Mój Iż 38P
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Mój Iż 38P
Moja przygoda z wizytówkami zaczęła się dość niedawno a dokładniej pewnego sierpniowego popołudnia gdy dokonałem zakupu (którego polecono mi kilka dni wcześniej na pewnej imprezie rodzinnej). Od tamtego dnia jestem szczęśliwym posiadaczem Iża 38P. Chwilę postrzelałem i stwierdziłem, że trzeba to ustrojstwo rozebrać i odpowiednio nasmarować. Wtedy też odkryłem to forum, na którym dowiedziałem się jak i czym smarować. Pierwsze rozebranie karabinka chwilę zajęło (jak to przy pierwszym razie) . Wszystko pokryte było jakimś zaschnietym mazidłem. Dokładne czyszczenie i smarowanie. Co się puźniej okazało, smarowania było nieco za dużo ale strzelało się fajnie. Zdziwiła mnie wtedy celność i powtarzalność tej poczciwej rosyjskiej machiny. Pewnie tak bym to wszystko zostawił ale nie podobała mi się nieco zniszczona osada. Lakier był gdzie niegdzie obdrapane, drewienko miejscami porysowane i obdłupane. Doszedłem do wniosku, że czas się tym zając. Przyszła kolejna tura rozkręcania. Tu już poszło o wiele łatwiej. Zacząłem się bardziej przyglądać całości. Uszczelka lufy jest umieszczona w cylindrze i wyglada jak gumowa tulejka. Brak też blokady lufy. Uszczelka tłoka była skórzana i chyba w dość dobrym stanie. Sprężyna rownież wyglada ok choć nie wiem czy jest oryginalna. Gdzieś czytałem, że iżowska miała 42 zwoje a ta ma ich 37. Śruba mocująca osadę była każda inna a i gwint po lewej stronie był jakiś kombinowany. Przyszedł czas na poprawki. Gwintu nie dało się już powtórnie nagwintować wiec w ruch poszło wiertło 5mm i nowy gwinty, polerka elementów spustu łącznie ze skróceniem sprężynki ( co by lepszej połowie strzelało się łatwiej), zastosowałem rownież nową uszczelkę tłoka którą kupiłem od Kometesa. W zestawie był dołączony rownież pierścień centrujący. Wymianie uległa rownież prowadnica gdyż była jednoczęściowa. Osada została oszlifowana, wybejcowana w kolorze mahoniowym i na to poszedł lakier. Teraz przydała by się nowa oksyda ale na to nie mam warunków a w mieszkaniu nie chcę tego robić. Oto kilka fotek bebeszków i jak to wyglada na gotowo. Niestety nie pomyślałem wcześniej żeby zrobić fotkę jak wygladała przed zabiegami.
Iż 38
HW 30s
HW 30s
-
- Ściepnik
Wygląda na to, że sprężyna była niezbyt fachowo skracana, bo końcowe zwoje wyglądają na źle "zaprawione". Sprężyna prawidłowo zakończona , powinna dać się postawić pionowo, stawiana na każdym z obu końców . W przeciwnym wypadku będzie mocno wybaczana przy ściskaniu i będzie mocno trzeć o prowadnicę z ujemnym skutkiem dla powtarzalnej energii strzału.
Osada wygląda bardzo dobrze. Bejca i lakierowanie zbliżyły ją do oryginalnego wyglądu . Oryginalna bejca ma kolor różowy, co po polakierowaniu daje "świetlisty" kolor osady . Wykonana z jakiegoś gatunku syberyjskiej brzozy, po usunięciu oryginalnego lakieru i bejcy jest jasna i jednolita, nieomal bez słojów . Olejowana daje zaskakujący efekt, bo nic takiego nie zapowiadało. Na zdjęciach IŻ38 Roberta Sochy .
Osada wygląda bardzo dobrze. Bejca i lakierowanie zbliżyły ją do oryginalnego wyglądu . Oryginalna bejca ma kolor różowy, co po polakierowaniu daje "świetlisty" kolor osady . Wykonana z jakiegoś gatunku syberyjskiej brzozy, po usunięciu oryginalnego lakieru i bejcy jest jasna i jednolita, nieomal bez słojów . Olejowana daje zaskakujący efekt, bo nic takiego nie zapowiadało. Na zdjęciach IŻ38 Roberta Sochy .
-
-
- Ściepnik
Jeśli kupisz sprężynę dedykowaną, to po za sprawdzeniem czy wszystko w porządku i ewentualnym zlikwidowaniem ostrych, wewnętrznych krawędzi ostatniego zwoju i zapolerowaniem czoła sprężyny nie musisz nic robić . Skracanie sprężyny i "zaprawianie" jej czoła jest łatwe, pod warunkiem posiadania szlifierki ( najlepiej dwutarczowej ) , dużego palniczka na propan butan z bazarku i szczypiec płaskich lub kombinerek . Jeśli będziesz zainteresowany , to opis czynności zamieszczę . Sam założyłem do IŻ-a 22 skracaną sprężynę od dolnonaciągowych chinek. Sprężyna ta jest powszechnie dostępna.
-
-
-
- Ściepnik
I to jest tuning w pełnym tego słowa znaczeniu. Bardzo "krutki" jest ten strzał?Pietro pisze:Witam serdecznie. Ja zamontowałem sprężyne od przedniego teleskopu motorku firmy Romet Ogar.jest wysmienita.Strzał jest krutki i energiczny.Teraz czekam na nową uszczelkę. Po wymianie uszczelki napisze o osiągach ale już są super.koszt sprężyny w sklepie motoryzacyjnym to około 7 zeta.
Strzelać nie umiem za bardzo, ale za to bardzo lubię.
-
-
-
-
- Ściepnik
Prowadnicę , to się dorabia indywidualnie pod konkretną sprężynę . Osłonę przeciwsmarową też trzeba sobie zrobić samemu . Owszem , wszystko razem wycisza system .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
-
-