Trochę jednak minie do czasu oficjalnego testu.
Wiatrówka i luneta są już na miejscu, wystrzelałem ze 100 pestek, celność bardzo słaba. Luneta również taka sobie, wydaje mi się, że ma problem z paralaksą, jak ustawię na dobrą odległość i ruszam głową na boki to punkt celowania pływa.
JSB Exact Heavy 4.52 jest zbyt mały, bardzo luźno wchodzi do komory, trzy razy mi wyleciał podczas zamykania lufy a dwa strzały brzmiały jakby poszły na pusto...
HN Baracuda pasuje o wiele lepiej.
Budowa fizyczna wiatrówki na bardzo wysokim poziomie, żadna śrubka się nie poluzowała, tu jest lepiej niż w HW50s.
Wiatrówka trochę dieslowała, nie czyściłem lufy...
Ojciec twierdzi, że spust chodzi bardzo ciężko, ja nie narzekałem ale przed chwilą go wyregulowałem praktycznie na dotyk więc nie będzie tyle zerwanych strzałów.
Z otwartych jeszcze nie próbowałem ale jak celność się nie poprawi to zdejmę lunetę (mały siewnik i wszystko idzie na lewą stronę bez względu na pokrętło od wiatru) i je sprawdzę.
Jutro wstaję o 5 aby mieć ze 2h na postrzelanie.
#30.04.2020 r.
Przez lufę przeszło dzisiaj ponad 150 pestek. Za sprawą wyregulowanego na muśnięcie palca spustu skupienie na 10 i 15 yardów nie było złe, natomiast na 50 metrów nie ma co komentować, tragedia. Śrut JSB Exact Heavy 4.52 nie lubi się z tym karabinkiem...do 20 metrów jest nieźle ale później...co tu gadać, zwykłym płaskim umarexem dołączonym do wiatrówki z odległości 70 metrów trafiłem w wiadro, ojciec (moim hatsanem) z 70 metrów za pierwszym razem w bańkę po oleju silnikowym (z pozycji stojącej) a ten JSB sieje na 50 metrów tak, że na 10 strzałów w tarczę 14x14 cm ląduje na niej tylko 5-6 z czego mają rozstrzał 10cm x 10 cm.
Czeka mnie test śrutów.
Po 120 strzałach wyregulowałem spust w inny sposób - trzecią śrubką zwiększyłem opór pierwszej fazy ściągania spustu, wcześniej spust był na granicy samostrzału, teraz chodzi praktycznie jak w HW50s, nawet minimalnie przyjemniej - jest duże pole do personalizacji strzału, co kto lubi.
Wiatrówka prezentuje się bardzo ładnie, osada jest solidna, nie poluzowała się.