Slavia 634
Moderator: Hiszpan63
-
Slavia 634
Witam Wszystkich,
zauroczony Slavią 630 stałem się posiadaczem posiadaczem kolejnej dużo młodszej aczkolwiek używanej Slavi 634 z 2007. Generalnie egzemplarz mało używany sądząc po śladach na karabinku, ale za to dziewiczy - nie ruszany system... jestem właśnie na etapie podstawowych czynności (uszczelki, prowadnica smarowanie...).
Problem polega na tym,że na najniższej nastawie szczerbinki przestrzeliny układają się ok. 7cm powyżej celu (na odległości 20m). Poprzedni właściciel miał zamontowaną optykę więc do otwartych nie przykładał uwagi.
Czy możecie mi coś poradzić?
zauroczony Slavią 630 stałem się posiadaczem posiadaczem kolejnej dużo młodszej aczkolwiek używanej Slavi 634 z 2007. Generalnie egzemplarz mało używany sądząc po śladach na karabinku, ale za to dziewiczy - nie ruszany system... jestem właśnie na etapie podstawowych czynności (uszczelki, prowadnica smarowanie...).
Problem polega na tym,że na najniższej nastawie szczerbinki przestrzeliny układają się ok. 7cm powyżej celu (na odległości 20m). Poprzedni właściciel miał zamontowaną optykę więc do otwartych nie przykładał uwagi.
Czy możecie mi coś poradzić?
-
- Ściepnik
Podwyższyć muszkę ... o 1 mm ... kropla cyny i zamalować na czarno .. przylepić kawałek czegokolwiek i tak spełni funkcję ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
... ja też nie mogę ... ... awaria .. od wczoraj ... mają naprawić do końca tygodnianinalken pisze:co ze stroną Cekausa nie mogę na nią zajrzeć...
A lufy czasem nie prostowałeś ?? Bo fabrycznie zazwyczaj jest ciut klapnięta , ale ... aaaaa ... masz karabinek po kimś .. na bank prostowana lufa i teraz brakuje regulacji. Szczerbinkę zostaw w spokoju . Podwyższyć trzeba muszkę .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
-
Ok. nie znam jej przeszłości, jak się uda zapytam poprzednika... generalnie po rozłożeniu widzę, że w środku nic nie było robione.
Docelowo chciałem ne niej posadzić lupkę, a z otwartych strzelać S630 Tyle że chciałem się nacieszyć otwartymi i porównać ze starszą siostrą S630, którą mam od nowości!
Dzięki za dobre rady, pozostaje poczekać na Cekausa i odświeżyć moją nową-starą S634 (sprężyna bo zrobiła się krótsza o 10mm, uszczelkę tłoka, lufy, pierścień na tłoku...chyba że coś pominąłem)
Jeszcze raz dzięki.
Pozdro..
Docelowo chciałem ne niej posadzić lupkę, a z otwartych strzelać S630 Tyle że chciałem się nacieszyć otwartymi i porównać ze starszą siostrą S630, którą mam od nowości!
Dzięki za dobre rady, pozostaje poczekać na Cekausa i odświeżyć moją nową-starą S634 (sprężyna bo zrobiła się krótsza o 10mm, uszczelkę tłoka, lufy, pierścień na tłoku...chyba że coś pominąłem)
Jeszcze raz dzięki.
Pozdro..
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Po czym rozpoznasz co fabryczne a co " rusznikarskie " ? Widziałem " fabrycznie " podpiłowywane bezpieczniki w chińskich produktach i gdybym nie wyjął nowizny z pudełka to bym nie uwierzył .ninalken pisze: generalnie po rozłożeniu widzę, że w środku nic nie było robione.
Chcę przez to powiedzieć ,że porządnej rusznikarskiej roboty nie odróżnisz od fabrycznej a niektóre produkty fabryczne wyglądają jak by pochodziły z warsztatu pijanego ślusarza .
-
Nie było nic robione w sensie poprawiane tj.: krótka prowadnica, schowany pierścień ślizgowy niespełniający swojej roli, wszystko zatopione w smarze... + uszczelki których czas już minął, ale to wszystko się zmieni, dlatego czekam na ofertę Cekausa
Kolegę Przemka kojarzę jak najbardziej z Cekausem z innych forum, chodziło mi o ofertę części zamiennych.
Kolegę Przemka kojarzę jak najbardziej z Cekausem z innych forum, chodziło mi o ofertę części zamiennych.
-
- Ściepnik
Faktycznie , można się było łatwo domyśleć przesłania Twojego tekstu . Niestety , byłem pewnie już o jeden most ( browar ) za daleko .ninalken pisze:Nie było nic robione w sensie poprawiane tj.: krótka prowadnica, schowany pierścień ślizgowy niespełniający swojej roli, wszystko zatopione w smarze... + uszczelki których czas już minął, ale to wszystko się zmieni, dlatego czekam na ofertę Cekausa
-
...pytań ciąg dalszy:
jaką max długość może mieć zestaw prowadnica (od strony styku z korkiem) poprzez sprężynę do końca kapelusza?
zakładając że sprężyna ma 215mm to jak powinna być grubość kołnierza prowadnicy i kapelusza?
czy przy krótszej sprężynie można zastosować podkładki, które uzupełnią wstępne napięcie sprężyny? oczywiście w granicach rozsądku...
jaką max długość może mieć zestaw prowadnica (od strony styku z korkiem) poprzez sprężynę do końca kapelusza?
zakładając że sprężyna ma 215mm to jak powinna być grubość kołnierza prowadnicy i kapelusza?
czy przy krótszej sprężynie można zastosować podkładki, które uzupełnią wstępne napięcie sprężyny? oczywiście w granicach rozsądku...
-
- Ściepnik
-
- Administrator
Etam, zaraz "nie da się"... W naszym fachu nie ma strachu... Jak to powiedział pewien ślusarz do puzonisty na koncercie: "Panie, to się musi dać wyjąć!" :^)Filo pisze:Granicy rozsądku nie uda Ci się przekroczyć , bo po jej przekroczeniu nie uda Ci się zapiąć tłoka .
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-