W czwartek obiecałem sprawdzić, jak płaski śrut KTK będzie się sprawował w Łuczniku wz.70. Słowo się rzekło:
Pierwszy strzał, z 6 m, jedną ręką i tarcza Ppn10 cała.
Okazało się, że tarcie było tak duże, że śrut został w lufie! Następne próby - no cóż, w lufie już nie zostaje, ale leci tak nisko, że zakres nastaw szczerbinki się kończy i trzeba celować sporo "nad punktem". Tarcze nie nadają się niestety do pokazania, bo jest siewnik.
Wyniki na chrono: 38 m/s do 42 m/s (ok. 0,5 J przy 5 strzałach). Stabilność +-2 m/s byłaby całkiem niezła w silniejszej wiatrówce, jednak przy tych prędkościach 4 m/s to aż 10% różnicy. Poza tym Łucznik wz. 70 silny nie jest i płaski śrut KTK ma problem nawet z przebiciem tekturki tarczy!
Z ciekawości zmierzyłem prędkości innych śrutów, które były pod ręką:
Exact Diabolo ok. 78-80 m/s
H&N Sport (Glatt) ok. 98 m/s
Tarcza (którą traktuję jako wzorcową) wystrzelana z Łucznika wz. 70 właśnie śrutem H&N Sport Glatt:
Co ciekawe, gdy spróbowałem innego nadwymiarowego śrutu, Dogg Watch, spodziewałem się, że będą podobne problemy, jak z KTK. Jednak na tarczy widać, że to nie nadwymiarowość jest powodem:
Dogg Watch ma czasami, jak widać po dolnej "2", problemy ze stabilnością wymiarów, jednak skupienie pozostałych śrutów jest jak na mój gust (i możliwości) całkiem niezłe.
Podejrzewam, że głównym problemem z płaskim KTK jest fakt, iż oprócz nadwymiarowości jest on wykonany z twardszego stopu i stąd duże tarcie w lufie. Być może jednak, zastosowany w wiatrówkach okołolimitowych dałby radę. Jednak, moim skromnym zdaniem, do Łucznika wz. 70 się nie nadaje.
PS. Powyższe tarcze strzelałem z 6 m, postawa stojąca, jedną ręką. W obu tarczach jest po 10 trafień.