umieściłem a raczej podzieliłem się z Kolegami, że za 1300zł można mieć karabinek PCP.
Zadzwonił do mnie Pablo68 po przeczytaniu wypowiedzi na tym forum. Zrobił mi awanturę i przyznałem mu, że miał racje, żeby nie umieszczać tej informacji. Przyznałem mu to i gorąco przeprosiłem za mój upór.

Post ten powstał, aby Ci co są zainteresowani, mogli z niego wyciągnąć odpowiednią wiedzę i informacje dla siebie. Mogli obniżyć koszta strzelania i cieszyć się z ilości stabilnych strzałów. W tym przypadku 800 z jednego ładowania butli.
Wypowiedzi, które tutaj zostały umieszczone to w 90% to SPAM. Np."Bo tam ktoś strzelił a AAS 400 Clasiic .... itp." Czy to jest na temat? NIE!!

Pablo 68. Przepraszam Cię i żałuje, że się Ciebie nie posłuchałem. Miałeś racje.
Rozumiem również drugiego kolegę, że nie wyraził zgody, na umieszczenie informacji o jego karabinku.

Pozdrawiam serdecznie.
White Eagle
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

White_Eagle pisze:Wypowiedzi, które tutaj zostały umieszczone to w 90% to SPAM.
Już raz tłumaczyłem, że nie Ty tu jesteś od określania co to jest spamem a co nie.
do trzech razy sztuka ;)

Zaś Koledze Pablo - przekaż, że jeżeli temat mu bardzo przeszkadza, to niech odezwie się do mnie na PW, lub mail'a coś tam ustalimy.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
Santafer

Post autor: Santafer »

KbUr35 pisze:
White_Eagle pisze:Wypowiedzi, które tutaj zostały umieszczone to w 90% to SPAM.
Już raz tłumaczyłem, że nie Ty tu jesteś od określania co to jest spamem a co nie.
do trzech razy sztuka ;)

...................
Hmm czy administator nie jest zbyt agresywny- :/ ,
osobiscie nie widze tu powodu do ingerencji JW administratora ,
ale nie podważam tez JEGO KOMPETENCJI
pzdro
były kochane 9,był szmelc,był FWB 300,jest Baikal 512M i do tego dodam inne wyzwanie ...
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Santafer pisze:ale nie podważam tez JEGO KOMPETENCJI
Cieszę się i dziękuję.

Mam już dość dyrygowania, co jest spamem, co nie i jakie wątki należy zamykać.
Nie był to pierwszy raz i wielokrotnie już na to zwracałem uwagę na PW, pisałem też o tym publicznie.
Ostatnio zmieniony 2008-04-19, 20:27 przez Ur., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Santafer

KbUr35 pisze:
Santafer pisze:ale nie podważam tez JEGO KOMPETENCJI
Cieszę się i dziękuję.

Mam już dość dyrygowania, co jest spamem, co nie i jakie wątki należy zamykać.
Znaczy:zmęcznie materiału :mrgreen:
były kochane 9,był szmelc,był FWB 300,jest Baikal 512M i do tego dodam inne wyzwanie ...
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Santafer pisze:Znaczy:zmęcznie materiału :mrgreen:
Lepiej bym tego nie nazwał :D
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

No mi osobiście się ten pomysł bardzo podoba. Lubię jak ktoś robi coś z niczego, bo widziałem gdzieś na iwebie (a i u nas chyba tez) tarcze z Umarexa, i nie było to nic szczególnego. A tak - to ma przyszłość.
Kupować, nie kupować - ale tu chodzi przede wszystkim o tych, którzy już mają ten karabinek! To jest naprawdę dobra opcja, tylko jeszcze faktycznie, wyniki z chrono mogłyby być pomocne.
Sam fakt ilości strzałów jest mocno sugestywny.

Ja tam osobiście gratuluję pomysłu i jeśli kupię Umarexa, to się będę uśmiechał do Twórców tego pomysłu.
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

Właśnie kwestia regulatora AM1250 jest fabrycznie w niego wyposażony. Więcej tutaj .
AA EV2 + EB10x42
Awatar użytkownika
Santafer

Wracając do meritum:
gdyby ktoś zechciał w miarę dokładnie opisać proces przeróbki AM 850 na PCP zyskał by wielka wdzięczność -przynajmneij moja :mrgreen: ,
wie,wiem, ze to mało :oops:
Ostatnio zmieniony 2008-04-22, 11:05 przez Santafer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
glowak_71

Post autor: glowak_71 »

Witam.
Krótki opis przeróbki plus testy do analizy.

Swoje AM850 nabyłem we wrześniu, gdy zasilanie CO2 nie sprawiało kłopotów. Jednak z upływem czasu, obniżaniem się temperatury i problemami ze stabilnością strzałów, jak również lekturą forum rozwijała się we mnie myśl techniczna skierowana na użytkowanie AM również w chłody i mrozy. Kropla przepełniła czarę goryczy, gdy pewnej chłodnej niedzieli na łódzkiej strzelnicy ORZEŁ śrut leciał w tempie szybkiego wróbla, a chrono pokazało 160 m/s, czyli 7 J. (kartusz pełny CO2).

Karabinek poszedł do tuningu a ja, co strzał łamiąc ze stękaniem lufę swojej sprężyny (czego NIE lubię), kombinowałem koncepcyjnie. W trakcie poszukiwań zauważyłem, że w dziedzinie paintballa prężnie rozwija się wymiana zasilania CO2 na zasilanie sprężonym powietrzem.

W efekcie dokonałem zakupów:

Butla 7l - magazyn powietrza,
Stacja ładowania HP z manometrem,
Butla 0,8 l z reduktorem 3000 psi/850 psi (207bar/59bar) i manometrem,
Mamba na butlę,
Manometr do 300 bar duży, dokładny.

I rzecz bezcenna, nie do kupienia: przejściówka z gwintu butli zasilającej (1/2 cala) na gwint zaworu karabinka (metryczny 1,5x6). Tu ukłon w stronę nieocenionego Janusza z Koluszek (firma HALONEX), który niejednokrotnie pomagał nam w kwestiach zasilania karabinków różnych.

Posiadając wszystko, co potrzeba, w tych pięknych okolicznościach przyrody nadeszła moja chwila prawdy.

Po dziewiczej akcji przetaczania sprężonego powietrza połączyłem butlę z karabinkiem, odkręciłem zawór i ......pssst. JSB Exact w magazynek, chrono na lufę, magazynek w karabinek, czterotakt, odbezpieczyć, palec na spust, SRU!! Poszło!!!!!.

Wyszło tak: Dla ciśnienia podawanego przez regulator na butli (pomiar wykazał te 59 bar) średnia Vo z 24 strzałów = 203 m/s, co daje 11,22J. Następnego dnia postrzelałem na strzelnicy, rewelacji nie było - do 25 m. znośnie, potem nieznośnie. Fakt, wiało mocno, ale z boku, a śrut leciał w dół.

Jako że realnie na CO2 karabinek miał osiągi w granicach 215 -220 m/s, czyli 12 - 13 J. stwierdziłem, że ciut mało na tym powietrzu.

Pod młotek poszedł reduktor. Budowa banalna, wystarczy odkręcić 2 śrubki i ma się dostęp do sprężyny odpowiedzialnej za ciśnienie wyjściowe. Pod sprężynę poszła podkładka 1 mm., co dało 70 bar na wyjściu.

I znowu - połączyć ..... SRU!!
Chrono ku mojemu wielkiemu ukontentowaniu pokazało 240 m/s. (15,7J.)

Stanowisko testowe. Stojak zrobiony ze starego bagażnika samochodowego i stelaży do rowerów. Bohater na smyczy, z podpiętą butlą HP i zamontowanym chrono:

Obrazek

Pudełko na chrono to stara kieszeń na dysk twardy:

Obrazek

Butla:

Obrazek

Jeden z odczytów:

Obrazek

Charakterystyka Vo:

JSB Exact 4,50
100 strzałów

Obrazek

Vśr. = 238,20 m/s (15,42 J.)
Vmin = 235 m/s (15,03 J.)
Vmax = 242 m/s (15,94 J.)
rozrzut +/- 3,5 m/s

No zdecydowanie jest lepiej.

A teraz ciekawostka. Kto zgadnie, jaką mam mocną lampę błyskową? Bo radeckie chrono wie :) Proszę, po zdjęciu chrono pokazało:

Obrazek

Czas na rejestrację lampy.
KWP

Post autor: KWP »

Witam Kolegę na zielonym forum :mrgreen: . Pochwal się jeszcze pistolami!
Pozdrawiam
KWP
Rosa

Post autor: Rosa »

Super pomysł i umiejetnosci pogratulowac !!! :mrgreen:
BSA LoneStar 4,5 mm + Saco 42x7
SHARP-INNOVA1210 5.5mm tasco 50x3-9
Sabb1

Post autor: Sabb1 »

Mam pytanie, czy możesz podać ile wyniosła Cię ta przeróbka? Już od bardzo długiego czasu UMAREX jest moim "króliczkiem", tak więc ten temat bardzo mnie zainteresował.