Co wybrać
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
-
Nie ma co się dziwić, jak karabin ma swoje łóżko.
Lub jest dotykany co pięć minut.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
-
-
- -#Złoty Dobromir
-
- Ściepnik
-
-
Konkretna wiatrówka
Nie chcę powtarzać tematu więc piszę w tym.
Chcę kupić wiatrówkę jednak potrzebuje rady specjalistów.
Jestem jeszcze amatorem w tej dziedzinie, ale sporo poczytałem co i dlaczego.
Chciałbym strzelać do tarcz, bez lunety (mam dobre oko, chce oszczędzić na lunecie)
Oczywiście zależy mi bym mógł spokojnie postrzelać do tarcz na odległości 50m a im więcej tym lepiej.
Celność i skuteczność na chociażby 50m
Mogę przeznaczyć na wiatrówkę około 300zł
Używane wchodzą w gre
Najlepiej naciąg boczny lub dolny, oczywiście w. klasycznie łamane też mogą być, jednak ze względu, że po czasie spada trwałość broni wolałbym nie.
Kaliber 4,5mm (najlepiej)
Prędkość początkowa do 260m/s (najlepiej, ze względu na odrzut)
Lufa gwintowana (najlepiej)
Moc pocisku do 17J
NIECHIŃSZCZYZNA
Nie chcę dziurawić puszek i trzaskać butelek.
Proszę Was o konkretne modele, ewentualnie marki w jakich warto szukać takiej wiatrówki.
Pozdrawiam
Chcę kupić wiatrówkę jednak potrzebuje rady specjalistów.
Jestem jeszcze amatorem w tej dziedzinie, ale sporo poczytałem co i dlaczego.
Chciałbym strzelać do tarcz, bez lunety (mam dobre oko, chce oszczędzić na lunecie)
Oczywiście zależy mi bym mógł spokojnie postrzelać do tarcz na odległości 50m a im więcej tym lepiej.
Celność i skuteczność na chociażby 50m
Mogę przeznaczyć na wiatrówkę około 300zł
Używane wchodzą w gre
Najlepiej naciąg boczny lub dolny, oczywiście w. klasycznie łamane też mogą być, jednak ze względu, że po czasie spada trwałość broni wolałbym nie.
Kaliber 4,5mm (najlepiej)
Prędkość początkowa do 260m/s (najlepiej, ze względu na odrzut)
Lufa gwintowana (najlepiej)
Moc pocisku do 17J
NIECHIŃSZCZYZNA
Nie chcę dziurawić puszek i trzaskać butelek.
Proszę Was o konkretne modele, ewentualnie marki w jakich warto szukać takiej wiatrówki.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-04-26, 20:39 przez Przemek_18, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
-
Witam,
Kolego nie chcę Cię martwić ,ale takie coś to tylko w Erze.
W Polsce obowiązuje limit 17J na wiatrówki bez pozwolenia,a Ty chcesz żeby miała co najmniej 260m/s,a to już ponad limit!
Chcesz strzelać bez optyki do tarczy na 50m.
Tarcza np. Pp10 z tej odległości jest słabo widoczna,a jeśli już masz sokoli wzrok to żeby w miarę celnie strzelać potrzebny jest dobry karabinek.
Za 300zł to mając szczęście kupisz używaną Slawię 631.To dobry i celny karabinek.
Są jeszcze Iże i Łuczniki,ale na ich temat się nie wypowiadam bo z nich nie strzelałem.
W tej cenie są jeszcze Hatsany -kilku kolegów z forum posiada te karabinki to może coś Ci doradzą.
Powodzenia w zakupie!
[ Dodano: 2008-04-26, 20:25 ]
o widzę,że Jarn mnie uprzedził
Kolego nie chcę Cię martwić ,ale takie coś to tylko w Erze.
W Polsce obowiązuje limit 17J na wiatrówki bez pozwolenia,a Ty chcesz żeby miała co najmniej 260m/s,a to już ponad limit!
Chcesz strzelać bez optyki do tarczy na 50m.
Tarcza np. Pp10 z tej odległości jest słabo widoczna,a jeśli już masz sokoli wzrok to żeby w miarę celnie strzelać potrzebny jest dobry karabinek.
Za 300zł to mając szczęście kupisz używaną Slawię 631.To dobry i celny karabinek.
Są jeszcze Iże i Łuczniki,ale na ich temat się nie wypowiadam bo z nich nie strzelałem.
W tej cenie są jeszcze Hatsany -kilku kolegów z forum posiada te karabinki to może coś Ci doradzą.
Powodzenia w zakupie!
[ Dodano: 2008-04-26, 20:25 ]
o widzę,że Jarn mnie uprzedził

Troszkę sprzętu dmuchanego,troszkę dymiącego.
-
- -#Kustosz
Przemku,
rozważmy Hatsna 80s:
w sklepie 300PLn plus ogonek
doprowadzenie do porządku minimum 50PLN, ja dałem 160 z wymianą lufki na Sławkową.
Chcesz strzelać na minimum 50m to konieczna lupka. Lupka np PP 3-12/42 to około 200 z ogonkiem. W tym jest kiepski montaż dwuczęściowy, wymiana na pojedynczy to następne koło 100. Dodaj świńskie ucho - od 15 do 120PLN.
Suma końcowa to od 565 do 900 PLN. jak widzisz to koszt doprowadzenia hatsana do stanu strzelania na porządny dystans.
Za 900 można pokusić sie o FWB 300s, ale na 50 z otwartych nie postrzelasz. Ta cena to podstawa, będziesz miał szczęście to oksydy nie bedzie trzeba odnawiać. Podciągniecie do 11J to następne 160PLN. Reasumując wybrałeś dystans na którym niestety trzeba mieć już kawał niezłego sprzęciku. Zobacz z czego strzela nasz snajper na 25m, a z czego Daras na 50
rozważmy Hatsna 80s:
w sklepie 300PLn plus ogonek
doprowadzenie do porządku minimum 50PLN, ja dałem 160 z wymianą lufki na Sławkową.
Chcesz strzelać na minimum 50m to konieczna lupka. Lupka np PP 3-12/42 to około 200 z ogonkiem. W tym jest kiepski montaż dwuczęściowy, wymiana na pojedynczy to następne koło 100. Dodaj świńskie ucho - od 15 do 120PLN.
Suma końcowa to od 565 do 900 PLN. jak widzisz to koszt doprowadzenia hatsana do stanu strzelania na porządny dystans.
Za 900 można pokusić sie o FWB 300s, ale na 50 z otwartych nie postrzelasz. Ta cena to podstawa, będziesz miał szczęście to oksydy nie bedzie trzeba odnawiać. Podciągniecie do 11J to następne 160PLN. Reasumując wybrałeś dystans na którym niestety trzeba mieć już kawał niezłego sprzęciku. Zobacz z czego strzela nasz snajper na 25m, a z czego Daras na 50
Krzysztof
Quackenbush i nowsze
Quackenbush i nowsze
-
no oczywiście końcówka jak 99zł też wejdzie w gre, więc nie trzymam się sztywno 300zł.
Mam sokoli wzrok, w rękach miałem trzy razy wiatrówke jak pojechałem na zawody i strzelałem z SUHL model 150 Stantard bez lunety do tarcz (50m) miałem 3x10 i 2x8.
Co do prędkości początkowej to się pomyliłem, już poprawiłem. miało być DO 260m/s.
Przeglądałem Hatsany i mają ciekawe ofery. Nadal jeszcze jednak proszę o konkretne modele
PS dziękuję za szybkie odpowiedzi
Nie zdąrzyłem odpisać, a już mnie uprzedzono:D
wiem że strzelanie, celne strzelanie na 50m to sztuka jednak chciałbym się spróbować.
Dziękuję za propozycję. Cena około 900 trochę mnie poraża jednak może warto szukać jeszcze czegoś z używanych?
Mam sokoli wzrok, w rękach miałem trzy razy wiatrówke jak pojechałem na zawody i strzelałem z SUHL model 150 Stantard bez lunety do tarcz (50m) miałem 3x10 i 2x8.
Co do prędkości początkowej to się pomyliłem, już poprawiłem. miało być DO 260m/s.
Przeglądałem Hatsany i mają ciekawe ofery. Nadal jeszcze jednak proszę o konkretne modele
PS dziękuję za szybkie odpowiedzi
Nie zdąrzyłem odpisać, a już mnie uprzedzono:D
wiem że strzelanie, celne strzelanie na 50m to sztuka jednak chciałbym się spróbować.
Dziękuję za propozycję. Cena około 900 trochę mnie poraża jednak może warto szukać jeszcze czegoś z używanych?
-
- -#Kustosz
Przemku, ten sport jest wybitnie indywidualny. Musisz być cierpliwy i drogą własnych poszukiwań i decyzji wybrać tą swoją wiatrówkę. Kwota nawet 399 jest wybitnie minimalistyczna. 50m z otwartych to już jak dla mnie formuła 1 strzelectwa wiatrówkowego. Właśnie dziś strzelałem z mojego nowego nabytku FWB300s Uniwersal na 25m z otwartych i daleko mi do Twoich wyników na 50m.
Krzysztof
Quackenbush i nowsze
Quackenbush i nowsze
-
- Ściepnik
Chcesz usłyszeć moją radę - dozbieraj na coś lepsiejszego .
Wiem to z własnego doświadczenia .Na początku kupowałem hatsana żeby popykać na większe odległości ,potem "potrzebna" mi była jakaś lupka , potem łoże drewniane ,a teraz bym w nim wszystko pozmieniał....
Ogólnie - za te 500 zł idzie już coś lepszego kupić ale jeśli lubisz grzebać przy karabinku to i z hatsana da sie zrobić konkretną maszynkę....
Wiem to z własnego doświadczenia .Na początku kupowałem hatsana żeby popykać na większe odległości ,potem "potrzebna" mi była jakaś lupka , potem łoże drewniane ,a teraz bym w nim wszystko pozmieniał....
Ogólnie - za te 500 zł idzie już coś lepszego kupić ale jeśli lubisz grzebać przy karabinku to i z hatsana da sie zrobić konkretną maszynkę....
FWB 300 "Palemka"
FWB 600 + Burris Timberline 4.5-14x32
Remington 1858 Uberti .44
Ruger Mk2 Target .22
CZ P10C 9x19
FWB 600 + Burris Timberline 4.5-14x32
Remington 1858 Uberti .44
Ruger Mk2 Target .22
CZ P10C 9x19
-
No dobra... Powiem Ci tak... Nie kupisz wiatrówki do strzelania na 50 metrów do tarczy za 300 PLN. nie kupisz takiej nawet za dwa razy tyle. Tarczy na pięćdziesiątce to nawet Slavia 634 (których jakość ostatnio spada) może nie wydolić. Zrobione H70 i inne pokrewne na 20 metrów będzie miało centymetrowy rozrzut przy stabilnej pozycji chyba że pobawisz się w wymianę lufy. najbliżej będzie Gamo Hunter 440 lub właśnie S634 ale obie muszą być zrobione na tip top. Iże, hanelki i inne starsze wiatrówki są za słabe na 50 metrów.
Zmniejsz dystans albo pozbieraj na coś droższego...
Zmniejsz dystans albo pozbieraj na coś droższego...
Haenel Suhl 310 - IIWW Rifle Project
HW 25 oddałem żonie...
HW 25 oddałem żonie...
-