Prowadnica sprężyny w "wiatrówce" B3
Moderator: Hiszpan63
-
- TROLL
Prowadnica sprężyny w "wiatrówce" B3
Witajcie.
Piszę z problemem, mianowicie chodzi mi o prowadnicę sprężyny w chińskiej wiatrówce B3 z dolnym naciągiem. Ogólnie sam sprzęt sprawował się w miarę dobrze, (jak na moje potrzeby), ale z czasem pokruszyła się prowadnica, szukałem, szukałem i szukałem i trafiłem tutaj na ten temat i post: http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php ... ght=#24949 w którym kolega @januszmariusz zamieścił fajne schematy.
Moje pytanie brzmi następująco, czy dorabiając taką prowadnicę, konieczne jest wykonanie wszelkich podtoczeń, sfazowań itd.
Inaczej, czy taka prowadnica może być po prostu wykonana ze zwykłego wałka bez tych wszelkich zagłębień itp.?
Pozdrawiam.
Piszę z problemem, mianowicie chodzi mi o prowadnicę sprężyny w chińskiej wiatrówce B3 z dolnym naciągiem. Ogólnie sam sprzęt sprawował się w miarę dobrze, (jak na moje potrzeby), ale z czasem pokruszyła się prowadnica, szukałem, szukałem i szukałem i trafiłem tutaj na ten temat i post: http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php ... ght=#24949 w którym kolega @januszmariusz zamieścił fajne schematy.
Moje pytanie brzmi następująco, czy dorabiając taką prowadnicę, konieczne jest wykonanie wszelkich podtoczeń, sfazowań itd.
Inaczej, czy taka prowadnica może być po prostu wykonana ze zwykłego wałka bez tych wszelkich zagłębień itp.?
Pozdrawiam.
-
- Ściepnik
Może być.
U mnie kiedyś pękła ta prowadnica. Zdobyłem kawałek rurki stalowej, gdzie średnica idealnie pasuje do sprężyny, wymierzyłem długość plus odcinek który wcisnąłem na gorąco w ten końcowy element prowadnicy, nazwijmy go "korkiem" po uprzednim ryflowaniu rurki na tym odcinku, aby się dobrze trzymało. Śmiga do dziś bez zarzutu.
Na sprężyną założyłem osłonę "PET".
Włożyłem dużo pracy w swoją chinkę, aby strzelała przyzwoicie, nawet bardzo przyzwoicie.
U mnie kiedyś pękła ta prowadnica. Zdobyłem kawałek rurki stalowej, gdzie średnica idealnie pasuje do sprężyny, wymierzyłem długość plus odcinek który wcisnąłem na gorąco w ten końcowy element prowadnicy, nazwijmy go "korkiem" po uprzednim ryflowaniu rurki na tym odcinku, aby się dobrze trzymało. Śmiga do dziś bez zarzutu.
Na sprężyną założyłem osłonę "PET".
Włożyłem dużo pracy w swoją chinkę, aby strzelała przyzwoicie, nawet bardzo przyzwoicie.
[scroll]# GAMO FALCON # SLAVIA 634#[/scroll]
-
-
- TROLL
Ok. Dziękuję za odpowiedzi i pomoc, zamówiłem już odpowiedni wałek poliamidu stąd: http://allegro.pl/walek-pret-poliamid-t ... tabsAnchor i jak go dostanę to biorę się za wytoczenie zgodnie z zamieszczonym schematem.
Zastanawia mnie jeszcze tylko sprawa tego co @forestkorsze pisał o osłonie "PET" na sprężynie, nie bardzo wiem o co chodzi, znaleźć jednoznacznego tematu o tym też na razie nie mogę, więc jeśli ktoś z Was byłby na tyle uprzejmy i podrzucił link do takiego tematu (tłumaczącego o co dokładnie w tym chodzi) to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam.
Zastanawia mnie jeszcze tylko sprawa tego co @forestkorsze pisał o osłonie "PET" na sprężynie, nie bardzo wiem o co chodzi, znaleźć jednoznacznego tematu o tym też na razie nie mogę, więc jeśli ktoś z Was byłby na tyle uprzejmy i podrzucił link do takiego tematu (tłumaczącego o co dokładnie w tym chodzi) to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam.
-
- Ściepnik
januszmariusz pisze:Wystarczą podstawowe frezowania
Problemem będzie wykonanie otworów pod kołki ustalające (piny) . Trzeba je wykonać na wiertarce stołowej . Trzeba to zrobić od tyłu , tzn. po zamocowaniu odpowiedniego wiertła w uchwycie, należy wprowadzić wiertło w oba otwory cylindra i w tej pozycji zacisnąć imadło i je zamocować do stołu . Po wprowadzeniu prowadnico-korka do cylindra, wiercimy go poprzez dwa wycentrowane otwory .
Ostatnio zmieniony 2015-10-31, 18:19 przez Filo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- TROLL
To nie będzie żaden problem, posiadam dość dobrze wyposażony warsztat, a i umiejętności odpowiednie mam, z toczeniem, spawaniem TIG\MIG\MMA, i ogólnym majsterkowaniem mam styczność na co dzień z racji mojego drugiego hobby o którym pisałem w "powitaniach"
Więc spokojnie, wszystko będzie zrobione wg. schematów i ogólnych norm
Ale bardzo dziękuję za cenne informacje.
Więc spokojnie, wszystko będzie zrobione wg. schematów i ogólnych norm
Ale bardzo dziękuję za cenne informacje.
Ostatnio zmieniony 2015-11-01, 18:28 przez mtx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ściepnik
Pisząc coś na Forum, robię to z myślą o tych którzy czytają a mają mniejsze możliwości lub umiejętności . Takie nawyki byłego belfra .Więc spokojnie, wszystko będzie zrobione wg. schematów i ogólnych norm
Jeszcze uwaga dotycząca PET . Ja nie czuję pozytywnego wpływu tego rozwiązania na pracę systemu . Negatywnego też nie .
-
- Ściepnik
Często lepsze od wyszukiwarek forumowych jest stare dobre gógle.mtx pisze:Zastanawia mnie jeszcze tylko sprawa tego co @forestkorsze pisał o osłonie "PET" na sprężynie, nie bardzo wiem o co chodzi, znaleźć jednoznacznego tematu o tym też na razie nie mogę, więc jeśli ktoś z Was byłby na tyle uprzejmy i podrzucił link do takiego tematu (tłumaczącego o co dokładnie w tym chodzi) to byłbym wdzięczny.
http://lmgtfy.com/?q=os%C5%82ona+przeciwsmarowa+pet
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn...
-
- TROLL
Dzięki, w zasadzie szukałem u "wujka" co to "osłona PET", ale i tak nie wiele znalazłem, dopiero po wpisaniu hasła "osłona przeciwsmarowa" dowiedziałem się o co chodzi i jak ją wykonać, dowiedziałem się też dlaczego po strzałach dymi mi z lufy (bez skojarzeń proszę ) i z komory ładowania.
Dziękuję więc za podsunięcie pomocnego hasła, które pomogło także w znalezieniu innych pomocnych informacji o tuningu mojej chińskiej "wiatrówki" (polerka komory sprężania, wymiana uszczelki tłoka na ZEPTO, wymiana sprężyny, polerka mechanizmu spustu itp.)
Nie dotarłem jeszcze tylko o co chodzi z "koroną" w lufie - ale spoko znajdę i poczytam
Pozdrawiam.
Dziękuję więc za podsunięcie pomocnego hasła, które pomogło także w znalezieniu innych pomocnych informacji o tuningu mojej chińskiej "wiatrówki" (polerka komory sprężania, wymiana uszczelki tłoka na ZEPTO, wymiana sprężyny, polerka mechanizmu spustu itp.)
Nie dotarłem jeszcze tylko o co chodzi z "koroną" w lufie - ale spoko znajdę i poczytam
Pozdrawiam.
-
- Ściepnik
Nim zaczniesz coś " gmerać " przy końcu przewodu lufy ( koronie ), zrób test śrutu . Przepchnij cienkim drutem śrut przez przewód lufy. Powinien przejść bez zacięć . Szczególnie istotnym jest niezauważalne wyjście śrutu z przewodu lufy na jej końcu . Nie powinno być żadnego wyczuwalnego oporu . Jeśli test wypadnie pozytywnie, to najlepiej pozostawić lufę w spokoju , Jeśli wyczuwalny jest opór , to trzeba powalczyć z koroną .mtx pisze:Nie dotarłem jeszcze tylko o co chodzi z "koroną" w lufie - ale spoko znajdę i poczytam
-
- Ściepnik
... komory sprężania się nie poleruje ... podobnie jak wewnętrznej strony cylindra . Ewentualnie można coś takiego zrobić do połowy jego długości patrząc od tyłu . Ale nie polecam .mtx pisze:(polerka komory sprężania,
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
- TROLL
Oo, dziękuję za kolejną pomocną informację, ogólnie jestem zielony w sprawach tuningu sprzętu, ale powoli i mozolnie przekopuję się przez GB informacji, powoli dowiaduję się co z czym i po co - za co niezmiernie Wam dziękujęFilo pisze:zrób test śrutu
Pisząc o komorze sprężania w zasadzie miałem na myśli wewnętrzną stronę cylindra w której porusza się tłok, tylko odpowiednie słowa wypadły mi z głowyHiszpan63 pisze:... komory sprężania się nie poleruje ... podobnie jak wewnętrznej strony cylindra .
Możesz wyjaśnić dlaczego nie należy polerować tego elementu? Myślałem, że bardziej gładka ścianka cylindra wyjdzie na plus dla żywotności uszczelki tłoka i samej kompresji w tymże cylindrze, choć oczywiście mogę się mylić (co jest bardzo prawdopodobne )
O samej polerce tego elementu przeczytałem tu: http://nasze-wiatrowki.pl/printview.php?t=1730&start=0 i myślałem, że będzie to dobre rozwiązanie.
-
- Ściepnik
Tłok w cylindrze "ślizga" się na cienkiej warstewce oleju/smaru. Dzięki temu zmniejsza się tarcie, a co za tym idzie zużycie powierzchni przylegających. W cylindrach silników spalinowych po ostatecznym szlifowaniu i polerowaniu, wykonuje się specjalną "zacierkę", zwaną honowaniem. Ułatwia ona olejowi przyleganie do powierzchni. Gdybyś wypolerował komorę tłoka, w chwili strzału mogłoby nastąpić przyssanie ślizgu tłoka do ścianek, co po pierwsze zwiększy opór przesuwu, czyli spowolni ruch tłoka, po drugie punktowo wzrośnie temperatura, co skróci żywotność tłoka.mtx pisze:(...) Możesz wyjaśnić dlaczego nie należy polerować tego elementu? Myślałem, że bardziej gładka ścianka cylindra wyjdzie na plus dla żywotności uszczelki tłoka i samej kompresji w tymże cylindrze, choć oczywiście mogę się mylić (co jest bardzo prawdopodobne )
O samej polerce tego elementu przeczytałem tu: http://nasze-wiatrowki.pl/printview.php?t=1730&start=0 i myślałem, że będzie to dobre rozwiązanie.
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
-
-
- Ściepnik