zacięcie zamka w Umarex Airmagnum 850

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

embe1957

zacięcie zamka w Umarex Airmagnum 850

Post autor: embe1957 »

Jestem nowym użytkownikiem tego forum (serdecznie witam) i pewnie poruszam się wśród Was nieudolnie!
Od dwu tygodni mam lekko używanego Umarexa Airmagnum 850 w drewienku. Fajnie i celnie strzela, ale jest tylko na zasobniku CO2 88g - zacząłem już szykować się do ładowanego kartusza CO2.
Ale chyba strzelałem przy pustym zasobniku CO2, musiałem wyciągnąć śrut z lufy i chyba wpadł mi do mechanimu zamka :( .
AM 850 w wersji z kolbą drewnianą nie da się rozebrać, jak wersję z kolbą polimerową. Chyba potrzeby jest jakiś kluczyk, do odkręcenia zaworu.

Może ktoś w tym temacie może mi pomóc?
Awatar użytkownika
Spider
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Spider »

musisz jakimś sposobem wykręcić przegubową przejściówkę między kapsułą a zaworem strzałowym
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=76431&highlight=am850+hunter Zapytaj kolegi RobFra -może wie czym to ugryźć.
Jest też inny sposób http://www.forum.airguns.pl/viewtopic.php?f=35&t=2851 (do zabawy dłutem podchodzę jednak sceptycznie ;) )
Z przerabianiem na zasilanie z butli Co2 dałbym sobie spokój - zima idzie 8-) prędzej przeróbka na pcp.
Feinwerkbau P44
embe1957

Post autor: embe1957 »

Witam!
Dziękuję za informacje o rozbieraniu AM850 z drewnianą kolbą ;)
Spider pisze:musisz jakimś sposobem wykręcić przegubową przejściówkę między kapsułą a zaworem strzałowym
Próbowałem przez wąskie szparki w osadzie wykręcić zawór (przynajmniej tę część ruchomą), ale bez specjalnego klucza może to zrobić cyrkowiec!
Jeśli w najbliższym czasie klucz się nie znajdzie – zdemontuję lufę, chociaż gdzieś ostrzegali przed tym.

Czekając na Wasze rady pomyślałem, że jak wpadł śrut, trzeb starać się go „wytrzepać” z mechanizmu zamka. No więc najpierw dmuchałem powietrzem z kompresora, potem wstrząsałem ruszając dźwignią ryglowania zamka obracając karabin – i … zamek zaskoczył!
Końcówka tygodnia była piękna i nie wytrzymałem - po kilku pozytywnych próbach zamka założyłem nowy pojemnik 88g. Po dwóch strzałach – zacięcie, dźwignia ryglowania zamka nie „idzie do końca”. A więc wyjęcie magazynka, obracanie i wstrząsanie karabinkiem i rajblowanie zamkiem – i znowu zaskoczył. Potem było trochę lepiej – zacięcia coraz rzadsze. Zauważyłem, że jak przeładowuję w pozycji horyzontalnej ryglem w dół, jest prawie OK. Teraz szkoda mi ponad setki dobrych strzałów, ale na pewno dobranie się do mechanizmu jest konieczne.
Przepraszam, że czasami działam powoli i zbieram wszystkie „za” i „przeciw”. Ale dzięki Waszej pomocy efekt końcowy – moja AM-ka z pewnością będzie sprawna! Na forum poinformuję o tym.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Spider
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Spider »

jak już zdecydujesz się na demontaż lufy - uważaj przy składaniu - łatwo ściąć o-ringi na lufie
można przesmarować je przed złożeniem olejem silikonowym
Feinwerkbau P44