Problem ze spustem (chyba) BMK20

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Problem ze spustem (chyba) BMK20

Post autor: JesperKyd »

Otóż ostatnio w mojej BMK 20 pojawił się pewien problem. :(
Po naciągnięciu wiatrówka nijak nie chce wystrzelić. Niemożliwe jest także "rozładowanie" wiatrówki. Pomaga dopiero wyjęcie (a raczej wystrzelenie) całego zespołu spustu.
Raz mogło się to zdarzyć, lecz zaczęło się to zdarzać co kilka, kilkanaście strzałów. I mnie to wq... do tego stopnia że odłożyłem wiatrówki i tematy z nimi związane na dni kilka. Musiałem odpocząć. :)
Domyślam się że RobFra troszkę przekombinował ze spustem, lecz co teraz począć aby usunąć ten problem? Co odpowiada za takie wadliwe działanie spustu?
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

A bezpiecznik działa ?? Tzn. normalnie się odblokowuje ??
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Bezpiecznik nie działał już od chwili gdy beemka przyszła do mnie.
Zresztą sam bezpiecznik z tego co widziałem jest poza modułem spustu i nie ma wpływu na działanie całej reszty.
Przy pierwszej rozbiórce wystrzeliła gdzieś sprężynka od tego "bolca" od bezpiecznika i po złożeniu latał sobie luźno. Po kilku kolejnych strzałach nastąpiło ponownie "zacięcie".
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

JesperKyd pisze:Zresztą sam bezpiecznik z tego co widziałem jest poza modułem spustu i nie ma wpływu na działanie całej reszty
I tu się grubo mylisz !!
JesperKyd pisze:Przy pierwszej rozbiórce wystrzeliła gdzieś sprężynka od tego "bolca" od bezpiecznika i po złożeniu latał sobie luźno. Po kilku kolejnych strzałach nastąpiło ponownie "zacięcie".
I tu masz powód , albo uzupełnij sprężynkę lub całkowicie zdemontuj bezpiecznik. Kolega miał podobny przypadek w HW 97
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Dokładnie jest tak , jak Janusz napisał :!
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Jakoś nie widzę powiązania działania bezpiecznika z blokowaniem się zespołu spustu :(
Tym bardziej że awaria ta zdarza się także bez tego "bolca" bezpiecznika.
Jak pisałem wyżej, można strzelać, wszystko działa ok i po nieokreślonej liczbie strzałów następuje blokada.

Fotki pożyczone z airguns.budu.pl
cały moduł

Obrazek

nieszczęsny "bolec" bezpiecznika ze sprężynką, która to mi wystrzeliła - pierwszy element na fotce po prawej na górze

Obrazek

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dopasowałem i zamontowałem tą nieszczęsną sprężynkę.
Niestety nie mogę zmusić tego ustrojstwa do prawidłowego działania. I jest nadal jak było wcześniej, czyli bezpiecznik nie działa.
Cały moduł wykąpałem w benzynie ex. Wszystkie syfy wymyte.
Kilkadziesiąt cykli załadowania wykonanych i jak na razie bez blokowania się.
Ciekawe co będzie dalej.