FWB300s vs Walther LGR
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze, krzysztof
-
- Ściepnik
FWB300s vs Walther LGR
Dzięki uprzejmości i cierpliwości Łukasza (Bjudas) mam wreszcie w domku Walthera LGR.
Nie będę robił jego testów na 10 czy 20m bo tarcze już wiszą w podforum PCA, będzie natomiast małe porównanie z FWB300s (w drewnie 300), którego mam już od jakiegoś czasu i którego zdążyłem już bardzo polubić.
Widok od góry, LGR wyraźnie dłuższy, choć z krótszym łożem. FWB ma pod stopką dystansy - inaczej byłby jeszcze krótszy.
Walther ma łoże wyższe w okolicy osłony spustu, co powoduje "podniesienie" całości.
Stopka FWB przekoszona w stosunku do płaszczyzny przekroju łoża. Takie rozwiązanie jest moim zdaniem wygodniejsze niż to z LGRa którego na początku lekko przekrzywiałem).
Sama stopka w FWB jest karbowana i ma wygodniejszą regulację niż w Waltherze (śruba jest na wierzchu i pasuje pod monetę). Stopka walthera jest za to głębiej wcięta, przez co moim zdaniem lepiej "przykleja" się do ramienia.
O spuście nie ma co się rozpisywać, typowo match'owa robota, muchy, komary itd. Sam język natomiast wygodniejszy wydaje mi się w FWB. Cienki plastik języka jakby bardziej przylegał/dostosowywał się do opuszka palca, przez co łatwiej jest wyczuć spust - może być to oczywiście tylko kwestia przyzwyczajenia.
Oba karabinki są podobnie wyważone. LGR ma środek ciężkości odrobinę bliżej spustu, co zawdzięcza przede wszystkim masywnej kolbie.
Dociążnik lufy w Watlherze krótszy i masywniejszy.
W muszce, w LGRze za insertem (na zdjęciu - przed) znajduje się szkło powiększające z ogniskową ustawioną z grubsza na dystans oka. Bardzo wygodna rzecz przy strzelaniu z diopterka.
Dźwignia naciągu FWB niemal dwa razy krótsza niż w Waltherze. Generalnie naciąg FWB wygodniejszy niż sprężanie LGR'a, choć do tego drugiego dość szybko da się przyzwyczaić i wypracować sobie sposób.
Inaczej jest z ładowaniem śrutu. LGR daje rozwiązanie wygodniejsze i (co nie bez znaczenia) bezpieczniejsze, śrut ładuje się w nim niezależnie od naciągania (ściskania ) karabinka. Problem może się pojawić przy próbie posadzenia na nim jakiejś długiej lupki, lub lupki z sunshaderem, ale to i w FWB skutecznie blokuje dostęp do portu ładowania.
Samej frajdy ze strzelania z jednego i drugiego karabinka nie da się porównać, FWB daje nam bardzo przyjemnie pracujący system antyodrzutowy, który jednak traci bardzo dużo, po założeniu lupki. LGR daje brak odrzutu i mój ulubiony system PCA. Podsumowując nie zamienił bym Walthera na FWB, ani FWB na Watlhera
Do napisania tego porównania zachęcił mnie tekst porównujący FWB300 z Dianą - polecam:
http://airguns.budu.pl/showme2.php?str= ... eFWBiDIANY
Nie będę robił jego testów na 10 czy 20m bo tarcze już wiszą w podforum PCA, będzie natomiast małe porównanie z FWB300s (w drewnie 300), którego mam już od jakiegoś czasu i którego zdążyłem już bardzo polubić.
Widok od góry, LGR wyraźnie dłuższy, choć z krótszym łożem. FWB ma pod stopką dystansy - inaczej byłby jeszcze krótszy.
Walther ma łoże wyższe w okolicy osłony spustu, co powoduje "podniesienie" całości.
Stopka FWB przekoszona w stosunku do płaszczyzny przekroju łoża. Takie rozwiązanie jest moim zdaniem wygodniejsze niż to z LGRa którego na początku lekko przekrzywiałem).
Sama stopka w FWB jest karbowana i ma wygodniejszą regulację niż w Waltherze (śruba jest na wierzchu i pasuje pod monetę). Stopka walthera jest za to głębiej wcięta, przez co moim zdaniem lepiej "przykleja" się do ramienia.
O spuście nie ma co się rozpisywać, typowo match'owa robota, muchy, komary itd. Sam język natomiast wygodniejszy wydaje mi się w FWB. Cienki plastik języka jakby bardziej przylegał/dostosowywał się do opuszka palca, przez co łatwiej jest wyczuć spust - może być to oczywiście tylko kwestia przyzwyczajenia.
Oba karabinki są podobnie wyważone. LGR ma środek ciężkości odrobinę bliżej spustu, co zawdzięcza przede wszystkim masywnej kolbie.
Dociążnik lufy w Watlherze krótszy i masywniejszy.
W muszce, w LGRze za insertem (na zdjęciu - przed) znajduje się szkło powiększające z ogniskową ustawioną z grubsza na dystans oka. Bardzo wygodna rzecz przy strzelaniu z diopterka.
Dźwignia naciągu FWB niemal dwa razy krótsza niż w Waltherze. Generalnie naciąg FWB wygodniejszy niż sprężanie LGR'a, choć do tego drugiego dość szybko da się przyzwyczaić i wypracować sobie sposób.
Inaczej jest z ładowaniem śrutu. LGR daje rozwiązanie wygodniejsze i (co nie bez znaczenia) bezpieczniejsze, śrut ładuje się w nim niezależnie od naciągania (ściskania ) karabinka. Problem może się pojawić przy próbie posadzenia na nim jakiejś długiej lupki, lub lupki z sunshaderem, ale to i w FWB skutecznie blokuje dostęp do portu ładowania.
Samej frajdy ze strzelania z jednego i drugiego karabinka nie da się porównać, FWB daje nam bardzo przyjemnie pracujący system antyodrzutowy, który jednak traci bardzo dużo, po założeniu lupki. LGR daje brak odrzutu i mój ulubiony system PCA. Podsumowując nie zamienił bym Walthera na FWB, ani FWB na Watlhera
Do napisania tego porównania zachęcił mnie tekst porównujący FWB300 z Dianą - polecam:
http://airguns.budu.pl/showme2.php?str= ... eFWBiDIANY
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
-
- Ściepnik
Widzę że muszę cie ponownie odwiedzić
Jak na razie powróciłem do zbierania na FWB...
Jak na razie powróciłem do zbierania na FWB...
FWB 300 "Palemka"
FWB 600 + Burris Timberline 4.5-14x32
Remington 1858 Uberti .44
Ruger Mk2 Target .22
CZ P10C 9x19
FWB 600 + Burris Timberline 4.5-14x32
Remington 1858 Uberti .44
Ruger Mk2 Target .22
CZ P10C 9x19
-
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
Niezłomnie i wytrwale do celu
Gratulacje Piotrze, doczekałeś się w końcu.
Bardzo fajne porównanie.
W swoim opisie nie porównałeś wagi obu karabinków.
Zapodaj jeszcze widok szyn montażowych obu systemów.
Teraz jak już masz swoje PCA, będę Cię namawiał do spróbowania sił w HFT3/4.
Bushnellek, którego masz, w zupełności wystarczy na początek
Gratulacje Piotrze, doczekałeś się w końcu.
Bardzo fajne porównanie.
W swoim opisie nie porównałeś wagi obu karabinków.
Zapodaj jeszcze widok szyn montażowych obu systemów.
Teraz jak już masz swoje PCA, będę Cię namawiał do spróbowania sił w HFT3/4.
Bushnellek, którego masz, w zupełności wystarczy na początek
Uczę się strzelać od nowa
-
- Ściepnik
Niestety nie mam wagi na której mógłbym sprawdzić Walthera, na pewno jest cięższy od FWB, ale nie tak bardzo jak się spodziewałem.
Zdjęcie szyn dodam najwcześniej jutro rano.
Co do HFT 3/4 to pewnie prędzej czy później mnie to czeka muszę jeszcze sam oswoić się z karabinkiem i przestrzelić go na różnych dystansach. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Zdjęcie szyn dodam najwcześniej jutro rano.
Co do HFT 3/4 to pewnie prędzej czy później mnie to czeka muszę jeszcze sam oswoić się z karabinkiem i przestrzelić go na różnych dystansach. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
-
- Ściepnik
Piotrek, strzelanie z PCA niczym nie różni się od strzelania z PCP poza energią jaką możemy uzyskać. Więc prędzej czy później na pewno spróbujesz HFT 3/4 Gdyby jakaś firma oferowała system PCA w limicie 17J za rozsądne pieniądze to na pewno zdominowała by rynek. Jak narazie jedyna dmuchawka w tym limicie PCA to FX (z tego co udało mi się znaleźć) ale ten koszt.... boli jak cholerka. Poza tym nie mam zaufania do tej firmy po doświadczeniach kolegi "Kolekcjonera" na PCP FX STORM
stareńkie HW35 Gamoń PR-45, Walther CP88
-
- Ściepnik
Pisałem kiedyś o takim moim małym marzeniu:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=507
Ech jeszcze kiedyś go dopadnę.
Można jeszcze myśleć na Hammerlim, ale z nim też bywa pod górkę - np. problem z posadzeniem optyki (no i pompuje się 2 razy).
PCA, to moim zdaniem najfajniejsze rozwiązanie do strzelania rekreacyjnego z nutką rywalizacji, łączy niezależność sprężyn i brak odrzutu PCPów.
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=507
Ech jeszcze kiedyś go dopadnę.
Można jeszcze myśleć na Hammerlim, ale z nim też bywa pod górkę - np. problem z posadzeniem optyki (no i pompuje się 2 razy).
PCA, to moim zdaniem najfajniejsze rozwiązanie do strzelania rekreacyjnego z nutką rywalizacji, łączy niezależność sprężyn i brak odrzutu PCPów.
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
Jeszcze dla ciekawskich, praca dźwigni naciągu/sprężania. Moim zdaniem bardzo fajne rozwiązanie. Jakość jest jaka jest, ale chyba to co najważniejsze widać.
[youtube]http://pl.youtube.com/watch?v=h1js3z45ZQA[/youtube]
[youtube]http://pl.youtube.com/watch?v=h1js3z45ZQA[/youtube]
Ostatnio zmieniony 2009-04-13, 13:30 przez Ur., łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Ściepnik
Przyznam że zagłębiłeś się w temat dużo bardziej niż ja Nawet nie wiedziałem że są takie wiatrówki w tym limicie Pełen szacun Tak czy inaczej moim zdaniem PCA to jedyna "słuszna droga" Szkoda tylko że wybór jest tak mały ale mam nadzieję że z czasem się to zmieni na naszą korzyść Mniejszy koszt i zdrowszy kręgosłup Gdyby nie to że 7,5J jest tak podatny na wiatr to na pewno nie przerobił bym swojego LGM-a na pcp. Opady są do przyjęcia i do wyuczenia na pamięć, niestety wiatr nie jest do przewidzenia. Na większe odległości czysty totolotek w nieznanym terenie.
stareńkie HW35 Gamoń PR-45, Walther CP88