Ślubek pisze:1. Pisałeś w Shoutboksie o "kretyńskim systemie logowania". System uwierzytelniania, w którym podaje się zarówno login jak i hasło jest standardem - zakładam, że o tym wiesz. To raz. Dwa - napisałeś również: "polecam poczytać o "captcha" w kesti anti-bot" - sugestia, aby podczas logowania używać captcha jest tak idiotyczna, że uznałem, iż nie może Ci chodzić o logowanie. Być może się myliłem.
Captcha w systemie logowania nie jest co prawda najwygodniejsza, ale biorąc pod uwagę rozwiązanie zaimplementowane na tym forum jest na pewno o niebo lepsza, a trzeba pamiętać że większość userów i tak korzysta z autologowania na podstawie cookies lub czegoś podobnego. Tak więc wpisywali by kod captcha raz na jakiś czas. A teraz co mamy ? Ktoś zarejestrował się jako PanX, następnie dostaje maila potwierdzającego rejestrację "Witaj PanX...", po czym próbuje się zalogować wpisując:
Login: PanX ||
Hasło: ****
Efekt ? Komunikat w systemie nie ma użytkownika PanX.... ...obecna implementacja narusza wszelkie wzorce projektowe, i to od bazy danych poczynając. Myślę, ze dalej argumentować nie trzeba.
Ślubek pisze:BTW, w mBanku przez wiele lat logowanie polegało na podaniu numeru klienta i hasła. Od pewnego czasu proponują zmianę loginu na inny. To tez "niepotrzbne rozdzielenie loginu i nazwy użytkownika"? Myślę, że powinieneś napisać do nich, że się nie znają...
Przeczytaj dwa, trzy razy to co napisałeś... ok, a teraz zwróć uwagę, że zmiana loginu to dalej jeden login a nie dwa, a więc żadnego rozdzielenie i zamieszania nie ma. Widać różnicę prawda ? Analogia była by wtedy gdyby mBank przedzielił Ci nr klienta, ale kazał logować się na pesel albo jeszcze coś innego
Ślubek pisze:2. Odpowiadałeś na wypowiedź Hiszpana63 o przeróbce wiatrówki na broń pneumatyczną. Czyżbyś miał na myśli zakaz posiadania broni chemicznej? Czy może biologicznej? Bo palną można posiadać (po spełnieniu pewnych, dość rozsądnych, warunków).
Hmm nie bardzo wiem do czego zmierzasz, tak można posiadać broń palną za pozwoleniem. Ale z wolnością nie ma to zbyt wiele wspólnego jeśli muszę kogoś pytać o zdanie...
Odjechaliśmy straszni od tematu. Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i cenne porady. Jak już pisałem zamierzam pobawić się moim hatsanem trzymajcie kciuki za owocne wyniki
Dzięki!