Crosman P1377 -tuning absolutny

Czyli co poprawiliśmy po fabryce

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
Gizzley

Crosman P1377 -tuning absolutny

Post autor: Gizzley »

Nie było mnie na forum od lat, wiatrówkowe hobby też ograniczało się do walnięcia jakichś puszek czy popperów latem. Nie kupowałem też nic nowego od lat i jestem z siebie całkiem dumny. Uzależnienie od zbieractwa wiatrówek to straszna przypadłość. Jakoś w sierpniu znalazłem stareńkiego crosmana 1377 u siebie w składziku, poszedł w odstawkę, bo ułamałem kiedyś dźwignię zamka (tego stalowego). Postanowiłem podjąć wyzwanie rusznikarsko- tuningowe. Chyba trochę popłynąłem. 3 miesiące, kilkanaście paczek i lekturę połowy amerykańskiego internetu później stworzyłem Crosmana ostatecznego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No to po krótce, co tu było ruszane- od frontu do kolby:
- kompensator/ maskownica gwintu od CZ 457 (chyba),
- adapter tłumika z ebaya, aluminium z szyną 11mm na górze,
- na szynie chiński adapter z 11mm na 22mm, który był jednak bliżej 9.5mm, więc przeciąłem go na pół i sprostowałem po założeniu dłuższymi śrubami,
- na tym adapterze chiński przedni celownik światłowodowy składany do AR15,
- wymieniony wybijany pin trzymający dźwignię nabijania ciśnienia na śrubę motylkową z estetyczną nakrętką,
- dorobiona z płaskownika dźwignia przeładowania z kółkiem na końcu,
- dorobiony drewniany chwyt ,z który wkręcona i wklejona na epoxi jest szyna weaver,
- na tej szynie chwyt przedni od ASG i montaż QD do pasa nośnego,
- oczywiście tłok płaski łeb, poszerzony dolot do lufy, łącznik dźwigni z tłokiem wymieniony na alu,
- oczwyiście stalowy zamek- od Crosmana,
- dźwignia zamka dorobiona ze śruby motylkowej i narkętek,
- okładki z ebaya, zeszlifkowane z tego oleju czy lakieru w którym przyszło, dorobione dremlem ryflowanie pod lepszy chwyt,
- wymienione spręzyny trzymające spust na dwie dużo słabsze, spust lżejszsy o ponad połowę od fabryki,
- z tyłu taki sam adapter jak z przodu + szczerbinka też od ar,
- adapter kolby z ebaya,
- Kolba do AR od ASG,
- wodoszczelny pojemnik na leki na rzemyku, zabezpieczony skórzanym paskiem na awaryjny zapas śrutu z tyłu kolby,
- pas nośny na montażu QD,
- wszystkie śruby i śrubki wymienione z plastelinowych crosmana na porządne, certfikowane diny.

Oczywiście całość przesmarowana, wyczyszczona przed montażem. Mam też chińskie chrono, więc jak nadaży się okazja, przestrzelam i mogę wrócić z info, płaski tłok , poszerzony dolot i mocniejsza sprężyna "kurka" powinny dać efekt dodatkowego 30-40% mocy w stosunku do fabryki, do tego płynniejszy strzał.

Co myślicie o moim mutancie ? :)
tbd
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Re: Crosman P1377 -tuning absolutny

Post autor: Ślubek »

No proszę. Ludzie za grube pieniądze kupują konwersje micro Roni do Glocka, aby wygodniej się z niego strzelało - a tu, własnym sumptem takie cudeńka. :upp:

Jedyne, co do czego mam wątpliwości to przyrządy celownicze - jak Ci się przez nie patrzy? Ta szczerbinka nie jest zbyt blisko oka? Wydaje mi się, że w takiej odległości od oka lepiej by się sprawdził przeziernik. Ale to tylko misianie nie poparte praktyką.

Tak, czy inaczej - szacun!
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Gizzley

Dzięki za miłe słowo, co do grubych pieniędzy, tu też aż tak znowu chudo nie wyszło, całość oscyluje gdzieś w okolicach 4-5 krotności wartości pistoletu, więc projekt jest totalnie bez sensu ekonomicznie, gdzieś w połowie prac odkryłem ,że crosman sam wpadł na podobny pomysł i sprzedaje coś takiego:
Obrazek
Crosman 362

Byłaby to zapewne lepsza baza, dłuższa lufa mnie kupuje. Może za jakiś czas :) Struganie kolby byłoby niezła przeprawą, bo gotowców na rynku nie odnotowałem.

Co do szczerbinki, to nie jest to szczerbinka, użyłem błędnego słowa, jest to oczywiście przeziernik:

Obrazek

Patrzyłem przez to póki co w mieszkaniu, dociągając kolbe do ramienia na pasie i widać świetnie, jest jeszcze "przełączany", duży peep hole ze światłowodem, i mały czarny do zgrania z czerwonym światłowodem w muszce. Widać okej na w pełni rozłożonej kolbie. Przyrządy są bardzo wysoko i będzie pewnie przeprawa z wyregulowaniem tego tudzież wyuczeniem się odpowiedniej poprawki, ale to wszystko przede mną. Miałem też pomysł ze szczerbinką od HW, mam też zestaw muszka-szczerbinka z allegro na szynę 11mm, niestety jest to drukowane na drukarce 3d, mocno obleśne z wyglądu (srebrne śrubki do czarnego plastiku na prykład), a do tego szczerbinkę połamałem gdzieś w trakcie prac i kleiłem na epoxi "na sztywno". No, i siedziało to super nisko, więc niewygodnie było celować. Tak zdaje się być lepiej, test praktyczny pokaże, czy nie jest znowu a wysoko, adapter szyny jeszcze podniósł i tak już wysokie przyrządy. W najgorszym wypadku będę testował kolejne adaptery z schenzen.
tbd
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Gizzley pisze: 2024-11-09, 11:01 gdzieś w połowie prac odkryłem ,że crosman sam wpadł na podobny pomysł i sprzedaje coś takiego:
Obrazek
Crosman 362
Crosman już od dawna miał karabinki na CO2 bazujące na tym mechanizmie. Moją pierwszą długą wiatrówką był Crosman 1760 Obrazek
- fajny, zgrabny czterotakt. Mam go zresztą do dziś. :^)

Ten karabinek dostępny jest również w kalibrze .22 jako Crosman 2260: Obrazek
Awatar użytkownika
Gizzley

No, te na co2 też są, ale nigdy nie posiadałem.
Natomiast 362-ka, którą pokazałem to po prostu przeskalowany crosman 1377 - olbrzymia pompa PCA :

I to jest w nim właśnie cool :)
Obrazek
tbd
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Ups, mój błąd - faktycznie, piszesz o PCA, a ja o sprzętach na CO2. :oops: